CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 914 din 02 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

Dezbatere în Senat: „Procesul de revizuire a Constituţiei României: început, desfăşurare, viitor”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dezbatere în Senat:„Procesul de revizuire a Constituţiei României: început, desfăşurare, viitor”  

 

Miercuri, 26 iunie 2013, la Senatul României s-a desfăşurat dezbaterea „Procesul de revizuire a Constituţiei României: început, desfăşurare, viitor”, cu participarea unor parlamentari şi a iniţiatorilor dezbaterii, asociaţii, fundaţii sau organizaţii reprezentând societatea civilă: Asociaţia de Informare Pentru Regatul României; Alianţa Naţională Pentru Restaurarea României; Asociaţia „România Vie”; Alianţa Civică; Fundaţia „Iuliu Maniu-Ion Mihalache”; Forumul Civic Pentru Responsabilitate Politică; Asociaţia Internaţională Pentru Depturile Omului; Asociaţia Femeilor din România; Alianţa Familiilor din România; Asociaţia „Pro Vita”, Filiala Bucureşti; Asociaţia „Daţi-mi România înapoi”; Asociaţia „Promemoria”; Asociaţia „România fără ei”, (a susţinut numai punctele 2-4 ale comunicatului final); Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni; Asociaţia „Vocea Schimbării”, (a susţinut numai punctele 2-4 ale comunicatului final); Fundaţia Isbăşoiu; Asociaţia Fălticeni Cultural; Asociaţia Generală a Românilor Uniţi, Greco-Catolici (AGRU); Asociaţia ROST; Fundaţia „Corneliu Coposu”; Grupul pentru salvarea Roşiei Montana din cadrul Academiei de Studii Economice; Centrul pentru Cultură, Istorie şi Educaţie; Asociaţia „21 Decembrie”; Institutul „Fraţii Golescu”, pentru Relaţiile cu Românii de pretutindeni; Platforma Civică „Acţiunea 2012”; Asociaţia Pentru Proprietatea Privată; Fundaţia Naţională Pentru Românii de Pretutindeni; Asociaţia „Onoare şi Patrie”; Asociaţia „Tradiţia Militară”; Asociaţia „Pro Iniţiativa”; Grupul de Dialog Social şi Civic din România.  

Un punct de vedere preponderent al dezbaterilor a fost reformularea art. 152, din Constituţie, spre a se permite rediscutarea formei de guvernământ încât poporul să aleagă liber între republică şi monarhie constituţională. S-au mai abordat subiectele: rolul istoric al unor instituţii în făurirea statului, raportul dintre românii din stânga şi din dreapta Prutului, revenirea Stemei la forma din anii 1921-1947, adoptarea a două zile naţionale (10 Mai, Ziua Independenţei şi 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri), familia şi definirea acesteia în Constituţie, apărarea vieţii, de la concepere, la moartea naturală, drepturile omului, a libertăţii de conştiinţă.  

Dezbaterea a fixat ca edificatoare a scopului urmărit de iniţiatori, unele propuneri de măsuri care au fost specificate într-un comunicat final. Ce s-a trimis Senatului României şi Camerei Deputaţilor, Preşedinţilor Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea, Comisiilor juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări ale celor două Camere, Preşedinţilor Tudor Chiuariu şi Bogdan Ciucă, Forumului Constituţional, profesorului Cristian Pârvulescu.  

În acest Comunicat, asociaţiile, fundaţiile, coaliţiile civice, platformele civice şi grupurile civice informale, iniţiatoare şi contribuitoare la dezbaterea „Procesul de revizuire a Constituţiei României: început, desfăşurare, viitor”, din Senatul României, constată un mod defectuos de desfăşurare până în prezent a procesului de reformă constituţională, lipsa de transparenţă în organizarea Forumului Constituţional, încercarea împiedicării participării unei importante părţi a societăţii civile la lucrările acestui organism de consultare, netransmiterea unora dintre informaţiile esenţiale, afirmaţii eronate privind numărul prea mare de participanţi şi spaţiul prea mic, trimiterea selectivă a invitaţiilor la dezbateri, blocarea accesului la unele dintre cele mai importante discuţii, cum au fost cele cu participarea Comisiei de la Veneţia etc... Se precizează, de asemenea, în comunicat faptul că Raportul Forumului Constituţional a omis o parte ditre propunerile făcute, a prezentat eronat lista participanţilor şi poziţiile exprimate la unele sesiuni, a tratat în mod inegal propunerile primite, în funcţie de afinităţile ideologice şi personale ale membrilor echipei coordonatoare cu o anumită parte a societăţii civile, a prelucrat în mod subtil sumumul de opinii, urmărindu-se prezentarea favorabilă a celor formulate de coordonatorii Forumului Constituţional care s-au autodesemnat ca reprezentanţi în cadrul Comisiei parlamentare comune, pentru modificarea Constituţiei, în pofida necesităţii unei runde de alegeri în acest sens.  

Comunicatul afirmă demersul compilării numeroaselor propuneri ale societăţii civile dezavantajate de felul în care s-a derulat activitatea Forumului Constituţional. De asemenea, se specifică punerea în circulaţie a unui material amplu, cu acest conţinut, se denunţă faptul că au fost ignorate sau respinse majoritatea propunerilor primite în mod direct din partea societăţii civile, se remarcă o grabă a Comisiei parlamentare în ce priveşte activitatea repartizată pentru modificarea Constituţiei şi acordarea priorităţii agendei oamenilor politici, neidentificată în agenda societăţii româneşti. Sunt apreciate o parte din propunerile Comisiei, ca având un potenţial pozitiv, dar se sesizează şi unele suprareglementări sau chiar prevederi neclare, drept noi surse de conflict instituţional şi în societate (cum ar fi instituirea organelor de execuţie ale minorităţilor naţionale fără specificarea lor şi a competenţelor respective.). Sunt sesizate unele discriminări cum ar fi recunoaşterea dreptului la identitate etnică, religioasă şi culturală numai pentru membrii minorităţilor naţionale, nu pentru toţi cetăţenii României, fapt cu efect inevitabil al perpetuării şi agravării stărilor conflictuale în diferite localităţi unde etnicii români majoritari în ţară, sunt minoritari.  

În final, comunicatul consideră neadecvată practica adoptării anumitor amendamente şi revenirea asupra lor la scurt timp, în urma unor presiuni politice. Evidenţiindu-se calitatea de document fundamental al societăţii şi al Statului, a Constituţiei, comunicatul stabileşte că textul constituţional nu poate fi conceput în mare grabă şi în principal pentru a servi unui interes de moment, aşa cum este mult invocata accesare a fondurilor europene, în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene. „Constituţiile”, se precizează în comunicat, „se scriu având în vedere perioade lungi de timp, iar o Constituţie care la fiecare zece ani are nevoie de o revizuire, nu este o Constituţie de bun simţ. Ca urmare, comunicatul cere:  

Constituirea Camerelor Parlamentului ca Adunare Constituantă şi declanşarea procesului de elaborare şi adoptare a unei noi Constituţii, care să răspundă cu adevărat nevoilor societăţii româneşti sub toate aspectele, să garanteze în justul sens al acestui cuvânt drepturile omului şi să asigure un optim echilibru statal;
Să se reia de la zero consultarea societăţii civile şi a populaţiei, în general, prin intermediul unui nou Forum Constituţional, coordonat de această dată de persoane din aparatul tehnic al celor doua Camere ale Parlamentului, fără delegarea către un ONG cu agendă şi simpatii proprii;
Desemnarea reprezentanţilor societăţii civile în Comisia parlamentară comună de redactare a noii Constituţii să se facă pe baza unui proces electoral cu participarea organismelor societăţii civile active in cadrul noului Forum Constituţional;
Timpul alocat fiecărei etape în redactarea şi adoptarea noii Constituţii - consultarea societăţii civile şi a cetăţenilor în cadrul Forumului Constituţional, lucrările Comisiei parlamentare comune de redactate a noii Constituţii, dezbaterea proiectului în cadrul Comisiilor juridice ale celor doua Camere, discutarea proiectului de Constituţie în plenul Adunării Constituante etc. - să nu fie limitat decât de menţinerea unui ritm rezonabil de lucru, astfel încât să se realizeze o operă profundă şi temeinică, pe termen lung, fără introducerea unor factori de presiune care nu au nicio legătură cu procesul de construcţie constituţională. (Aurel V. ZGHERAN)  

Referinţă Bibliografică:
Dezbatere în Senat: „Procesul de revizuire a Constituţiei României: început, desfăşurare, viitor” / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 914, Anul III, 02 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!