CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Dr. FLORIN OVIDIU BĂLĂ, Repertoriul păstoresc din Nordul Mehedinţiului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
REPERTORIUL PĂSTORESC DIN NORDUL MEHEDINŢILOR 
  
Dr.Florin Ovidiu Bălă 
  
Zona de nord a Mehedinţiului este caracterizată printr-o viaţă social-economică de tip pastoral în cadrul căreia ocupaţiile şi preocupările marii majorităţi a oamenilor erau legate de creşterea şi îngrijirea animalelor - în special a oilor – astfel încât şi celelalte disponibilităţi şi abilităţi socio-culturale şi artistice erau în mod necesar legate sau influenţate de activitatea şi preocuparea de bază, moştenită de zeci de generaţii împreună cu toate implicaţiile sociale şi cultural-spirituale aferente.(1)  
  
O trăsătură aparte a acestei regiuni o constituie starea moşnenească de existenţă a locuitorilor, aceasta presupunând proprietatea ţăranilor moşneni asupra unor suprafeţe mari de pământ ce cuprindeau pe lângă „hotarul satului” şi întinse zone submontane şi montane formate din dealuri şi munţi cu păduri şi ape, goluri alpine cu păşuni, în general întreg arealul natural al regiunii montane şi submontane a Mehedinţilor cuprinzând şi o parte din Podişul Mehedinţi. În plus, particularităţile zonei şi a vieţii social-economice şi culturale a locuitorilor era şi este accentuată şi de practica (cel puţin a ultimelor trei secole), păstoritului pendulatoriu – hotarul satului – conace – goluri montane (păşuni de vară) astfel încât, cel puţin în ultimele trei secole moşnenii din Mehedinţiul de nord nu practică transhumanţa.(2) Excepţie fac numai locuitorii satului Titerleşti veniţi din Ardeal şi aşezaţi în ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea între Baia de Aramă şi Obârşia Cloşani. Aceştia practicau transhumanţa până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar reminiscenţe ale acesteia se observă şi azi în câteva creaţii folclorice specifice acestei comunităţi.(3)  
  
Specificul folclorului păstoresc din nordul Mehedinţiului este determinat de legătura nemijlocită, pe parcursul întregului anul, a tuturor membrilor familiilor, a spiţelor de neam şi chiar a obştilor. Nimeni nu pleca mult timp, legătura între oameni şi între aceştia şi animale, cu toate muncile şi 
  
servituţile aferente pastoralului, au dat naştere unui anume tip de creaţie folclorică, dorinţa ciobanului de a rămâne în mijlocul naturii, o analogie cu subiectul literal al baladei „Mioriţa” în care ciobanul moare şi nu mai aude vântul cum şuieră prin cetină, cum reiese din doina: 
  
_________________ 
  
1. Marcela Bratiloveanu-Popilian, Plaiul Cloşanilor, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1990, p.3-15şi urm passim 
  
2. Mite Măneanu, Agricultura şi comerţul românesc în secolele XVIII-XIX. Aspecte generale, regionale şi specifice, Editura Autograf, M.I.M., Craiova, 2009, p.190-207.  
  
3. Ion Ionescu, Agricultura română din judeţul Mehedinţi, Bucureşti, 1868, p.46-48, 394-395. 
  
Ciobănaş de la miori 
  
Inf. Angelica Stoican, 59 ani, Prejna, 2010 
  
Rubato 
  
Sus pe vârful muntelui De-ngropat şi el s-o-ngropat măi  
  
De-asupra Hiatului Cetina când o picat măi. 
  
Lumina şi el tot în jos măi Frunza când s-o scuturat măi.  
  
Soarele la răsărit măi Prin el vântu' şuiera.  
  
Soarele la răsărit măi. Ciobanul nu-1 auzea măi.  
  
De cântat şi el s-o cântat măi Foile jalnic veneau măi  
  
Oile când au zbierat În mine jalnic urlau.  
  
Câinele când o lătrat măi. Ciobanul nu-1 auzea măi. 
  
Genul: doină. 
  
Versificaţia: 
  
- metrica: asocierea versurilor câte trei, vers octosilabic, forma catalectică, cu silaba de completare „măi”.  
  
Ambitus: nonă mare.  
  
Intervalica: secunde, terţe, cvarte, cvintă.  
  
Caracterul melodiei: după gradul de ornamentare: melismatic. 
  
Mai pe larg vezi teza de doctorat la autor. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dr. FLORIN OVIDIU BĂLĂ, Repertoriul păstoresc din Nordul Mehedinţiului / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1113, Anul IV, 17 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!