CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  

DOAMNA ŞI SPECIALISTUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
SURPRIZA ÎNTÂLNIRII CU DOUĂ ACTRIŢE REMARCABILE LA STUTTGART: CARMEN TROCAN ŞI CATRINEL DUMITRESCU  
  
Forumului German-Roman din Stuttgart, a organizat duminică 20 februarie 2011 un spectacol de teatru „Doamna şi Specialistu’“, piesă de teatru cu două personaje, interpretată de talentatele actriţe Carmen Trocan şi Catrinel Dumitrescu. (Florin ZAHEU - Preşedintele FGRS)  
  
Spectacolele în două personaje au la bază în cea mai mare parte, texte ce oferă partituri generoase pentru interpreţi, şi conflicte aparent simple având în centru sentimentul dragostei. Cei care se încumetă să abordeze astfel de texte, dacă nu deţin harul deosebit de a se transpune în personajele ofertante şi nu au alături un regizor, ghid atent în îndrumare, riscă eşecul. Astfel de spectacole sunt de fapt, recitaluri, care dacă sunt bine dirijate regizoral, pot înregistra succes de public. 
  
„Doamna şi specialistu’ “ este o reuşită a unei echipe deosebite. Catrinel Dumitrescu propune o adaptare după o idee de Pauline Daumale, actriţă şi scriitoare din Franţa, fără mari reuşite spectaculoase. Ideea textului şi punerea sa în pagină dramatică sunt însă, demne de apreciat. Povestea a două femei care îşi petrec Revelionul împreună din diverse motive, fără persoanele iubite, este o comedie amară prin situaţii şi replică.  
  
Singurătatea, iluziile, nevoia de dragoste şi comunicare, construiesc conflictul. 
  
Tânărul regizor Radu Nichifor a ştiut cu dibăcie să stea în umbră, să se ferească de efecte ieftine de illustrare teatrală şi să insiste pentru evidenţierea celor două actriţe, distribuite în personaje complexe, Catrinel Dumitrescu şi Carmen Trocan. Spectacolul său are atmosferă şi provoacă emoţional publicul. O surpriză pentru spectatori sunt interpretările celor două actriţe. Apreciată pentru roluri cu o tentă specială, mai mult dramatică, se poate spune despre Catrinel Dumitrescu că realizează acum, o compoziţie comică în “specialistul” instalator, dar cu un substrat dramatic. Personajul este o femeie simplă, care a urmat cu devoţiune profesia tatălui de … instalator, profesie specifică mai ales bărbaţilor. Excelent dezvoltă actriţa acest ciudat personaj.  
  
Speculează la nuanţă situaţiile, cu rafinament comic, se apropie de la un moment la altul în relaţie de necazurile doamnei cu pretenţii care îi solicită serviciile în noaptea de Revelion şi sugerează şi frământările, revolta personală că îi este spulberată bucuria sărbătorii alături de cel drag. Catrinel Dumitrescu reuşeşte o performanţă în această partitură dificilă, impusă credibil, cu sensibilitate. 
  
O altă surpriză este revenirea pe scenă după 16 ani a actriţei Carmen Trocan, o personalitate recunoscută când practica această profesie. Interpretează rolul unei doamne mature din înalta societate, plină de fiţe şi afectată, ce îşi aşteaptă cu nerăbdare iubitul să petreacă împreună Revelionul, persoana care se dovedeşte că a părăsit-o. Carmen Trocan parcurge cu fineţe în expresie şi sinceră dăruire toate stările prin care trece acest personaj, ce uşor îi putea prilejui exagerări comice. Este mai întâi îndrăgostita cu comportament de adolescentă, abil satirizat prin jocul actriţei, ca să treacă apoi, la disperările neajunsurilor prilejuite de … o ţeavă spartă din casă, dar mai ales, la stare femeii care nu poate accepta înfrângerea în dragoste, părăsirea de către iubit. „Lecţia” de viaţă dată de „specialist” o receptează cu greu, ca în final să constate singurătatea, dar şi speranţa că lumea nu se sfârşeşte cu un eşec sentimental. Carmen Trocan revine în forţă pe scenă, demonstrând firesc şi felexibilitate în jocul pe muchie de cuţit dintre comic şi dramatic propus de rol.  
  
Uneori, e drept, la spectacolul vizionat, găzduit de Teatrul “Nottara” în sala mare “Horia Lovinescu”, am observat că absenţa mulţi ani de pe scenă a avut drept rezultat rostiri fără rezonanţă tonală a unor replici, ce se auzeau dificil în sală. Dar Carmen Trocan reuşeşte un recital special alături de admirabila compoziţie propusă de Catrinel Dumitrescu într-un spectacol pe care marele public îl va primi cu aplauzele meritate, datorate interpretării unor actriţe ce se dovedesc a fi în plutonul de frunte al teatrului. 
  
Ileana LUCACIU 
  
Critic de teatru 
  
Bucureşti 
  
21 februarie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DOAMNA ŞI SPECIALISTUL / Ilie Marinescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 50, Anul I, 19 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ilie Marinescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ilie Marinescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!