CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

Dor de albastru..., articol de Mariana Cristescu
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de MARIANA CRISTESCU 
  
Dor de albastru... 
  
Trec anii pe neobservate, brăzdându-ne chipurile şi colbuindu-ne tâmplele cu tristeţi, şi mi-e din ce în ce mai dor de Maestrul, de Omul, de Prietenul generaţiei mele „în blugi”, mi-e dor de Poetul frumos la chip şi la suflet, de voinicul cu ochi minunaţi, albaştri, în care aduna şi fulgere, şi stele, de glasul lui reverberând incantaţii magice din adâncuri de vremi.  
  
Mi-e dor de Omul Liber, care-şi declara şi clama, cu patimă, şi cu glas înalt, trăirile, ca un bărbat adevărat ce se afla, reînvăţându-ne lecţia despre demnitatea şi frumuseţea sentimentelor mari, profunde şi definitive, singurele care ne aşază alături de zei, dând consistenţă visului şi motivaţie existenţei noastre diurne. 
  
Mi-e dor de înaltul dureros al iubirilor sale totale, până la scrum mistuindu-se pe pragul speranţelor cel mai adesea ucise: „În noaptea despărţirii dintre noi/ Copacii cad pe drum din doi în doi, / În ochi mă bate viscolul câinesc/ Şi am venit să-ţi spun că te iubesc.// Probabil drumul meu va duce-n iad/ Mă-mpiedic de o lacrimă şi cad/ Şi iar adorm, şi iar mi-e dat un vis/ Că biata cifră doi s-a sinucis.// Şi de atâta viscol vestitor/ Nu ochii mei, ci ochii tăi mă dor,/ Că tineri am intrat, şi cu ce rost/ Şi ce bătrâni ieşim din tot ce-a fost.// (...)// Dar nu pentru a-ţi spune că e rău/ Am dat cu bulgări mari în geamul tău,/ Ci ca să ştii, în viscolul câinesc,/ Că plec, şi mor, şi plâng, şi te iubesc.”... „Ce dacă vine primăvara/ Atâta iarnă e în noi/ Că martie se poate duce/ Cu toţi cocorii înapoi/ În noi e loc numai de iarnă/ Vom îngheţa sub ultim ger/ Orbecăind pe copci de gheaţă/ Ca un stingher spre alt stingher.”... „Aud un pian prin zăpezi cristaline/ Şi nu sunt cu tine, vai nu sunt cu tine/ Chopin – un concert de pian oarecare/ Şi calea e lungă şi noaptea e mare.”  
  
„E noapte şi e frig, seniori”, clama cândva Laurenţiu Fulga. E noapte, într-adevăr, şi frigul aciuat prin ungherele sufletelor din ce în ce mai goale ne ademeneşte cu amorţeala-i vicleană. 
  
„Albastru-ndoliat”, scria Adrian Păunescu la înălţarea la cer a genialului pictor Sabin Bălaşa, şi el, iată, intrat în conul de umbră al uitării contemporanilor: „... În deficitul de albastru/ Al unei lumi cu pumnii strânşi,/ Era nevoie de seninul,/ Cu mări, cu nimfe şi cu mânji.// Era albastrul dinspre dangăt,/ Când bate clopotul în cer,/ Era accentul trist al mării,/ Când marile corăbii pier.// Era lumina din privirea/ Discipolului muribund,/ Când moare-n temniţă profetul/ Şi ceilalţi faptul îl ascund.// ...// Ne-am săturat de-atâta noapte/ Şi ni se face dor de zi,/ Să-nsămânţăm în noi albastrul,/ Spre-a nici nu mai putea muri.// ...// Şi-n toată negura murdară,/ Ca-ntr-un reînviat pariu,/ Ce ochi albaştri are cerul,/ Ca semn că Dumnezeu e viu.// Sunt răstigniţi aceiaşi îngeri/ Între femeie şi bărbat,/ În veac de promiscuitate/ Şi de albastru-ndoliat.” 
  
Şi totuşi... „există iubire/ Şi totuşi există blestem”... Cel „vinovat de iubire” este condamnat la... „Iubire silnică pe viaţă”. A lui, a mea, a noastră...: „...Eu o iubesc. Vitralii de cenuşă,/ Spre a ne despărţi, se-ntemeiază,/ Şi cheia singură se-nvârte-n uşă/ Singurătate spre a-i da şi groază.// M-au condamnat juraţii mei de gheaţă/ La o iubire silnică pe viaţă”. 
  
„Un stingher/ alt stingher/ nu pot face doi./ Geru-i ger,/ Leru-i ler/ Fără noi”. 
  
Vor trece ani şi ani, şi alte generaţii vor încărunţi, dar niciodată tâmplele superbei Poezii a lui Adrian Păunescu. 
  
„Dor ne e de dumneavoastră/ Ca unui zid de-o fereastră...” 
  
MARIANA CRISTESCU 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dor de albastru..., articol de Mariana Cristescu / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 921, Anul III, 09 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!