CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1265 din 18 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - RADU-ANTON MAIER - CREATORUL UNEI LUMI VIZIONARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În anii '70, o impresionantă pictură murală, cu dimensiunea de 42 de metri, a fost repede acoperită cu var şi ascunsă de ochii publicului. Lucrarea nu era mare numai în dimensiuni, ci reprezenta în arta plastică românească un mod nou de exprimare, care purta amprenta unei rupturi deliberate cu tradiţia. Măsura drastică, practic, distrugerea unei compoziţii monumentale, era luată la ordinul regionalei de partid Cluj, cu următoarea motivaţie: „este de inspiraţie burgheză, decadenta şi duşmănoasă".  
 
A fost o lovitură dureroasă pentru autor, pictorul Radu-Anton Maier, care prin concepţiile sale şi deschiderea către nou şi experiment, era un exponent de frunte al post-avangardismului românesc. Era deci firesc ca omul de artă, să renunţe la luptă fără şanse cu dogmatismul şi îndrumările preţioase. Şi să îl vedem, după un timp, începând totul de la zero la... München, în Germania.  
 
Au trecut anii şi Radu Anton Maier, care a absolvit Institutul de Artă Plastică „Ion Andreescu" din Cluj, a fost recunoscut în Europa ca un maestru al metaforei narative, al unor lumi vizionare surprinse în metamorfoze cromatice impresionante. În străinătate s-a impus ca un valoros pictor, grafician, desenator şi ilustrator. Împreună cu soţia sa, Svetlana, a deschis în capitala Bavariei o galerie de artă frecventată de un larg public, dar şi de numeroşi artişti avangardişti.  
 
Creaţia sa se defineşte printr-o simbioză a tematicii clasice cu tehnica cea mai modernă. Peisajele sale sunt aparent intepretari arhitectonice, deşerturi, stânci... O lume stranie se desprinde din spaţiul depopulat. O oarecare apropiere de suprarealismul liric mizează pe desenul virtuos. Pictura sa este rafinată, vizionara, crează iluzia absurdului, imaginaţia purtându-ne enigmatic într-o lume în care adevărul apare contorsionat. Spectulozitatea efectelor este unică şi impresionantă. Un exuberant simţ al spaţiului construieşte un univers de sine stătător, exprimat în cele mai ambiţioase compoziţii.  
 
Distanţat în timp şi în spaţiu de dureroasă experienta comunistă, omul de artă Radu Anton Maier se poate declara mulţumit.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
15 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - RADU-ANTON MAIER - CREATORUL UNEI LUMI VIZIONARE / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1265, Anul IV, 18 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!