CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Dragobete de stână de Ioan Muţiu
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În muntele Drăganul, vecinul de răsărit al Păpuşii şi de apus al Pietrei Craiului, îşi are lăcaş tihnit o stână, într-un rai pentru două mii de oi şi vaci. Baciul, un bărbat bine făcut, de vreo cincizeci de ani, şolticar pitit, dă pe gât o ţuică de prune, adusă de un oaspete şcolit şi cu ochi lucitori, făcătorul de brânză meşeşugeşte răspunsuri: 
  
- De când n-ai mai coborât în sat, nene ? 
  
- Să tot hie, două luni şi-o zi ! 
  
- Şi stai atâta, fără nevastă ? 
  
- Rabd mai mult de osteneală şi de foame. Ce să faci cu o muiere la stână ?... Noi nu s-tem ca domnii !... De-atâta trebi adorm buştean şi la soroc visez muiere... Cârlanu ăsta de Ţică mai fuge noaptea într-ascuns, pă nu ştiu unde. Mă pomen' cu el în zori şi-apoi doarme-n chicere cât îi zâua de mare... Flăcău-i frumos şi iubeţ, ca un Dragobete. 
  
- Dragobetele era unul din feciorii Babei Dochia, care şi-a dus paşii după soaţa lui, trimsă de soacră să-i culeagă fragi, în toiul iernii. Pe munte, cei doi îndrăgostiţi au murit îngheţaţi şi s-au transformat în stane de piatră. Ai auzit această frumoasă legendă românească ? 
  
- Auzâi de Năvalnicu nostru, dar nu prea-mi merge la spunere... Dragobete, Dragobete, încinge dragu cu bete !... 
  
- Ştii, că-i dea noastră, dar ai auzit că la străini poţi câştiga o soaţă frumoasă, numai pentru o zi ? 
  
- Râzi de cartea mea, domnule ! Dacă-i p-o zi, aia nu-i nevastă, legiuită dă om şi de Dumnezeu, pă tot traiu. Nu te-ntrece, că nu mă poţi întoarce ! N-are când le face şi desface toate-ntr-o zi !... 
  
- Nu râd, nene, că eşti om cu minte, dar cu bani, se poate cumpăra orice. Ia ascultă: la americani se face tombolă, o loterie, o tragere din căciulă, arvunită, la care premiul cel mare este o fată frumoasă, o prospătură de 19 ani şi dacă o câştigi o iei cu acte. Apoi faci ce vrei cu ea, dar rnumai într-o zi şi-o noapte, după care eşti despărţit, cu acte ticluite dinainte... 
  
- O noapte-i destul s-o deschiolez şi s-o bag în spital ! Da'aia nu vrie s-o dovedesc, ci cată să fugă, praşcă, să cheltuie banii mei, trudiţi... Şi eu n-am nici o haznă, că-i sită nouă, dar flendrită... O haia goală, minţâtă d-ăi cu minte cotită... Curvuţa-şi schilăveşte pântecu şi tinereţea, cu nătărăii... Rabdă nepotriveală-n fătăciune cu pociţii şi-şi fleşcăie chielea pe bani gârliţi... Nu mă aburi pă mine cu căţăleală dă opinteală-n vânj ! 
  
- Sunt destui care v-or s-o câştige pe frumoasa de 19 ani ! Ei, ce zici baciule, după răvăşit, să-ţi fac rost de-un bilet la trasul din căciulă, să câştigi, pentru tale, o muieruşcă ? 
  
- Nu prea-mi vine la socoteală, domnule ! După ce tulesc oile la vale nu mai prea trebuie mie gâceală. Mă duc sfoară, la muierea mea, care e cu sfială de la buric îm jos. Întâi mănc ţapăn, că am lup în burtă, îmi sudui nevasta, mă-mbăt criţă şi adorm buştean... Când mă scol, n-am grijă că mi-a fugit curva nebumbăcită şi fără oprelişti îmi vărs pă nevastă, tot oful flămânzelii de muiere, din stână !... În hârjoană cu bucăţica mea de-acasă mi-e haznă, mai ceva decât în ţipăt de curvuştină sulemenită, pe care o spării cu moaca mea nedreasă... 
  
- Şi-apăi, domnule dragă, fâţa aia pomădată, paţachina cu simbrie, nu-i pă măsura mea şi-o fac dă-şi spune şi laptele pe care l-a supt de la măsa. Şi-şi blastă-mă soarta, cu mârla de cioban şi putoarea mea de urdă-mpuţită !... 
  
(fragment din cartea „Dibăcie şi cârcală la Rucăr” de Ioan Muţiu, editura Făt-Frumos, Bucureşti, 2004) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dragobete de stână de Ioan Muţiu / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 260, Anul I, 17 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!