CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Poeme > Pitoresc >  

Doriţi o ţigară?

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

- Şi cum îţi spun, văd într-o dimineaţă un bărbat căutând prin gunoaiele pe care le aruncă sătenii la capătul unei uliţe care dădea pe câmp. Mi s-a făcut milă de el, l-am strigat dar nu mi-a răspuns şi mi-am dat seama că nu m-a auzit. L-am bătut pe umăr şi când s-a întors, i-am dat doi lei.  

- Oh, ce bine, pot să-mi cumpăr şi eu ţigări azi!  

- Eu voiam să-ţi cumperi pâine, nu ţigări.  

- Oh, nu pâine; dacă fumez nu mi se mai face foame.  

- Nu mai fuma că-ţi face rău. Lasă-te de fumat că te îmbolnăveşti.  

- Nu pot, am încercat şi nu pot.  

Şi mai departe mi-a întors spatele continuând să caute chiştoace. Ce zici de asta?  

Prietenul meu nu părea revoltat ci mai degrabă intrigat: cum de nu-şi dă seama că ce făcea el era boală curată? Şi cei mai înrăiţi fumători, dacă sunt sinceri, recunosc că fumatul este atât de nociv, că dacă s-ar mai naşte odată, ar fugi de el ca diavolul de tămâie.  

Fumatul este o temă despre care s-a scris şi se vor mai scrie de aici înainte tomuri, poate chiar biblioteci întregi cu mesajul: Fumatul este dăunător sănătăţii!  

Poate că tocmai lucrurile care ţin de natura evidenţei, sunt mai greu de primit.  

- Da, fumatul poate că este dăunător pentru alţii, dar pentru mine, nu.  

Şi când îşi dau seama că este prea târziu, se resemnează şi îngenunchează în faţa acestei metehne la modă.  

Şi am făcut legătura cu învăţătura care spune că prin ceea ce greşeşte un om, prin aceea se şi pedepseşte. Fumătorul este acela care îşi programează singur boala, suferinţele şi chiar durata vieţii. Cu o nonşalanţă şi o inconştienţă demne de o cauză mai bună. Toţi potenţialii lui duşmani la un loc, nu reuşesc să-i facă atâta rău cât îşi cauzează singur pentru iluzoria plăcere a trecerii fumului peste pleură. Şi dacă el nu trage singur concluziile dramei că este prea târziu, poate le tragem noi, cei din apropierea lui.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Doriţi o ţigară? / Ion Untaru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 626, Anul II, 17 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ion Untaru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Untaru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!