CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Dorina Costraş: “Déjà vu”, eleganţă şi puritate
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Galeria de Artă “Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis zilele trecute expoziţia personală de pictură şi grafică “Déja vu”, a artistei plastice Dorina Costraş. Expoziţia, care etalează un număr de 33 de tablori din trei cicluri diferite (“Imposibila iubire”, “Şoapte” şi “Sentimente”), lucrări care au ca motiv principal chipul şi corpul femeii şi-n care, aşa cum remarca la vernisaj criticul de artă Valentin Ciucă, “actorul important este starea de graţie, care se pulverizează ca-ntr-un vis”, a adus în perimetrul artistic primăvăratec al Sucevei o notă de “eleganţă şi puritate”.  
  
“Să dialogăm cu lumina şi umbra şi cu cele mai frumoase forme de viaţă de pe Pământ” 
  
Dorina Costraş, care a debutat într-o echipă de creaţie vestimentară şi a lucrat apoi ca profesor de educaţie plastică, colaborează în prezent cu o serie de firme de amenajări interioare şi participă totodată la expoziţii de pictură şi grafică. Expoziţia de la Suceava, care, aşa cum a spus artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedintele filialei locale a UAP, s-a realizat ca urmare a colaborării cu alte filiale din ţară (în cazul de faţă cu gruparea artistică din Bacău), ne oferă posibilitatea “să dialogăm cu lumina şi umbra şi cu cele mai frumoase forme de viaţă de pe Pământ, reprezentările femeii”. 
  
“Ideea de diafan” şi “conceptul de diafanie” 
  
Salutată deopotrivă de subprefectul Angela Zarojanu şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie (care au apreciat colaborarea dintre filialele UAP Suceava şi Bacău şi faptul că manifestarea artistică are în centru femeia, “o minunată şi veşnică floare”), expoziţia a reunit în perimetrul galeriei sucevene artişti plastici, profesori şi elevi de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”, un public iubitor de frumos. Public provocat de Valentin Ciucă, în contextul cromatic al acestei desfăşurări vizuale, să se gândească la “ideea de diafan” şi la “conceptul de diafanie”. 
  
“O lecţie de maximă puritate” 
  
O expoziţie aparent de intimitate, întrucât, aşa cum a spus Valentin Ciucă, “privitorul superficial vede în primul rând nuduri de femeie”, dar la care sunt invitaţi să vină şi copiii, pentru că, deşi sugerează o oarecare carnalitate, este “o lecţie de maximă puritate”, iar copii, cu inocenţa lor, au calitatea de “a citi povestea”. Atmosferă de poveste pe care Dorina Costraş ne invită s-o descoperim în lucrările sale cu transparenţe rafinate, lucrări în care găsim “o lume fantastică, o lume marcată de romantism şi mister”, lume circumscrisă unor lucrări cu titluri ca „Vise îngheţate”, „Adiere de aur”, „Adagio”, „Dans celestial”, „Incertitudine”, „Castele de nisip” sau „Şoapte şi valuri”. 
  
“Să tăcem împreună în faţa frumuseţii, a expresivităţii portretelor, a spectacolului cu desfăşurări de plete”  
  
O selecţie de lucrări în care Valentin Ciucă ne atrage atenţia asupra “transparentelor voaluri” care învăluie corpurile feminine, voaluri care ne duc cu gândul la “Primăvara” lui Boticelli (una dintre capodoperele artei italiene din Quatrocentto) trezindu-ne “sentimentul de déja vu”. O expoziţie la care, aşa cum a subliniat criticul de artă ieşen, “ar trebui să tăcem împreună în faţa frumuseţii”, “a expresivităţii portretelor” (care-i stârnesc, pe alocuri, “vaga senzaţie de autoportret”), “a spectacolului cu desfăşurări de plete” (“curgeri, despletiri, părul fluviu”). 
  
“Cine îşi asumă bucuria achiziţionării unor astfel de tablouri se angajează la un permanent exerciţiu de admiraţie” 
  
O desfăşurare vizuală cu sugestii retro de art nouveau, cu imagini-metaforă care oferă privitorului o bucurie aparte, o bucurie care nu este deloc comună. 
  
“Cine îşi asumă bucuria achiziţionării unor astfel de tablouri - a accentuat Valentin Ciucă - se angajează la un permanent exerciţiu de admiraţie”. 
  
Şi, la final, cu emoţie şi modestie, mulţumiri din partea artistei; mulţumiri pentru găzduire, pentru amabilitatea oficialităţilor, pentru frumoasa expunere a criticului şi pentru prezenţa publicului. La Suceava, Dorina Costraş, “Déja vu”, eleganţă şi puritate. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dorina Costraş: “Déjà vu”, eleganţă şi puritate / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 102, Anul I, 12 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!