CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1252 din 05 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - MOARTEA UNUI PATRIARH
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Haim (Chaim) Savitzky, decanul de vârstă al artiştilor plastici israelieni, a decedat la respectabilă etate de 107 ani. În urmă cu mai puţin de doi ani, venerabilul pictor se prezentă în faţa publicului cu o expoziţie personală în care tablourile erau rodul muncii şi inspiraţiei sale recente. Considerat iniţial pictor impresionist, nu s-a mulţumit niciodată cu un anumit stil sau o anumită tematică, combinând adesea idilismul cu arta naivă sau folcloristica, având întotdeauna grijă pentru detalii, fluiditate, mişcare, ritm, emoţie.  
 
Interesantă este nu numai evoluţia sa ca artist, ci şi biografia lui care, pe undeva, se suprapune peste istoria recentă a Israelului. Născut în 1907 la Baranovici, localitate din Rusia Alba, Haim şi-a consumat copilăria asemeni altor copii evrei din acea vreme, la şcoală religioasă (heder) şi adolescenţa la ieşiva. Dar nu asemenea celorlalţi, el a început mai întâi să deseneze şi apoi să picteze. Rabinii i-au stimulat înclinaţia şi la doar nouă ani, viitorul pictor „realiza" pe pereţii sinagogii mari din oraş, zodiacul cu cele douăsprezece imagini, în culori calde. Mai târziu va pleca la Vilna pentru a învăţa artele frumoase.  
 
Dar la 20 de ani, tânărul Haim emigrează ilegal şi, ajuns în Palestina mandatară îşi începe cariera ca muncitor agricol în livezile de portocali din Rehovot. Această perioadă este şi sursa lui de inspiraţie, când în tablouri apar tovarăşii săi de muncă, peisajul oriental, muzicanţi, bărbaţi la rugăciune, ceremonialul nunţii evreieşti. Perspectiva lui este originală, cu o privire caleidoscopică, în culori vibrante, specifice luminii mediteraniene. Mai târziu, pictorul va alunecă uneori discret către abstract, fără a părăsi însă figurativul.  
 
Oamenii şi natura Israelului, obiceiurile şi tradiţiile iudaice, viaţa cotidiană într-un secol de prefaceri, dar şi scenele biblice sunt motive pe care le întâlnim frecvent în pânzele lui Savitzky. Atenţia acordată detaliilor şi echilibrul compoziţiilor demonstrează o lume interioară puternică şi calmă în acelas timp, cu o expresie lirică profundă. La o vârstă foarte onorabilă, pictorul se dovedea a fi modern şi capabil să ne surprindă în mod uluitor. Optimismul pătruns în artă să, spontaneitatea, entuziasmul, claritatea mesajului sunt probabil explicaţia longevităţii sale creatoare.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
4 iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - MOARTEA UNUI PATRIARH / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1252, Anul IV, 05 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!