CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1085 din 20 decembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - PE ARIPILE SHAKTY – O EXPOZIŢIE INDO-ISRAELIANĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O expoziţie colectivă de pictură, sculptură şi arta fotografică, cu acest nume neobişnuit, reuneşte o mulţime de artişti din Israel şi din India, în spaţiul oferit de hangarul 2 din portul Yaffo. „Shakty” este o denumire care se referă la energia proprie zeiţelor, dar şi a femeilor în general, în cultura indiană veche. Aceasta se baza pe existenţa unei societăţi în care oamenii erau egali, în care dreptul femeilor la libertatea de acţiune era respectat şi femeia, în general, era apreciată.  
 
Expoziţia în sine este femenina prin tematica şi participare (cei câţiva artişti bărbaţi sunt în vizibilă minoritate), demonstrând prin culoare şi desen multiplele aspecte ale existenţei femeilor indiene de astăzi, precum şi a schimbărilor din viaţa lor. De altfel, participanţii la expoziţie donează o cincime din veniturile realizate din vânzări Organizaţiei drepturilor femeii din India.  
 
Este locul să menţionăm faptul că expoziţia „Pe aripile Shakty" este organizată în cadrul manifestărilor dedicate Indiei, un festival de artă, muzica şi dans la care şi-au dat concursul, printre alţii, ambasada Indiei, ministerul de externe israelian, portul Yaffo, ambasada Israelului în India. Aceasta din urmă va avea un rol activ în deschiderea aceleiaşi expoziţii la Bombay, în luna ianuarie 2014  
 
Vom sublinia că o caracteristică generală tratarea picturală insolita, arta decorativă şi sintetică, tendinţa realismului spre rigoare şi simplitate. Cea ce nu înseamnă de loc o uniformizare a stilurilor, lăsând loc unei amplitudini creatoare patetice. Unele lucrări au o evidentă amprenta israeliană tradusă în mesajul transmis: artă este o parte vitală a societăţii contemporane, o explorare spirituală a timpului şi a spaţiului. Mesajul este de acea subînţeles, câtă vreme pune societatea modernă în interacţiune cu tradiţia şi cultura antică. În felul acesta, expoziţia "Pe aripile Shakty", în afară de aspectul artistic evident, obţine epoletul social, istoric, etnic şi politic în subsidiar.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
17 decembrie 2013  
Tel Aviv  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - PE ARIPILE SHAKTY – O EXPOZIŢIE INDO-ISRAELIANĂ / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1085, Anul III, 20 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!