CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Dorel Schor         Ediţia nr. 1188 din 02 aprilie 2014        Toate Articolele Autorului

Dorel SCHOR - AVRAM LUBARTOVSKY UN SCULPTOR AMATOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am fost în aşezarea Mascheret Batia într-o sâmbătă dimineaţa, la invitaţia pictoriţei Ahuva Lubartovsky, convinşi că vom avea ocazia să vedem câteva din lucrările ei cele mai recente. Mai ştiam că soţul ei, Avram, lucrase în industria aviatică şi la o şcoală de limbi străine, că este un om simpatic şi un conviv desăvârşit. Dar nimeni nu ne-a informat, măcar aluziv, că în timpul liber dumnealui sculptează.  
 
Chiar la intrarea în casă, pe peretele exterior, ne-a întâmpinat un maiestuos leu, sculptat în altorelief, din blocuri de itung, un fel de cărămizi de beton prefabricate. În locuinţă, o coloană care desparte salonul de bucătărie, reproduce în variantă modernă, un obelisc antic egiptean. In alt colţ al camerei, un vultur metalic ne priveşte curios. Privit la rândul lui, falnicul zburător se dovedeşte a fi alcătuit din diverse piese metalice şi felurite instrumente care "şi-au trăit traiul".  
 
La rugămintea noastră, Avram Lubartovsky care se dovedeşte autorul acestor sculpturi moderne, ne însoţeşte în grădină, unde alte diverse lucrări, adesea determinate de asemănarea formelor sau imaginaţia şi fantezia autorului, sălăşluiesc printre arbuşti şi straturi de flori. Ele sugerează dinamism, umor şi, fără îndoială, spontaneitate. Avram Lubartovsky nu s-a gândit niciodată să expună în public. În acelaş timp este conştient că el confera betonului, fierului, sticlei destinate iniţial pubelei, o nouă înfăţişare, care să placă ochiului.  
 
De altfel, este caracteristic sculpturii moderne ca stiluri noi, teme şi materiale surprinzătoare să ia locul, în parte, marmorei sau bronzului. Utilizarea materialelor sau deşeurilor industriale este curentă. Acestea nu sunt modelate sau sculptate ci, mai degrabă, compuse şi adesea structurate. De multe ori, lucrările nici nu sunt aşezate pe un soclu, ele te întâmpină firesc, la înălţimea obişnuită, la nivelul nostru..  
 
Am fost si în atelierul de pictură al Ahuvei, bineînţeles. Dar despre tablourile ei şi participarea la câteva importante expoziţii, voi scrie, desigur altă dată.  
 
Dr. Dorel SCHOR  
Tel Aviv, Israel  
15 martie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorel SCHOR - AVRAM LUBARTOVSKY UN SCULPTOR AMATOR / Dorel Schor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1188, Anul IV, 02 aprilie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dorel Schor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dorel Schor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!