CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  
Autor: Dalelina John         Ediţia nr. 650 din 11 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Despre zahar
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

in zaharuri şi amidon, organismul nostru extrage glucoza, combustibilul lui preferat. Fructele proaspete, deşi sunt bogate în zaharuri naturale, nu tulbură mecanismul de menţinere constantă a nivelului zahărului în sânge, datorită fibrelor pe care le conţin. Alimentele amidonoase nerafinate au un sistem de protecţie suplimentar. Ele sunt descompuse (în cursul digestiei) mai lent decât zaharurile în glucoză. Zahărul fiind un aliment foarte concentrat, uzează anumite organe. Pentru un organism adaptat de milioane de ani să se hrănească cu zaharuri complexe din fructe, miere, cereale şi legume, ingerarea unei ciocolate sau a altor dulciuri concentrate este un adevărat şoc, care produce dezechilibre în lanţ. Aventura zahărului în corpul nostru e interesantă, dar foarte periculoasă. El este alcătuit dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. În stomac (în mediu acid şi în prezenţa enzimelor) se desface rapid în cele două componente, străbate cu uşurinţă intestinul subţire şi ajunge în sânge, unde provoacă o stare de hiperglicemie. Aceasta va determina o stare de excitare fizică şi nervoasă. Pancreasul alertat peste măsură, secretă mai multă insulină decât normal, ceea ce are ca rezultat scăderea zahărului din sânge sub medie, aşa că în scurt timp se instalează o stare de hipoglicemie. Ficatul îşi face datoria şi transferă o parte din rezervele sale de glucide în sânge. Aceste alternanţe dereglează întreg metabolismul şi în timp obosesc şi uzează organismul (mai ales pancreasul), epuizând în acelaşi timp sistemul nervos. Cantităţile mari de glucoză din sânge constituie un material primejdios. Glucoza se poate ataşa de proteine, enzime, împiedicându-le să-şi îndeplinească rolul, ceea ce poate duce la pierderea vederii, la leziuni renale, la obstrucţii arteriale periferice, etc.  

Celulele care trebuie să distrugă microbii nu-şi pot efectua misiunea, dacă în sânge se găsesc concentraţii mari de glucoză. Cercetările arată că reducerea capacităţii de luptă antimicrobiană a leucocitelor, după consumul de dulciuri persistă în următoarele cinci ore. Sistemul imunitar este parţial inactivat (zahărul este şi un hoţ de magneziu). Aceasta duce la la o expunere periculoasă şi inutilă la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale, rinită, sinuzită etc.Organismul îşi mobilizează pentru neutralizarea zahărului şi resursele de calciu, în detrimentul sistemului osos şi al dentiţiei, care devin mai fragile. Caria dentară apare la 94 % din populaţia care consumă produse cu zahăr (de şase ori mai mult decât în urmă cu 200 de ani, înainte de descoperirea zahărului).  

De fiecare dată când mâncăm, în sânge se eliberează o cantitate de insulină. Unul din rolurile insulinei secretată de pancreas este de a ajuta ţesuturile (în special cele musculare) să consume glucoza din sânge. Consumul dulciurilor între mese, expun ficatul la insulină pentru perioade prea lungi, iar printr-un mecanism complicat, în timp, ficatul trimite în sânge celule adipoase care fac celulele musculare rezistente la insulină, nepermiţându-le să absoarbă glucoza din sânge, ba chiar încep să distrugă celulele pancreatice secretatoare de insulină. Nivelul de insulină scade, glucoza se acumulează în sânge şi între mese şi apare diabetul de tip 2.  

Această perspectivă sumbră poate fi evitată, folosind cât mai mulţi muşchi prin activitate fizică, ce vor utiliza combustibilul în surplus.  

Obezitatea se instalează la marii consumatori de dulciuri. Acest lucru se produce, deşi zahărul nu este atât de bogat în calorii, dar perturbă ehilibrul hormonal, ceea ce duce la creşterea apetitului şi la dezvoltarea în exces a ţesutului adipos, apariţia celulitei, etc. O serie de alte boli cum ar fi: reumatismul, anemia, astenia, cancerul, sinuzita şi rinita cronică, tulburările hormonale, degenerescenţa osoasă, scleroza multiplă se agravează ca o consecinţă a consumului de zahăr şi se retrag ca prin farmec o dată ce am renunţat la el. Renunţarea la alimentele care conţin mult zahăr este dificilă întrucât creează dependenţă. Tratamentul este simplu. După câteva zile în care nu vei mai mânca produse care conţin zahăr, nivelul glucozei din sânge se va stabiliza, pielea va deveni mai elastică şi senzaţia de poftă pentru ceva dulce va dispare.  

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă eliminarea completă a zahărului din alimentaţie sau cel mult acesta să constituie până la 10 % din aportul energetic zilnic. Mulţi oameni nu cunosc însă acest lucru, dar sunt atraşi de gustul dulce şi reclamele tot mai reuşite pentru dulciuri. Înşelător prin gust, el stârneşte în organism o furtună de dezechilibre. Plătim deci plăcerea gustativă cu felii de sănătate.  

Cel mai bun înlocuitor al zahărului sunt fructele proaspete, sucurile naturale, salatele de fructe, care normalizează glicemia, reglează funcţiile pancreasului. Iarna fructele uscate: stafidele, smochinele, curmalele, caisele deshidratate etc. sunt un excelent înlocuitor al zahărului. Ele sunt foarte dulci, foarte bogate în zaharuri, dar sunt mai uşor de suportat de organism faţă de zahărul alb. Un alt înlocuitor al zahărului este mierea de albine, un amestec complex de zaharuri naturale, un produs viu, dificil de procurat însă din cauza preţului ridicat.  

Referinţă Bibliografică:
Despre zahar / Dalelina John : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 650, Anul II, 11 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!