CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 426 din 01 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - ALMA REDLINGER - PICTURA CA VOCAŢIE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cine priveşte tablourile semnate de Alma Redlinger, desenul puternic, planurile viguroase şi liniile ferme, cu greu şi-ar putea imagina că pictoriţă este o femeie firavă, fină şi timidă. Intervievată cu ocazia unei cuprinzătoare expoziţii găzduită de sala Dalles din Bucureşti, unde erau expuse şi două autoportrete, unul din urmă cu 60 de ani şi altul de acum, ea a afirmat modest ca între ele se află o viaţă. De om şi de artist, care a interpretat pictura ca propriul destin.  
 
Alma Redlinger face parte din generaţia care asigură continuitatea picturii interbelice prelungită firesc în contemporaneitate. Face parte şi din generaţia restrânsă a celor care au frecventat , în anii războiului, şcoală pentru cei cărora le era interzis, din motive rasiale, drumul spre artă. Elevă a pictorului M.H. Maxy, ea face în mod firesc o carieră avangardistă. Poate de aceea vom găsi uneori trimiteri la artă acestuia, la cubişti, la Matisse, uneori la Iser, adică la cei pentru care nu şi-a ascuns niciodată admiraţia.  
 
Avangardistă în esenţa ei, pictura Almei Redlinger se caracterizează printr-o coerentă excepţională ... Temele preferate ale artistei sunt mediul familial, atelierul, obiectele din preajmă, cărţile, prietenii ... Jocul subtil realizat între desen şi culoare, ritmul compoziţiilor demonstrează o incredibilă putere de seducţie, rafinament şi capacitate de sinteză. Sinceritatea discursului, universul intim se metamorfozează în construcţii solide şi spaţii armonice. Universul familiar al atelierului devine principala sursă de inspiraţie. Uimeşte, în pofida spaţiului limitat, prospeţimea compoziţiilor şi vioiciunea tinerească a desenului. Surprinde şi tehnică îndrăzneaţă a artistei care nu ezită să folosească planuri juxtapuse, transparente sau, dimpotrivă, pierdute în adâncime. Efectele plastice sunt remarcabile în portrete şi autoportrete, în naturi statice, sau odalisce...  
 
Alma Redlinger este considerate astăzi „o doamnă a picturii romaneşti". Ea a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, dintre care aş cita premiul Marcel Iancu, decoraţia regelui Mihai şi medalia de aur a Academiei de arte italiene ... Am avut recent surpriză să aflu că sora mai vârstnică a artistei, Iulia, şi nepoata de sora, Liora locuiesc nu departe de mine, în Natania şi că Alma vizitează din când în când Israelul.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
 
Natania, Israel  
 
1 martie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - ALMA REDLINGER - PICTURA CA VOCAŢIE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 426, Anul II, 01 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!