CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 666 din 27 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

DRAGOSTE VECHE - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

DRAGOSTE VECHE  

 

Era el. Nu, nu era. Ba parcă. Nici nu-mi venea să cred. Trecuseră mai bine de trei decenii.  

L-am recunoscut după aluniţa de pe obrazul stâng, pe pomete. Şi după ochii, catifelaţi şi blânzi, ochi de căprior. Orice s-ar spune, ochii nu se schimbă o dată cu vârsta. Poate doar ei rămân neschimbaţi în degringolada vieţii. Orişicât, îl iubisem vreme de zece ani iar apoi o prăpastie de peste treizeci, un imens deşert pe care l-am străbătut, uneori gândindu-mă la el, alteori uitând cu desăvârşire că-mi marcase în mod covârşitor existenţa.  

Bineînţeles că nu i-am spus niciodată.  

Lucram împreună, în aceeaşi clădire de pe platformă, pe acelaşi culuoar, doar la câteva birouri distanţă.  

Era pe la începutul anilor ’70 şi eu eram o foarte tânără secretară steno-dactilografă.  

Bineînţeles că el era şef. Dar nu al meu.  

În fiecare zi, dimineaţa, deschidea uşa biroului meu-anticameră la preşedinte, şi mă saluta zâmbitor şi cald. Când nu-l vedeam în câte o zi, eram răvăşită, bolnavă de-a dreptul. Îmi spunea: soldăţel. Şi aşa am rămas pentru el. Un soldat necunoscut, căzut pe front, în spaţiul dintre două tabere beligerante. În acel noland, loc de încrucişare a gloanţelor. Locul nimănui.  

Nu ştiusem niciodată până atunci, cum e să fii bolnav de iubire.  

Apoi, încheindu-şi mandatul, fusese transferat în altă parte.  

Atunci, cu adevărat am bolit de aşteptare şi dor. Nu mai aveam chef de nimic. Şi mai ales, nu mai doream să vin la servici. Nu mai puteam suporta această absenţă. Nimic nu-mi pria, nimic nu-mi plăcea.  

După un foarte lung timp, m-am ridicat ca din lehuzie. Eram goală pe dinăuntru, dar trăiam, fără poftă de viaţă. Multă vreme mi-a bântuit sufletul. Ani şi ani. Îl căutam în fiecare chip întâlnit ori abia zărit pe stradă, prin toate peregrinările mele.  

Ciudat. Toate mi-au venit mult prea târziu în viaţă. Atunci când nu mai aveam nevoie. Niciodată la timp. Niciodată la loc potrivit. Niciodată cu persoana iubită. Ce folos?  

De curând m-am întâlnit cu el pe o bancă, în parc, la Potcoava de Aur.  

S-a apropiat încet, cu pas tărăgănat. Un om vârstnic. Nimic din alura celui de odinioară. Nu-mi venea să cred. Timpul făcuse ravagii din frumosul brunet, aproape perfect, înalt, suplu, zvelt, surâzător, cu trăsături delicate. Un vis. Un dor. Multe gânduri. Puţine cuvinte. Tăcere – cât marea.  

Nici eu nu mai eram la fel. Poate doar sufletul... Am lăsat inefabilul să vorbească. Doar el ştie limbajul celor care nu prea mai au ce să-şi spună.  

Am schimbat, vreme de vreo două ceasuri, banalităţi, lucruri comune.  

Apoi, fiecare a plecat spre casa lui, mai bătrân cu vreo treizeci de ani, mai îngândurat, mai temător de singurătate. Era prea mult.  

Câţi ani vor mai trece până ne vom întâlni iarăşi?  

Toate lucrurile au un timp al lor. Şi acesta. Adică iubirea. Dacă nu e atunci când e, nimic nu mai contează. Ce vine prea târziu, mai bine să nu vină. E prea dureros. Şi inutil pe deasupra.  

 

 

26 octombrie 2012  

de ziua Sfântului Mare Mucenic Dumitru  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
DRAGOSTE VECHE - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 666, Anul II, 27 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!