CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 713 din 13 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - INTRODUCERE LA IUDAICA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pictoriţa Liana Saxone Horodi pregăteşte o mare expoziţie în satul artiştilor Ein Hod*. Deocamdată ştirea este secretă, aşa că nu vom vorbi despre aceasta, vom pomeni doar că artistă lucrează zi şi noapte, pregătindu-ne o frumoasă surpriză. Am încercat să aflu totuşi, discret, ce lucrări pregăteşte. Evident, voi păstra tăcerea, dar unul din numeroasele tablouri mi-a sugerat tematica acestui articol şi anume: Iudaica. Se află printre pânze o lucrare pe lângă care nu poţi trece fără s-o admiri, Profetul Eliahu. E cunoscutul sfânt Ilie, într-un car de foc, cu cai înaripaţi alergând printre nori în tăriile cerului... Impresionant.  
 
Lucrări inspirate din filosofia evreiască, din Cartea Genezei sau cea a Exodului, din tradiţia şi sărbătorile evreieşti, etică evreiască, poezia clasică evreiască, Cântărea Cantărilor, din hasidism şi mistică evreiască, din cabala, din obiceiuri etc. - toate acestea fac parte din tezaurul de cultură al poporului. Moni Leibovici surprinde esenţa iudaismului, care este cartea, învăţătură. Perceptele iudaismului stau la baza religiilor monoteiste, a creştinismului şi a islamului. Principiile şi etică, legământul dintre Abraham şi Dumnezeu, sacrificiul lui Isaac, lupta lui Iaacov cu îngerul trebuie interpretate metaforic. Aceasta este viziunea pictorilor...  
 
Naftali Bezem consacra multe din pânzele sale sabatului, simbolului peştilor, a candelei aprinse. Scara lui Iacov şi alte legende transformate în credinţa revin în tablourile sale, aduse în prezent, cu semnificaţii actuale. Omul care caută fericirea, eternă întrebare umană, porneşte de la rădăcinile biblice până în cotidian. Şi iată un tablou care ne aminteşte istoria, cu evreul rătăcitor rugându-se la Zidul plângerii, locul cel mai sacru al poporului evreu. Autorul, pictorul roman Liviu Lăzărescu, sesizează identificarea omului, cu credinţă, cu speranţa, cu istoria...  
 
Zvi Malnovitzer s-a specializat în subiecte tradiţionale, în sărbătorile, în obiceiurile care fac parte din universul cotidian al omului simplu dar cu frica lui Dumnezeu. Picturile sale reflectă cu exactitate atmosferă, aspectele sociale, aparenţă naturală combinată emblematic cu cea mistică şi religioasă.  
 
Nu am epuizat nici pe departe tematica Iudaismului. Poate altădată, poate mai pe larg..., avem la a ce să ne referim.  
 
------------------------------------  
 
* Ein Hod (עֵין הוֹד), localitate situată în Nordul Israelului, in apropierea oraşului Haifa. În 1953 satul a fost salvat de la demolare şi trasformat într-o colonie de creaţie artistică în urma unui proiect elaborat de către regretatul Marcel Iancu (1895-1984), arhitect, grafician şi teoretician de origine româno-israeliană, care, alături de Tristan Tzara a pus bazele curentului dadaist. În prezent aşezarea funcţionea ca „paradis” al artiştilor plastici, al muzicienilor şi al protipendadei culturale israeliene... cu muzee, cu nenumărate galerii de artă, saloane de prezentare, săli de concerte şi un amfiteatru în aer liber. (n.r. g.r.)  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Israel, decembrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - INTRODUCERE LA IUDAICA / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 713, Anul II, 13 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!