CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Ultimul meu... cuvânt
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Fiecare dintre noi a avut ocazia, pe parcursul vieţii, să fie confruntat cu puterea imensă a cuvântului.
Suntem conştienţi de puterea sa creatoare şi o simţim de fiecare dată, atunci când ne dăruim lecturii unei creaţii literare, a unei scrisori de dragoste, a unei notiţe scrise în grabă de fiinţa iubită...
Fiecare cuvânt citit, ne aduce căldură în suflete şi ne face să ne simţim mai bine, mai aproape de inima celui care le-a scris...
 

Pe lângă aceste cuvinte pline de iubire, de fantezie creatoare şi de bunătate, există
cuvinte care au o putere... devastatoare.
Aceste cuvinte sunt gândite, mai mult sau mai puţin, în momente de ură, de dispreţ şi sunt rostite în aşa fel, încât ele, cuvintele, să-şi atingă ţelul... jignitor, ţelul de a răni pe cineva...
Prin ceea ce spunem ne diferenţiem de persoanele celelalte... arătându-ne lumii, fără să vrem, exact aşa cum suntem.
Un vocabular plăcut auzului, uşor şi fără culori artificiale..., aduce partenerului de discuţie, acea plăcere pe care o exprimă la rândul său, prin atenţia şi respectul cu care ni se adresează.
 

”Gândurile noastre stabilesc, in cele din urma cine suntem şi în ce fel de viaţă trăim...”
(aşa stătea scris într-un mesaj primit de la un prieten).
 

Da, este adevărat! De câte ori am caracterizat o persoană, fără să vrem, după vocabularul folosit într-o discuţie! De la primul cuvânt suntem în stare să ne facem o părere despre cultura, inteligenţa sau bunul simţ al persoanei cu care discutăm.
Gândul este acela care ordonă cuvintelor să-şi ”aleagă culoarea” exprimării; gândul poate ordona cuvântului să exprime ură şi dispreţ, sau dimpotrivă, bunătate, fineţe, iubire.
 

Cine nu cunoaşte oare, ce putere de vindecare au cuvintele mamei, atunci când copilul este bolnav sau pur şi simplu atunci când copilul vine în fugă acasă, plângând, cu o julitură la genunchi...; este de ajuns ca mama să-i spună cuvinte de mângâiere...  


Am studiat, în decursul anilor, ”arta cuvântului”, funcţia pe care o are în cadrul comunicării dintre noi, oamenii.
Comunicarea este o trăsătură de bază a existenţei umane. Fără comunicare, am fi precum nişte plante fără apă şi lumină... ne-am veşteji şi am muri în... tăcere.
 

Cuvintele sunt precum seminţele... ele sunt... semănate şi acolo unde ”terenul” este prielnic, acolo încolţesc şi nasc vlăstare.
Totul ar fi foarte frumos dacă printre aceste vlăstare nu s-ar ascunde şi multe... ”buruiene”...
 

Cuvântul posedă o putere uriaşă în cadrul unui dialog.
Dacă privim scurt spre ştirile actuale care inundă emisiunile de radio şi televiziune, vedem ce importanţă uriaşă au cuvintele în politică...
Atunci când sunt folosite fără a fi bine gândite... pot duce foarte uşor la îndoieli, teamă şi confuzii...
Gândesc deseori, ce greutate nebănuită posedă cuvintele în situaţia politică actuală, dintre Uniunea Sovietică şi statele europene: cât de repede au început ţările europene să arunce cuvinte de ameninţare, de sancţiuni; cât de repede poate escalada o catastrofă, un război...
Ce rol imprtant au acum în această situaţie, cuvintele de împăcare, cuvintele bune, de colaborare şi de respect reciproc!
 

Ce bine ne simţim atunci când auzim cuvinte frumoase, de prietenie, cuvinte sincere venite din inimă!
Insă cât de mult ne supără cuvintele răutăcioase, care vor să ne reducă la mărimea unui... liliputan.
Cuvintele pot exprima şi critica nu numai lauda însă acea critică să fie constructivă şi spuse pentru a ajuta şi nu pentru a răni pe cineva.
 

Ce frumoase sunt cuvintele atunci când ne afundăm în frumuseţea lor într-un vers!
Cu câtă plăcere citim un roman bun!
Ce frumos este atunci când citim scrisoarea plină de sentimente sincere de iubire, exprimate prin cuvinte, pe care le învăţăm fără să vrem, pe de rost!
 

Iată o mică povestioară, găsită pe o pagină germană de internet, în legătură cu puterea cuvântului:  

Povestea spune despre un sufit, care a vindecat un copil bolnav.
El a repetat câteva cuvinte, apoi a dat copilul la părinţii săi şi a spus: "Acum, copilul vostru va fi sănătos."
Cineva care nu voia să creadă aşa ceva, interveni:
"Cum poate fi posibil ca cineva să poată fi vindecat prin câteva cuvinte repetate?"
De la un blând sufit nimeni nu aşteaptă un răspuns furios, dar acum el s-a întors la omul respectiv şi i-a spus:
” Tu nu înţelegi nimic despre asta. Eşti un prost! "
Omul s-a simţit foarte jignit. Faţa lui s-a înroşit pe loc, devenind foarte furios.
Sufit a adăugat apoi:
"În cazul în care un cuvânt are puterea de a te face furios, atunci de ce nu ar putea să aibă, de asemenea, şi puterea de a vindeca?"
 

Vă doresc multe cuvinte frumoase şi tămăduitoare!  


© D.Theiss  

 

Referinţă Bibliografică:
Ultimul meu... cuvânt / Doina Theiss : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1176, Anul IV, 21 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!