CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

DIN NOU DESPRE DREPTUL LA VIAŢĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

"...Orice viperă are dreptul la viaţă...", spunea o şopârlă într-o emisiune televizată, pe unul din puţinele posturi naţionale, care reuşise a supravieţuiîn era privatizării. Ea era una din puţinele „înţelepte” din lumea târâtoarelor, nu pentru că se şcolise puţin pe alte meleaguri şi căpătase o anume culoare ce i-a dat drept de conducere. Se făcuse auzită şi mai înainte, adevărat că în mai puţine rânduri, pe ici pe acolo, după deplasări greoaie prin aşezările mai sărace, dar cu destulă vegetaţie sănătoasă, neviciată la gust de chimicale şi acele vestite „E”- uri ce invadaseră lumea târâtoarelor. Avea o biografie curată, afirmau suratele care-şi făcuseră lăcaşuri în apropierea unor muşuroaie de furnici modeste şi foarte muncitoare, care mascau habitatul în care înţeleapta lor surată îşi săpase o locuinţă modernă pe nepusă masă. Expunerea de motive era tare încâlcită, învăluită în vorbărie goală,împestriţată cu neologisme pe care urechile şopârlelor din faţa micilor ecrane nu le înţelegeau. În schimb, frazele din finalul discursului, rostite cu voce guturală, vădit impunătoare, nu lăsau loc la interpretări asupra felului de viaţă la care semenii şi chiar rudele vorbitoarei, viperele, ar avea dreptul...  

În micile grupuri ce ieşiseră în stradă, parte să se dezmeticească, parte să se răcorească în aer curat, se auzea câte o voce ce punea aceeaşi întrebare: sa fie si afirmaţia asta tot o...."şopârlă"? Nu i-am dat atenţie în primul moment. Mai apoi, auzind aceeaşi întrebare, tot mai des, în diferite locuri, am pus lucrurile cap la cap, adică vorbele, exclamaţiile şi privirile încărcate de sensuri, după care, meditând în singurătate, m-am întrebat: este şi asta altă "şopârlă" care încurcă ori maschează hotărâri ale înţelepţilor din conducerea aleasă a vieţuitoarelor noastre de orice fel, cuvântătoare şi necuvântătoare. E greu de spus. Oricum, mă pune pe gânduri... Eu cred ca toate "viperele" au dreptul la viaţă. Este acel drept comun dat din "Facere" de Creatorul lumii. Este dreptul biblic dat de Dumnezeu tuturor vieţuitoarelor create de El, fie ele cu grai sau fără, cu judecată ori ba... Pe de altă parte, direct raportat la această afirmaţie, în înţelesul biblic, dreptul de a curma viaţa oricărei vieţuitoare de pe pământ îl are numai şi numai Dumnezeu, Creatorul lumii, "creatorul tuturor celor văzute si nevăzute"...  

Dar, cred ca tot acel Dumnezeu ne-a dat şi puterea de a judeca, după legile noastre, cei "făcuţi după chipul si asemănarea Lui", faptele de trădare si necinste, faptele prin care se cauzează un rău semenilor de orice fel şi faptele pe care le numim generic "ispite" menite să ne scoată în afara drumului firesc, într-un cuvânt acele fapte săvârşite de "viperele" noastre de toate zilele... Adică, pe înţelesul tuturor, dacă au dreptul biblic la viaţă, nu au şi dreptul de a trăi nepedepsite, chiar dacă unele din ele au ajuns, prin nu se ştie ce concurs de împrejurări ori condiţii noi de viaţă, de la rang de şopârlă la acela de „crocodil” al societăţii aflată într-un fără de sfârşit proces de integrare, modernizare, democratizare ori alte enunţuri sau cuvinte care au aceeaşi terminaţie. Atâta doar că pedepsele trebuie să apară în urma unor judecaţi corecte, cinstite şi supuse canoanelor de procedură adoptate, însuşite şi respectate de toate "târâtoarele" de prin nivelurile superioare si inferioare. Dar asta presupune, mai întâi de toate, ca masa de vieţuitoare, cuvântătoare şi necuvântătoare, să participe la dezbaterea acelor norme ce urmează a se aplica tuturor, în mod uniform, fără excepţie. Poate numai aşa se pot elimina acele portiţe ori „găselniţe” prin care pătrunde intervenţia făţişă ori bine mascată, dar cu atât mai mult dăunătoare, a unor "târâtoare" de vârf ale ierarhiilor stabilite de culorile neamurilor acestora. Poate numai aşa se stăvilesc anumite apucături ce aparţin de o tactică specifică în actul de deplasare, prin târâre, în masa de târâtoare ce pot fi amăgite prin cuvinte ori daruri ieftine ce ţin câteva zile de foame...  

Dar, pentru ca toate vieţuitoarele sa fie mulţumite, ar mai trebui ca şi născătorii de "şopârle" să fie chemaţi la masa judecaţii. Nu, nu, nu! Nu la "judecata de apoi". Acolo vor fi obligatoriu chemaţi şi nimeni nu va scăpa de o judecată dreaptă cum numai bunul Dumnezeu o poate face, ci la judecata semenilor ce vor să trăiască în pace şi în tihnă. Căci "viperele" sunt adesea hrănite ori sprijinite de aceşti născători de "şopârle"! De născători ori lansatori, dar şi de transportori sau purtători de vorbe ori de "şopârle"...  

Ei, da ! Se ştie că nu suntem perfecţi si că nu putem face nimic perfect, dar nimeni nu ne împiedică să încercăm a ne apropia de perfecţiune în tot ceea ce dorim să facem, în tot ceea ce gândim şi realizam într-o formă sau alta. De aici pornind, am convingerea că dacă depistăm cat mai repede "viperele", "născătorii" şi "purtătorii de şopârle şi şopârliţe", ne ferim prezentul şi viitorul de muşcăturile "viperelor" şi de efectele lor în plan moral, material si spiritual... Puţin câte puţin, până la perfecţiune. Adică, pe înţelesul tuturor, până la momentul în care nu va mai fi nevoie să ne târâm! Până la momentul la care ne permitem sa fim cu toţii VERTICALI!  

Referinţă Bibliografică:
DIN NOU DESPRE DREPTUL LA VIAŢĂ / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 313, Anul I, 09 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!