CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Dragostea ca libertate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ne lipim sufletul de oameni, de lucruri de locuri…  

Suntem convinşi ca nu putem trăi fara cineva, fără acel ceva, că nu putem să ne împlinim decât în acel oraş, în acea casă, în acea tară în acea dregatorie. Nu suntem liberi! Nu suntem fericiţi pentru că nu avem Dragoste. Sufletul e gol. Il ocupăm cu orice. De fapt umplem un gol nesfârşit pe care îl purtam în noi de la începutul lumii când am pierdut legătura cu Divinitatea,  
Devenim dependenţi de multe, de cafeaua de dimineaţă, de omul de lângă noi, de animalul de companie, de anotimpul preferat, de prieteni de mirosuri, de haine, de shoping, de toate. Căutăm intreaga viaţa acea dragoste (erosul) care să ne alimenteze egooul trupul si mândria.  
Vine însă o vreme când unii descoperim o altfel de viaţă, o altfel de prezenţă o altfel de Dragoste si altă dependeţă care poartă numele de Iisus Hristos, pentru că trebuia sa poarte un nume! "Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piară, ci sa aiba viaţa vesnică."(Ioan 3:16)  
Această Dragoste inseamnă Libertate!  
Daca esti mut te poţi intelege cu miloane de oameni, de eşti batrân sau tânar frumos sau urât, cult sau incult, bogat ori sărac nu contează! Nici locul unde esti nu este important. Eşti plin de celălalt, eşti tu dar eşti toţi, eşti nimic dar eşti totul, eşti o mică parte dintr-un mare Trup (biserica) esti o firmitura dintr-un întreg.  
Care dragoste insă, te face cu adevarat liber? Acea dragoste egoistă pornită din dorinta de posesiune, de a stapâni trupul si sufletul celui pe care ti-l doreşti aproape? Nicidecum! Dragostea este de fapt prezenta lui Dumnezeu în viata noastra, este insăşi Dumnezeu .“Dragostea e forţa care mişcă Soarele si celelalte stele” (Dante).  
Dragostea este cea mai mare virtute, am putea spune. Ea este izvorul si sufletul tuturor virtuţilor pe care le poate avea un om. Este esenţa creştinismului deoarece toate celelalte trăiesc cu adevarat numai dacă sunt încălzite si stimulate de Dragoste. Cea mai frumoasă odă ce a fost adusă Dragostei creştine şi în acelaşi timp cea mai completa definiţie a ei este cea din cap 13 al Epistolei I-a către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel in acel "imn al Dragostei creştine: "De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar Dragoste nu am, fâcutu-m-am aramă sunătoare si chimval răsunator. Şi de aş avea darul proorociei şi toate tainele le-aş cunoaşte, şi orice ştiintă, si de as avea atâta credintă încât să mut si muntii, iar Dragoste nu am, nimic nu sunt. Şi de aş împarţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar Dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte...Şi acum rămân acestea trei: Credinţa, Nădejdea, Dragostea. Iar mai mare dintre acestea este Dragostea" (I Cor. 13, 1-3, 13).  
Dragostea aceasta, numita si agape (ce se referă la dragostea pe care Dumnezeu ne-o poartă) este impartială şi este jertfelnică. Este darul pe care Dumnezeu ni l-a făcut si despre care ne-a vorbit Mântuitorul Iisus Hristos când, pe Cruce fiind, s-a rugat pentru cei care-l răstigneau “Iarta-i Doamne, că nu ştiu ce fac”.  
Dragostea îndelung rabdă, Dragostea este binevoitoare, Dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Nu se bucură de nedreptate ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. (Sf. Scriptură)
 

Ce aş putea să mai adug acestor minunate cuvinte eu, om păcătos care nu am decat mândrie si patimi? Dragostea este cel mai frumos sentiment care ne invăluie si ne face să fim cu putin mai mici decât ingerii asa cum e scris în Psalmul 8 a lui David:
“4.Ce este omul că-ţi amintesti de el? Sau fiul omului, că-l cercetezi pe el?/ 5. Micşoratu-l-ai pe dânsul cu puţin faţă de îngeri, cu slava şi cu cinste l-ai incununat pe el”.
Fară puterea dragostei Pământul ar fi dispărut de mult cu tot neamul omenesc. “Daca dragoste nu e, nimic nu e!” (Marin Preda)
Pe cât de greu este să o dobândeşti la fel de greu este să vorbeşti sau să scrii despre ea pentru că ne lipseşte, sau este puţină,si egoistă! Daca am dobândi-o am fi asemenea Sfinţilor lui Dumnezeu, am fi Dumnezeu întrupat în om. Dragostea aceasta care este “mai presus de toata dorirea” este perpetuă, nu moare niciodată este Divină este necreeată, veşnică inexplicabilă asemenea Creatorului, este universală ! Ea este RAIUL spre care tânjim toţi oamenii ce am gustat din fructul otravit al cunoaşterii, pierdut datorită neascultarii.
Există insă o Dragoste si mai mai mare decât toate acestea. Este Dragostea pentru duşmani. Acesta este apogeul Dragostei. Dar cum oare sa am dragoste pentru cel care mi-a facut rău, pentru cel care m-a făcut să sufăr, care mi-a rănit mândria, sau pentru acel care m-a deposedat de un bun ce mă încătuşează considerându-l al meu, când eu nu o am nici pentru aproapele meu, vecinul meu, casnicul meu iar uneori nici pentru mine?
Nu am dobândit si nu stiu daca voi putea sa am vredodată în această vremelnică viaţa o astfel de Dragoste (agape), dar ştiu ca mi se dă să gust o picatură din ea în biserica mea ortodocsă, atunci când mă apropii cu nevrednicie, cu teama şi sfială de Sfânta Euharistie.
Dorina Stoica  

Referinţă Bibliografică:
Dragostea ca libertate / Dorina Stoica : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1141, Anul IV, 14 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorina Stoica : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorina Stoica
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!