CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  

Dimensiunea pitorescului, în alb şi negru
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis zilele trecute expoziţia cu genericul „35 Desene / Drawings” a artistului plastic Călin Baban.  
  
„O reîntoarcere la studiu după structuri naturale” 
  
Dacă numărul din generic vizează deopotrivă vârsta expozantului (Călin Baban, profesor la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, licenţiat al Universităţii de Artă „George Enescu” Iaşi - Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură, s-a născut la Fălticeni, la data de 12 februarie 1976), dar şi numărul desenelor prezentate pe simeze, expoziţia constituie o manifestare inedită în perimetrul plastic sucevean prin etalarea unei suite de peisaje realizate integral în grafit, cu discrete accente cromatice în doar câteva dintre cele 35 de lucrări. O expoziţie pe care Lucia Puşcau, preşedintele Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici, a apreciat-o ca fiind „o reîntoarcere la studiu după structuri naturale”. 
  
Lecţia eternei reîntoarceri 
  
Pe această reîntoarcere la studiu, la desen, şi-a axat discursul şi criticul de artă ieşean Valentin Ciucă, accentuând faptul că „nu există artă în afara desenului”, iar cei care „cred că s-au născut pictori dintr-o dată”, neglijând acest fundament absolut necesar, nu rezistă în faţa celor care au parcurs cu rigoare această etapă. „Rigoare germană”, cum a spus el, referindu-se la desenele lui Călin Baban, care „se legitimează acum în raport cu exigenţele proprii”, oferindu-ne această „lecţie a eternei reîntoarceri”. O lecţie prin care un artist care a avut un debut reuşit „se echilibrează energetic şi sentimental” renunţând la culoare. 
  
Un artist şi un cadru didactic care poate fi luat ca exemplu 
  
Călin Baban, care aşa cum a subliniat Lucia Puşcaşu face parte din prima generaţie de absolvenţi a colegiului de artă sucevean, unde l-a avut ca profesor pe Ion Carp - Fluerici, ctitorul acestei instituţii de învăţământ artistic, devenind apoi, ca student, discipolul maeştrilor Dan Hatmanu şi Mihai Taraşi, are şi blazonul unei descendenţe artistice. Tatăl său, profesorul şi artistul plastic Gabrel Baban, care s-a aflat până acum câţiva ani la conducerea Filialei Suceava a UAP, este un nume cu rezonanţă în arta contemporană românească. Profesor la rândul său la Colegiul de Artă din Suceava, Călin Baban are, aşa cum a accentuat Lucia Puşcaşu, statura unui artist şi a unui cadru didactic „care poate fi luat ca exemplu”. 
  
Fiecare peisaj în alb-negru este un pretext pentru o stare de spirit 
  
Expoziţia, în care fiecare peisaj în alb-negru este un pretext pentru o stare de spirit, expoziţie care stârneşte un puternic sentiment de identitate regională (toate lucrările, de dimensiuni mari, decupează secvenţe din peisajul bucovinean), conturează profilul unui creator pe care Valentin Ciucă îl apreciază ca fiind „una dintre marile promisiuni şi aşteptări ale artei contemporane din spaţiul Moldovei”, un artist pe care „Dumnezeu l-a dăruit cu toate atributele unui om destinat să reuşească”. „Mă aştept - a spus Valentin Ciucă la finalul discursului - ca acum, după această descărcare care constituie o lecţie de frumuseţe de care avem nevoie, să renunţe la elementele figurative şi să construiască în abstract”. 
  
„Un sanctuar în care s-a oficiat un ritual”  
  
La vernisajul expoziţiei, la care subprefectul Angela Zarojanu s-a arătat impresionată de lucrările prezentate, a participat, alături de artişti plastici, colegi de catedră şi de numeroşii admiratori, primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, care a venit să-şi susţină şi să-şi felicite concitadinul. 
  
N-a fost, aşa cum a spus Valentin Ciucă, doar un simplu vernisaj, ci o manifestare prin care galeria a avut aura unui „sanctuar în care s-a oficiat un ritual”. Un ritual în care lucrărilor care „reconstituie un decor natural şi sentimental” relevând „dimensiunea pitorescului în alb şi negru” li s-a alăturat prezentarea şi lansarea „Dicţionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova”, volum prin care Valentin Ciucă încununează seria monumentalelor albume anterioare dedicate artiştilor Iaşului, Bucovinei şi întregii Moldove. 
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dimensiunea pitorescului, în alb şi negru / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 130, Anul I, 10 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!