CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Don Basilio si banda Zoo
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
6 DON BASILIO ŞI BANDA ZOO 
  
După plecarea Porumbiţei totul părea să fie normal, însă nu era chiar aşa! Nu trecuse nici o săptămână şi don Basilio primea o nouă scrisoare de avertisment, că dacă nu se întoarce în oraşul său, cuibul său avea să fie devastat de Ulii din banda Zoo. Cu scrisoarea în mână don Basilio nu ştia ce trebuia să facă? Era hotărât să-şi schimbe viaţa, asumându-şi riscuri, dar voind să devină un om fără pete! Nu putea să meargă în subteran cu scrisoarea originală, însă i-a povestit Colonelului situaţia nou creată. Acesta analizând cu simţul său părintesc situaţia, l-a sfătuit pe don Basilio să solicite o audienţă la comandantul local al miliţiei, asta fiindcă în cazul său erau implicate şi cadre ale miliţiei din oraşul de unde provenea. Don Basilio a încercat să-l abordeze pe comandantul local al miliţiei, dar era un risc la mijloc. Dacă oficial don Basilio solicita o audienţă aceasta era înregistrată şi devenea oficială, ceea ce nu convenea lui don Basilio, fiindcă era eliberat condiţionat şi se putea comunica în oraşul natal.  
  
Ajunsă acasă Porumbiţa avea să aibă mai multe surprize! În primul rând mama Porumbiţei avea o pierdere de peste 100 de plase! Cineva îi furase de sub tejghea câteva pachete cu plase. Reclamase furtul la miliţie, însă nimeni nu luase nici o măsură. Porumbiţa a fost avertizată că dacă don Basilio nu se întoarce va avea de suferit. Luate una peste alta situaţia era destul de complicată. La solicitarea lui don Basilio, Colonelul a intervenit şi a solicitat o audienţă la un procuror pentru don Basilio. Era inadmisibil ca un deţinut din colonie să solicite apărarea unui deţinut eliberat şi din punct de vedere juridic CURAT! S-a iscat un mare scandal, ceea ce nu convenea autorităţilor din acea vreme. Eliberarea condiţionată trebuia să fie un exemplu de corectitudine şi ca atare omul respectiv era un exemplu.  
  
Trebuia neapărat scoasă în relief. Omul, don Basilio voia să-şi schimbe viaţa şi societatea nu putea să se opună. Dacă aici se dădeau lupte pe un plan cunoscut, în oraşul X luptele să dădeau direct! Lica Vulpica avea să fie răpită şi dusă undeva într-un loc secret. Don Basilio nu ştia asta! Dar solicitarea Colonelului avea să producă mari valuri în miliţie dar şi în colonie. La miliţia locală Zlatna au venit o mulţime de civili şi au început investigaţii secrete, dar la vedere! Am fost chemat şi eu pentru a spune ceea ce ştiu despre don Basilio. Întrebările nu se refereau la ceea ce mă aşteptam eu. Eram întrebat despre discuţii politice pe care le-aş fi purtat cu don Basilio sau religioase. Declaraţia mea avea să fie foarte simplă; don Basilio voia să fie un om LIBER. 
  
Am fost sucit şi răsucit în fel şi chip; Cum? De ce? Eram un tânăr care nu prea avea multe de pierdut, dar nici de câştigat, am spus doar ceea ce ştiam. Pe comandantul coloniei de muncă din Almaşul Mare îl cunoşteam şi am solicitat să dau declaraţii în faţa dumnealui. Asta i-a surprins pe cei care anchetau cazul. Don Basilio îmi devenise un fel de frate fără să vreau. 
  
Scrisoarea primită de don Basilio era un fel de document secret şi don Basilio îl avea ca un fel de sprijin. L-am fotografiat, căci pe atunci era singurul mijloc de copiere iar filmul îl aveam doar eu şi mai multe copii.  
  
Am fost convocat în audienţă la Colonia de Muncă de către un procuror militar. Am fost preluat la ieşirea din schimb de un militar civil. Mi-s-a arătat un mandat de convocare, iar în cazul că mă voi opune voi fi arestat! Mă ştiam nevinovat şi nu m-am opus. De fapt nu cam ştiam despre ce e vorba! În faţa procurorului asistat de comandatul coloniei şi Colonel m-am simţit cumva în siguranţă şi mi-am dat seama că trebuia să apăr un coleg de muncă care voia să devină corect. Fiind civil, procurorul nu putea să-mi impună anumite puncte de vedere în redactarea răspunsurilor. Colonelul chiar fiind doar un martor mai puţin probatoriu nu putea fi neglijat. Don Basilio avea să-mi spună că acel procuror fusese studentul Colonelului la facultate. Intrasem într-o complicaţie fără să vreau! Acum făceam fără să vreau parte din banda Zoo! Numele meu codificat din banda Zoo avea să fie Graure. 
  
http://en.calameo.com/books/000136769a7a9495fa6f8 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Don Basilio si banda Zoo / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 377, Anul II, 12 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!