CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

DIN PREOCUPĂRILE PENSIONARILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Barbara Strauch, jurnalist la "The New York Times" şi autoare a cărţii:  

"Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare  

ale minţii de la vârsta mijlocie".  

Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe. Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile.  

Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare.  

Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresii. Se pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.  

Pornind de la acest articol şi citind mai mult despre gândirea pozitivă, am ajuns la concluzia că este inutil să ne pierdem timpul rămas în lamentări de tot felul, sau mai rău să ne autoizolăm de restul lumii pentru că nu suntem mulţumiţi de viaţa pe care o ducem.  

Sigur că totdeauna va fi loc de mai bine, dar comunicarea, socializarea sunt absolut necesare. Nu suntem mulţumiti cu ce avem? Dar izolându-ne riscăm să pierdem totul.  

Aş vrea în mod special să mă refer la atitudinea pe care o avem noi pensionarii faţă de problemele vârstei, faţă de cele de sănătate şi altele. Depinde numai de noi, de voinţa şi deschiderea pe care o avem către cei din jurul nostru. Referitor la atitudinea faţă de boală, eu cred că nu ar trebui asemănată cu un duşman ci mai degrabă cu o companie nu tocmai placută şi din păcate imprevizibilă.  

Depinde de noi, de voinţa şi de modul de gândire să ne trăim viaţa cât mai normal, chiar şi în condiţii oarecum vitrege.  

A merge într-un astfel de centru, a ne întâlni şi comunica, a asculta sfatul unui medic sau psiholog este benefic în orice situaţie. Îmi place să-mi umplu timplul cu lucruri plăcute şi utile. În tinereţe ritmul alert în care am trăit nu mi-a permis să fac ceea ce mi-ar fi plăcut mai mult. Odată cu pensionarea, aveam timp mai mult, am intrat în caietele din tinereţe şi am început redactarea câtorva texte, le-am postat pe câteva site-uri literare şi au avut succes.  

Am participat la câteva colaborări, cărţi tipărite cu mai mulţi autori, începând cu o “Mărturisire de credinţă literară”, un document de conştiinţă colectivă, conceput de regretatul Artur Silvestri, fondator al Asociaţiei Române ptr Patrimoniu, în care 83 de autori români din toată lumea îşi mărturisesc crezul lor literar şi artistic.  

Mi-au primit şi publicat tot ce am trimis, mărturisesc sincer că pentru mine a fost o mare onoare. Au urmat şi alte colaborări la antologii colective apoi am prins curaj şi am scos primul volum de autor, volum de proză. A urmat un volum de versuri apoi am revenit şi am continuat cu proza. În prezent am publicat 4 volume de autor, tot ce scriu este inspirat din realitate, nu-mi permit să pierd timpul cu fabulaţii. Viaţa cu bune şi rele este sursa mea de inspiraţie. Culeg întâmplări de la oameni şi le dăruiesc oamenilor trecute prin filtrul personal şi redate în stil personal.  

O alta pasiune a mea este grafica executată pe calculator, de fapt nu fac altceva decât să armonizez lumina, culoarea, să fie ceva cât mai plăcut privirii. Dacă la început calculatorul îl priveam ca pe o cutie magică, acum este o strictă necesitate. Cu el scriu, cu el pictez, cu el fac clipuri video...mă fascinează.  

Dar revin la comunicarea cu oamenii, la nevoia de socializare, ceea ce conduce la menţinerea echilibrului interior şi mai învăţăm câte ceva din experienţele celor de lânga noi. Cu siguranţă că un psiholog ar exprima mai bine toate acestea dar eu o fac aşa cum ştiu eu, simplu şi la obiect.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
DIN PREOCUPĂRILE PENSIONARILOR / Flora Mărgărit Stănescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1011, Anul III, 07 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Flora Mărgărit Stănescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Flora Mărgărit Stănescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!