CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

Destin tras la indigo
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Povestire de Al.Florin Ţene 
  
Destin tras la indigo 
  
Cunoscutul scriitor Dan Dando în după amiaza zilei sale de naştere acorda autografe pe ultima sa carte, după o lansare de success, la care vorbise elogios până şi academicianul Emil Simoş, critic literar de prestigiu. 
  
Cartea se vindea repede şi cititorii de toate vârstele stâteau la coadă pentru a obţine semnătura autorului sub câteva cuvinte de complezenţă. 
  
Scria cuvintele într-un automatism aproape inconştient. Gândul său zbura în altă parte, la soţia sa care s-ar fi bucurat cu toată inima de acest succes.”Poate mă vede de acolo. O simt lângă mine “, gândea Dan Dando, dând autografe unul după altul.”Aceasta este prima carte pe care o public fără s-o citească înainte Sorina. Ea analiza manuscrisul, îşi dădea cu părerea şi de multe ori modificam textul după sfatul ei.Dacă ar fi citit şi acest roman în mod sigur mă sfătuia să nu omor personajul principal. Chiar şi mie mi-a părut rău că am făcut în aşa fel ca Dumitru Dumitru, scriitor cu renume din urbea de sub poalele Dealului Viilor, să sufere un accident de maşină. În momentul scrierii acestui capitol, pe când personajul meu se afla la spital, oscilam între a-l salva după o operaţie grea, s-au a-l ... omorâ.Nu ştiu cum am făcut, dar stiloul mi-a luat-o înainte, poate gândul m-a împins, şi am continuat să scriu că Dumitru Dumitru a decedat.M-i s-a părut că este mai dramatic.Că cititorul asta doreşte.Şi uite că am avut dreptate! Academicianul a apreciat dramatismul subiectului.“ 
  
-Domnule scriitor, vă rog să scrieţi şi numele.Mă numesc Dana Ciocian ... ! 
  
Dan Dando, parcă trezit dintr-un vis, îi scrise fetei şi numele, după care a semnat. 
  
-Mulţumesc, domnule scriitor! V-am citit romanul din revistă, unde a fost publicat în foileton. 
  
Scriitorul o privi cu atenţie. Era o tânără cu ochii albaştri şi tenul măsliniu.”Seamănă cu Sorina, pe când eram student. Of, Doamne! Era vremea speranţelor! Speranţa este hrana celor neajutoraţi, îi repetam eu cuvintele lui Cesare Pavese“.  
  
Fata s-a îndepărtat. Dan Dando a urmărito cu privirea.Maria s-a pierdut în mulţimea care trecea pe trotuar.”A dispărut cum totul se disipează în viaţa unui om“, reflectă pentru o clipă scriitorul, caruia i se mai puse în faţă cartea pentru un autograf. 
  
Aproape de închiderea librăriei, ultimul cititor a ieşit pe uşa acesteia ţinând sub braţ romanul proaspăt apărut. Afară se întunecase. Cărţile frumos aranjate în vitrină parcă priveau la perechile de tineri ce treceu pe bulevard.Dincolo de ele, Dan Dando îşi arunca privirea prin vitrină în stradă, şi gândurile venite din trecut se amestecau cu imaginile de pe trotuar acoperite cu perdeaua nopţii.Nu mai distingea figurile tinerilor ce treceua perechi, perechi,dar în fiecare dintre ele se vedea pe el şi Sonia.”Aşa privea şi Mihai Sadoveanu, prin aceeaşi vitrină când treceam cu Sonia acum o jumătate de secol şi mai bine. Fusesem la lansarea volumului ”Mărturisiri “. Cum mai trec anii! “ 
  
-Domnule scriitor, dorim să închidem! 
  
Dan Dando nu observase că se stinsese luminile din librărie. Erau aprinse numai cele de veghe şi siguranţă. 
  
-Mă scuzaţi doamna Lăpuşanu! Mă gândeam şi eu ... ! 
  
-Nu face nimic ... domnule Dando! Lansarea a fost o reuşită! 
  
-Mulţumesc! 
  
Scriitorul a ieşit pe uşa librăriei şi a luato agale pe trotarul bulevardului.Gândurile îl năpădeau precum vrăbiile înfometate.Ar fi vrut ca Sorina să fie lângă el.Simţea nevoia unui suflet căruia să-i împărtăşească sentimentele. Înserarea avea culoarea indigoului. A trecut strada şi ...  
  
Aşi fi vrut să nu fie o coincidenţă.Aşa s-a întâmplat. 
  
Noaptea s-a lăsat peste Cluj. I-am povestit sfârşitul soţiei.Nu i-a plăcut. 
  
-Florine, nu ţi-e mile de personajele tale? 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Destin tras la indigo / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 416, Anul II, 20 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!