CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  
Autor: Jianu Liviu         Ediţia nr. 383 din 18 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

DICTATURA RESURSELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DICTATURA RESURSELOR 
  
Mă trezeşte o senzaţie de frig. Dorm în trening, învelit în pătură. Aprind lumina. Mă uit la termometru. 16 grade Celsius şi 3 sferturi.Centrala e pusa la gradaţia unu şi jumătate. SUNT UN NABAB! AM CENTRALĂ! Desigur, am toată libertatea să o fixez pe o gradaţie mai mare. Să mă bucur de mai multă căldură. Dar nu îmi permit. Nu îmi permit veniturile. Deşi sunt un NABAB. Am SERVICIU. 
  
Adică am bani PENTRU: curent, gaze, telefon fix, mobil, gunoi, apă, rată în bancă pentru maşină, mâncare, haine, încălţăminte, motorină, copii, şi mai rămâne să economisec tot anul din ei pentru un concediu la mare , şi pentru zugrăvirea casei. Adică am n motive să fiu nabab NABAB. 
  
Aseară am închis televizorul. Sunt depresiv. Îmi face rău să văd oameni care nu au, poate, 16 grade Celsius şi trei sferturi, căldură în casă. Care nu au, poate, serviciu. Sau pensie. Sau bani pentru medicamente, sau medic.  
  
Acum o lună, mi s-a înfundat o ureche. Insuportabil! Am plătit 100 de pâini la o policlinică privată, ca să îmi fie spălată, şi să aud din nou. Orice disconfort fizic, sau psihic, mă torturează. Nu ştiu cum rezistă alţii la autotortură.  
  
Aş vrea să îi ajut pe acei oameni din stradă. Sau pe cei care nu pot să iasă în stradă. Bătrâneţea, neputinţa, neştiinţa, slăbiciunea, bolile, lipsurile, etc. Dar nu prea am cum. 
  
Pun într-o plasă, în fiecare zi, ce pot să iau de prin casă. Azi am pus 4 gutui, o portocală, o cărticică de rugăciuni, o mână de fulgi dulci, un pateu, şi o pungă de pesmeţi. 
  
Am dus-o la Biserică. Să o împarta Dumnezeu, să ajungă pentru toţi cei enumeraţi mai sus. 
  
Mă gândesc la democraţie. La faptul că ea are o viaţă de câteva secunde, la fiecare patru ani. Secundele în care scrii numele celor dragi, pe care îi alegi, îi ştampilezi, şi pui plicul în urnă. Apoi, nemulţumitu-te, te lepezi de ei.  
  
Mă gândesc că fiecare Preşedinte al României, ne-ar fi dat, dacă ar fi avut, TOTUL. Dar nu are de unde. Fiecare în parte,este şi un DICTATOR. Un DICTATOR AL RESURSELOR. 
  
Îmi aduc aminte, în drum spre serviciu, de doamna V, Directoare de Centrală la Uzinele Electroputere. O tovarăşă, şi o doamnă, de o energie, şi inteligenţă, extraordinare. Am ajuns la dânsa cu o rugăminte: să ajung mai devreme din stagiatură, în cercetare. Am găsit-o agitată, şi în acelaşi timp, calmă. FĂCEA EFORTURI SĂ îşi păstreze calmul, şi raţiunea. Sunt chemată la Ceauşescu, îmi spune. E ca o fiară. Să facem TOTUL. SĂ FACEM PLANUL. Dar nu avem de unde. Nu avem materie primă. Nu ştiu cum am să mă descurc. Pentru cine să faca directorii, TOTUL, mă gândesc acum? Pentru OAMENI. Aceiaşi oameni cărora, 100 de lei pentru fiecare, în decembrie 1989, nu le-a fost fost de ajuns. 
  
Deci, am dreptate să mă gândesc că fiecare Preşedinte al României, ne-ar fi dat, dacă ar fi avut, Totul. Fiecare director. Fiecare patron. Fiecare manager. Fiecare Dumnezeu. DAR N-AU AVUT, şi NU AU DE UNDE. NU EXISTĂ NICI PLANURI, NICI VIITOR, NU EXISTĂ MAI NIMIC, CÂND NU EXISTĂ RESURSE. UMANE. 
  
Doar o plasă cu 4 gutui, o portocală, o cărticică de rugăciuni, o mână de fulgi dulci, un pateu, şi o pungă de pesmeţi, pentru toată ROMÂNIA, de dinăuntru, şi de dinafară. Atât, pe ziua de azi. 
  
Mai există un amănunt. 
  
În faţa Bisericii, era o piatră, cât un pumn. Am mai făcut o faptă bună. Am dat-o deoparte, să nu se împiedice cineva, de ea, şi să-şi spargă capul. Dar ştiu eu dacă a fost o faptă bună? Poate cineva, poate chiar cetăţeanul Dumnezeu, o lăsase intenţionat acolo. SĂ SE ÎMPIEDICE, TOTUŞI, cineva care trece. Şi să îşi facă o cruce. De botez, sau de cununie. Sau chiar să intre. Pentru că înăuntru, era o singură RESURSĂ, azi dimineaţă. O femeie. Mică cât un ţânţar. Care creştea, pe salariul ei de femeie de serviciu, o fată orfană. 
  
Motiv pentru care îmi dau seama că România nu are numai o disperată nevoie de resurse materiale, pe care nu le are, dar este săracă, atât de săracă, în resurse spirituale, care sclipesc, ici, colo, ca un grăunte de aur, pe fundul unei albii care cere şi ea, atât de disperat, revărsare ...  
  
18 ianuarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DICTATURA RESURSELOR / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 383, Anul II, 18 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!