Citeam, zilele trecute, un articol interesant in care se vorbeste despre piata meditatiilor din Romania. Acest lucru m-a facut sa ma gandesc la anii de liceu, la fostii mei colegi si, mai ales, la cei cativa adevarati profesori pe care i-am avut. Si atunci, in perioada comunista, existau meditatiile, iar din ceea ce am citit in diverse scrieri mai vechi, se pare ca acest fenomen exista de cand lumea. Apoi, mi-am amintit de rezultatele obtinute de cei din generatia mea la bacalaureat si de rezultatele celor doua examene de titularizare pe care le-am sustinut. Am fost tentat, pentru o clipa, sa critic rezultatele obtinute in acest an la examenul de titularizare a profesorilor precum si la cele doua sesiuni de bacalaureat. N-am facut-o! Si asta pentru ca n-am avut suficiente argumente. Consider ca atunci cand invatamantul este obligatoriu pana la varsta majoratului, acesta ar trebui sa se incheie cu o proba relativ simpla pentru toata lumea.
Elevul se afla in centrul a ceea ce eu numesc tetraedrul educatiei. In varfurile acestuia putem situa : profesorul, scoala, familia si societatea. Reusita sau esecul elevului depind de munca sa, dar si de modul in care cei patru factori si-au facut datoria. Cum in viata s-a dovedit ca orice proces consta intr-o interactiune a partilor care participa, elevului ii revine 50% din munca pe care o presupune educatia sa. Responsabilitatea actului educational insa, revine in exclusivitate si in egala masura celor patru factori pe care i-am amintit.
Modul in care au fost organizate si s-au desfasurat cele doua sesiuni de bacalaureat, prin rezultatele obtinute, mi-au ridicat mai multe semne de intrebare. N-am inteles prea bine ce s-a dorit prin supravegherea gen penitenciar de la examenele de bacalaureat. Pentru ce o intreaga generatie a fost supusa acestui stres ? Psihologii chiar nu au nimic de zis ? Cine-i militianul de la minister care a luat o astfel de decizie ? Parintii de ce tac ? Dar elevii?
In ceea ce priveste examenul de titularizare trebuie sa remarc ca subiectele au fost bine intocmite si echilibrate. Eu le-as numii adevarate subiecte pentru un examen de titularizare. Rezultatele obtinute de candidati n-au fost nici mai bune, nici mai rele ca in alti ani. Faptul ca 30% din cei care au participat au luat note mai mari ca nota 7 nu spune decat ca acestia corespund exigentelor impuse. Daca numarul lor ar fi fost cu mult mai mic decat numarul posturilor ce puteu fi ocupate, atunci ar fi existat o problema. Cata vreme insa, nu toti cei care au luat examenul pot fi titularizati, inseamna ca avem sansa sa-i angajam pe cei mai buni. Si atunci, pentru ce discutiile care au urmat ? Cine are interesul sa-i umileasca, inca odata, pe profesori ?
Despre meditatii n-am sa spun decat ca acest fenomen este un subiect adus in discutie atunci cand, incriminandu-i pe profesori, vrem sa-i mai pacalim pe elevi si parintii lor. Daca existenta acestora in forma actuala ar fi o problema pentru societate, atunci cei care ne guverneaza s-ar ocupa sa o rezolve. Solutia exista si este foarte simpla !