CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Luigi Miţoi         Ediţia nr. 8 din 08 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Destinul omului depinde de alegerea personala
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Atunci când părăsim copilăria devenim conştienţi de realităţile vieţii şi realizăm că lumea este o diversitate de idei şi filosofii contradictorii. Puncte de vedere diferite despre lume şi viaţă specifice fiecărei culturi s-au mixat în mod ciudat, dând naştere la un număr nesfârşit de convingeri şi doctrine. Un nesănătos şi exagerat spirit ecumenic încurajează păgânismul să semene cât mai mult cu creştinismul şi invers, Biserica să semene cu lumea şi invers şi toate acestea devin posibile pe fondul ignoranţei biblice, lipsei de spiritualitate creştină şi responsabilitate pastorală. 

În această îngrămădire de învăţături, unde totul se subordonează democraţiei şi dreptului omului la libertate de exprimare şi manifestare, orice este posibil şi tolerat. Printre altele, este acceptată şi ideea că omul se naşte ca oricare obiect electrocasnic cu o carte de instrucţiuni şi garanţie, în care este specificată soarta lui, dacă va fi sau nu mântuit, dacă va ajunge sau nu beţiv, curvar, drogat, hoţ… sau nu, şi toate acestea conţin destinul (soarta) omului pe care el trebuie să-l urmeze şi orice ar face nu se schimbă nimic. Atunci când ieşim din ignoranţa ecumenică contemporană şi deschidem Cartea lui Dumnezeu citim următoarele: ”Iată, îţi pun azi înainte viaţa şi binele, moartea şi răul. Căci îţi poruncesc azi să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, să umbli pe căile Lui, şi să păzeşti poruncile Lui... Dar dacă inima ta se va abate, dacă nu vei asculta, şi te vei lăsa amăgit să te închini înaintea altor dumnezei şi să le slujeşti, vă spun astăzi că veţi pieri… Ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta, iubind pe Domnul, Dumnezeul tău, ascultând de glasul Lui, şi lipindu-te de El" (Deuteronom 30:15-20). Biblia afirmă limpede şi clar libertatea pe care omul o are să aleagă ceea ce vrea în viaţă şi apoi să suporte consecinţele propriei alegeri, în concluzie destinul este în mâna omului, este dreptul de a alege. Sunt câteva evenimente în Biblie, în care oamenii au fost întrebaţi ce vor, multe altele în care oamenii au spus ce vor fără să fie întrebaţi. Este interesant să vedem că ei au devenit în timp ceea ce au vrut. Ceea ce vor oamenii răspunde nevoilor, pretenţiilor, mofturilor, intereselor sau poftelor lor, drept pentru care unele dintre lucrurile vrute sunt bune, altele sunt rele. În general oamenii vor mai mulţi bani, frumuseţe, inteligenţă, sănătate, libertate, democraţie, vacanţe, mai multă mâncare, băutură şi distracţii... De obicei, oamenii neglijează sau subordonează lumea spirituală, cerul şi viaţa  veşnică în favoarea lumii materiale, care oferă confort, plăcere, fericire… Şi aceasta dovedeşte care este scopul unui om şi  unde =şi va petrece veşnicia. Biblia prezintă un om bogat (Luca 16:19-31), care murind ajunge în iad datorită modului de viaţă păcătos şi acolo încearcă prea târziu să-şi rezolve problema sufletului pe care l-a neglijat în totalitate în viaţa de pe pământ. Aducându-şi aminte că mai are cinci fraţi în viaţă care ducând acelaşi mod de viaţă păcătos vor ajunge ca şi el în iad, insistă la Părintele Avraam să facă ceva supranatural pentru mântuirea lor, însă acesta îi răspunde că pentru mântuirea oricărui muritor este suficientă Biblia, care conduce la pocăinţă de păcat şi credinţa în Mântuitorul Isus Hristos. Şi toate acestea dacă omul VREA. Biblia prezintă oamenii care au vrut lucruri rele şi au ajuns rău şi oameni care au vrut lucruri bune şi au ajuns bine. 

I. OAMENI CARE AU VRUT LUCRURI RELE
1. Conformism religios în loc de închinare sfântă. (Deuteronomul 12:30) “Vezi să nu te laşi prins în cursă, călcând pe urmele lor, după ce vor fi nimicite dinaintea ta. Fereşte-te să nu cercetezi despre dumnezeii lor şi să zici: "Cum slujeau neamurile acestea dumnezeilor lor? Şi eu vreau să fac la fel." Mulţi oameni se conformează în mod greşit anturajului păcătos în care trăiesc, doar pentru că aşa vor. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere     personală.
2. Monarhie umană în loc de teocraţie (divin]). (1 Sam. 8:4-5) “Toţi bătrânii lui Israel s-au strâns şi au venit la Samuel la Rama. Ei au zis: "Iată că tu eşti bătrân, şi copiii tăi nu calcă pe urmele tale; acum pune un împărat peste noi să ne judece, cum au toate neamurile". Dumnezeu califică alegerea lor drept infidelitate: ”Domnul a zis lui Samuel: "Ascultă glasul poporului în tot ce-ţi va spune; căci nu pe tine te leapădă, ci pe Mine mă leapădă, ca să nu mai domnesc peste ei”.
Încă din Eden omul a vrut să ajungă MARE ca Dumnezeu. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
3. Tâlharul Baraba în loc de Mântuitorul Hristos. (Marcu 15.11-14) “Dar preoţii cei mai de seamă au aţâţat norodul să ceară lui Pilat să le slobozească mai bine pe Baraba. Pilat a luat din nou cuvântul, şi le-a zis: "Dar ce vreţi să            fac cu Acela, pe care-L numiţi Împăratul Iudeilor?" Ei au strigat din nou: "Răstigneşte-L!" Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
4. Crimă în loc de pocăinţă. (Marcu 6:22) “Fata Irodiadei a intrat la ospăţ, a jucat, şi a plăcut lui Irod... Împăratul a zis fetei: "Cere-mi orice vrei, şi-ţi voi da."
Mesajul profetului trebuia să-i conducă la pocăinţă, însă au ales să-l omoare, deoarece slujirea lui demasca păcatul, duplicitatea şi mediocritatea lor spirituală.
Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
5. Foc şi răzbunare în loc de a doua şansă. (Luca 9:54) “Ucenicii Săi, Iacov şi Ioan, când au văzut lucrul acesta, au zis: "Doamne, vrei să poruncim să se pogoare foc din cer şi să-i mistuie, cum a făcut Ilie?"
Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
Peste ani, mai târziu, în urma pocăinţei samaritenilor, Dumnezeu i-a binecuvântat cu “focul” Duhului Sfânt (Faptele Ap. 8:14-25). 

II. OAMENI CARE AU VRUT LUCRURI BUNE
1. Elisei a vrut putere. (2 Imparati 2:9) “După ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei: ”Cere ce vrei să-ţi fac, înainte să fiu răpit de la tine”. Elisei a răspuns:” Te rog să vină peste mine o îndoită măsură din Duhul tău”
Oamenii sunt dominaţi de păcat, pentru că sunt lipsiţi de puterea lui Dumnezeu. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
2. Solomon a vrut înţelepciune. (1 Regi 3.5-10) “La Gabaon, Domnul S-a arătat în vis lui Solomon noaptea, şi Dumnezeu i-a zis: "Cere ce vrei să-ţi dau." … Dă dar robului Tău o inimă pricepută, ca să judece pe poporul Tău, să deosebească binele de rău!... Cererea aceasta a lui Solomon a plăcut Domnului”.
Trăim înconjuraţi de oameni inteligenţi, însă lipsiţi de înţelepciune. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
3. Bartimeu a vrut lumină. (Marcu 10:51) “Isus a luat cuvântul şi i-a zis: ”Ce vrei să-ţi fac?” Rabuni, i-a răspuns orbul, să capăt vederea” Acest om a înfruntat ruşine publică venind la Mântuitorul cu problema lui. Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală.
4. O mamă şi-a vrut copiii în cer. (Matei 20:21) “El a întrebat-o: "Ce vrei?" "Porunceşte", i-a zis ea, "ca, în Împărăţia Ta aceşti doi fii ai mei să şadă unul la dreapta şi altul la stânga Ta". Prea multe mame îşi vor copiii doar pe pământ, acest lucru fiind dovedit de dorinţele, deciziile, priorităţile şi valorile lor.
Acesta nu este destin impus de Dumnezeu, ci alegere personală. 

III. CONCLUZII
Nu este cinstit să spunem că nu există Dumnezeu, doar pentru că vrem mai mult să nu existe. De asemenea nu este cinstit să spunem că lucrurile pe care le facem nu sunt păcat, doar pentru faptul că nu vrem să renunţăm la ele. Ceea ce vrem sau nu vrem noi nu este soartă, ci alegere personală şi orice alegere are consecinţe.
Avem o singură viaţă, CE VREM să facem cu ea? Unii vor mântuirea prin credinţa în Isus şi pocăinţa faţă de păcat, alţii vor doar păcat şi religie goală.
Fiecare va avea ceea ce a vrut să aibă. “Ce seamănă omul aceea va culege” 

Luigi Miţoi
Biserica Penticostală “Betania”, Chicagohttp://www.orizontcrestin.org/index.php?option=com_content&view=article&id=155:destinul-omului-depinde-de-alegerea-personal&catid=53:pastor-luigi-mitoi-&Itemid=62
 

Referinţă Bibliografică:
Destinul omului depinde de alegerea personala / Luigi Miţoi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 8, Anul I, 08 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Luigi Miţoi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Luigi Miţoi
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!