CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1193 din 07 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - O CARTE CU ESENŢE ŞI AROME - RONI CACIULARU: „DRAGOSTE ŞI PARFUM DE PORTOCALĂ”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin anii '60 ai secolului trecut, făceam parte din subredacţia ieşeană a revistei "Viaţa studenţească" împreună cu Marin Sorescu, Mircea Radu Iacoban şi Roni Caciularu - cu care, de fapt, eram coleg şi la cenaclul literar „Mihai Eminescu” de la Casa de Cultură a studenţilor. Fiind singurul student la medicină, mi-am permis un prognostic îndrăzneţ: peste ani, aceştia vor ajunge oameni vestiţi şi scrierile lor vor fi apreciate şi îndrăgite de foarte multă lume. Am avut dreptate...  
 
Curând, fiecare din ei a reuşit într-un domeniu, Roni Căciularu, despre care mă voi referi în continuare, afirmându-se ca un jurnalist îndrăzneţ şi un neîntrecut condei al reportajului literar. Acesta este, probabil, genul de gazetărie cel mai dificil, dar şi cel mai interesant, în care s-au distins scriitori ca Filip Brunea Fox, Egon Erwin Kisch sau Geo Bogza. Roni Caciularu a publicat în presa din România, din Israel şi din lume, multe reportaje interesante, de coloratură, dar şi de substanţă profund omenească, precum şi interviuri provocatoare şi incitante, prezentări critice de cărţi şi scriitori, toate memorabile.  
 
Şi-a adunat o parte din scrierile cu tentă literară (risipite în publicaţiile pe româneşte din Europa, America, Australia şi Israel) şi a dat cărţii un titlu potrivit şi semnificativ, atât locului şi timpului în care trăieşte, cât şi substanţei volumului la care mă refer: „Dragoste şi parfum de portocală".  
 
Romantic incorigibil, hoinar neobosit, entuziast frenetic, nostalgic realist, grav şi subtil în meditaţia sa, Roni Caciularu ne invită în primul rând pe străzile Oraşului Alb din Tel Aviv, dornic să pătrundă, dar nu să dezlege, misterul existenţei sale, să citească romanele anonime ale locuitorilor acestei metropole, dar şi ale celebrelor personalităţi care s-au perindat aici prin ani, ale istoriei nemaiîntâlnite niciunde în lume. Presupun că nu greşesc dacă afirm că e prima dată când apare o asemenea carte. Cel puţin pe româneşte.  
 
Nu intenţionez să răpesc cititorului plăcerea inegalabilă a lecturii. Veţi păşi pe străzile Colinei Primăverii (traducerea din ebraică a Tel Avivului) din centrul modern şi tumultuos, în cartierele pastorale şi patriahale, în cafenelele în care veţi întâlni oameni simpli dar cu o istorie interesantă, sau oameni vestiţi care au „făcut" istorie. Veţi face câte o deplasare la Ein Hod, satul artiştilor iniţiat de „românul" Marcel Iancu, la Bat Yam ca să vă amintiţi de marele reporter Marius Mircu, sau în cafeneaua unde Al. Mirodan dădea viaţa paginilor din „Minimum". Îi veţi întâlni pe Franz Kafka, pe Baronul de Rothschild, pe Radu Beligan, pe Leonard Bernstein sau pe Horaţiu Mălaiele... Şi pe alţii. De fapt, nu-i exclus să vă recunoaşteţi în trecătorul Cutare, în vizitatorul unei expoziţii, în spectatorul X.  
 
Voi repeta premoniţia de pe vremea studenţiei: Roni Caciularu ne va delecta şi în viitor cu scrierile sale. Şi dacă va da curs îndemnurilor celor care îl apreciază şi „ştiu ce-i poate pielea" (specialitatea mea medicală), va publica un nou volum, cu un conţinut şi un titlu la fel de agreabile şi de aromate.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
7 aprilie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - O CARTE CU ESENŢE ŞI AROME - RONI CACIULARU: „DRAGOSTE ŞI PARFUM DE PORTOCALĂ” / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1193, Anul IV, 07 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!