Pictoriţa Liana Saxone Horodi pregăteşte o mare expoziţie în satul artiştilor Ein Hod*. Deocamdată ştirea este secretă, aşa că nu vom vorbi despre aceasta, vom pomeni doar că artistă lucrează zi şi noapte, pregătindu-ne o frumoasă surpriză. Am încercat să aflu totuşi, discret, ce lucrări pregăteşte. Evident, voi păstra tăcerea, dar unul din numeroasele tablouri mi-a sugerat tematica acestui articol şi anume: Iudaica. Se află printre pânze o lucrare pe lângă care nu poţi trece fără s-o admiri, Profetul Eliahu. E cunoscutul sfânt Ilie, într-un car de foc, cu cai înaripaţi alergând printre nori în tăriile cerului... Impresionant.
Lucrări inspirate din filosofia evreiască, din Cartea Genezei sau cea a Exodului, din tradiţia şi sărbătorile evreieşti, etică evreiască, poezia clasică evreiască, Cântărea Cantărilor, din hasidism şi mistică evreiască, din cabala, din obiceiuri etc. - toate acestea fac parte din tezaurul de cultură al poporului. Moni Leibovici surprinde esenţa iudaismului, care este cartea, învăţătură. Perceptele iudaismului stau la baza religiilor monoteiste, a creştinismului şi a islamului. Principiile şi etică, legământul dintre Abraham şi Dumnezeu, sacrificiul lui Isaac, lupta lui Iaacov cu îngerul trebuie interpretate metaforic. Aceasta este viziunea pictorilor...
Naftali Bezem consacra multe din pânzele sale sabatului, simbolului peştilor, a candelei aprinse. Scara lui Iacov şi alte legende transformate în credinţa revin în tablourile sale, aduse în prezent, cu semnificaţii actuale. Omul care caută fericirea, eternă întrebare umană, porneşte de la rădăcinile biblice până în cotidian. Şi iată un tablou care ne aminteşte istoria, cu evreul rătăcitor rugându-se la Zidul plângerii, locul cel mai sacru al poporului evreu. Autorul, pictorul roman Liviu Lăzărescu, sesizează identificarea omului, cu credinţă, cu speranţa, cu istoria...
Zvi Malnovitzer s-a specializat în subiecte tradiţionale, în sărbătorile, în obiceiurile care fac parte din universul cotidian al omului simplu dar cu frica lui Dumnezeu. Picturile sale reflectă cu exactitate atmosferă, aspectele sociale, aparenţă naturală combinată emblematic cu cea mistică şi religioasă.
Nu am epuizat nici pe departe tematica Iudaismului. Poate altădată, poate mai pe larg..., avem la a ce să ne referim.
------------------------------------
* Ein Hod (עֵין הוֹד), localitate situată în Nordul Israelului, in apropierea oraşului Haifa. În 1953 satul a fost salvat de la demolare şi trasformat într-o colonie de creaţie artistică în urma unui proiect elaborat de către regretatul Marcel Iancu (1895-1984), arhitect, grafician şi teoretician de origine româno-israeliană, care, alături de Tristan Tzara a pus bazele curentului dadaist. În prezent aşezarea funcţionea ca „paradis” al artiştilor plastici, al muzicienilor şi al protipendadei culturale israeliene... cu muzee, cu nenumărate galerii de artă, saloane de prezentare, săli de concerte şi un amfiteatru în aer liber. (n.r. g.r.)
Dr. Dorel SCHOR
Israel, decembrie 2012