CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Silvia Katz         Ediţia nr. 686 din 16 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

DESPRE IUBIRE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

DESPRE IUBIRE  

DE  

MARIA MONA VÂLCEANU  

 

 

Silvia Kaţz Ianăşi, scriitoare de limbă română care trăieşte în Israel. Fiică a Gorjului, ea a început să scrie încă de timpuriu, după propriile mărturisiri, dar debutul editorial are loc în anul 2010, cartea care poartă acest fascinant şi regenerator titlu ,,Dreptul la viaţă,, a apărut la Craiova la Editura Noul Scris Românesc.  

Silvia colaborează în Israel la mai multe reviste literare, „Revista Familiei”, „Magazin”, are cont de autor la revista online www.confluente.ro, a apărut alături de alţi scriitori în antologia „Cuvântul în timp” editată la Cluj. Impresiile şi emoţiile contactului cu Pământul Sfânt sunt filtrate prin sufletul unei scriitoare sensibile şi suprapuse realităţilor de acasă, etnice, morale, religioase.  

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a organizat în ziua de 21 iunie 2012 o frumoasă întâlnire a acestei autoare cu cititorii ei, fiind prezentate cărţile Dreptul la viaţă, Doar iubirea rămâne şi cartea pentru copii Spiriduşii pădurilor. Au vorbit despre cărţile Silviei Katz Ianăşi prof.univ. dr. Corneliu Sabetay, prof. Nicolae Marinescu, prof. Maria Mona Vâlceanu.  

Romanul Dreptul la viaţă este tulburătoare epopee a jertfelor neîntrerupte din umbra Zidului Plângerii. Povestea de dragoste dintre un bărbat evreu şi o femeie creştină este relatată de Sofia, martor, narator şi personaj principal. Cartea se deschide cu descrierea exploziei unui atentat, ceea ce o înspăimântă pe Sofia, aflată în apropiere, susţinută în permanenţă de iubirea puternică şi echilibrată a soţului ei, medicul chirurg Isac. Echilibrul iubirii desăvârşite se rupe însă când Sofia însăşi, aflată pe terasa unui restaurant, cade victimă unui atentat, pierzându-şi pruncul nenăscut pe care îl aştepta şi fiind rănită trupeşte şi sufleteşte. Drama aceste femei este cumplită, suferind o depresie care o duce până în pragul sinuciderii. Trăieşte ororile celor două războaie şi este distrusă când află că unica ei nepoată din România îi ascunsese faptul că se căsătorise într-o ţară arabă. „Trăia ca toţi ceilalţi oameni, între cer şi pământ, dar uneori avea impresia că intrase într-un tunel în care se rătăcise şi nu mai găsea ieşirea.”[1]  

Revederea celor două femei la sfârşitul războiului, dragostea Sofiei pentru soţul ei, chirurg care salvase multe vieţi, teama de viitor dar şi speranţa de pace, încheie această poveste. Pacea o regăseşte Silvia în pelerinajul final la Mormântul Mântuitorului: „Când fruntea ei a atins piatra Mormântului, a simţit ca într-un vis cum parfumul unei esenţe divine o înconjoară şi un calm binefăcător intră în inima ei. A simţit cu adevărat că acolo era locul iubirii, unde toate întrebările ce se născuseră de un timp în mintea ei vor primi răspuns. Avea nevoie doar de o scânteie care să o lumineze.”[2]  

În prefaţă, autoarea subliniază mesajul cărţii, dragostea ei pentru poporul evreu care are dreptul la viaţă şi pentru poporul român, de la care ea a învăţat să iubească şi să apere acest drept: „Am scris această carte cu furie şi cu sinceritate…cartea s-a născut sub lumina care izvorăşte din pământul sfânt, acolo unde uneori viaţa şi libertatea îţi sunt interzise, unde eşti nevoit să te ascunzi în spatele unui zid pe care scrie siguranţă şi totuşi, atunci când vrei să treci dincolo, trebuie să priveşti printre spărturile zidului şi să desluşeşti ce scrie dincolo de el: viaţă sau moarte. Pământul sfânt are nevoie de pace iar poporul evreu are…Dreptul la viaţă!”  

Cel de al doilea volum al autoarei, Doar iubirea rămâne, SimArt, Craiova, 2011 transmite acelaşi mesaj optimist: „sper să pot scrie până când viaţa îşi va spune ultimul cuvânt. Nu fac parte dintre oamenii care se nasc, trăiesc şi mor în acelaşi loc şi visez la ceea ce încă nu am atins şi sper să mor zâmbind când va veni timpul”.  

Dacă Dreptul la viaţă reprezintă dragostea pentru Israel, ţara care a primit-o, Doar iubirea rămâne reprezintă dragostea pentru ţara părinţilor ei, pentru satul românesc de munte unde a copilărit şi care i-a fost atât de drag. Autoarea mărturiseşte: „Această carte a ieşit ca un izvor din sufletul meu, aşa cum lumina iese din pământ sau cer. Prin cuvintele scrise, aduc omagiu celui mai minunat sentiment a cărui substanţă magică, atunci când găseşte drum spre mintea şi inima noastră, ne ajută să cunoaştem sensul vieţii: IUBIREA.”  

Personajul feminin, Stela, înregistrează cu multă dăruire suferinţa altor femei, povestea se ţese în poveste, pentru că „niciodată întâlnirile destinului nu sunt fără un sens şi o finalitate.”[3]  

Trecerea timpului care frământă existenţa omenească este sugerată prin modalităţi aproape lirice: „Văd anii care mă aşteaptă ca pe un strat de nisip mişcător, care va muşca din mine încet, încet”.[4]  

Spiriduşii pădurilor, Editura Zodia Fecioarei, Piteşti, 2012 oferă un buchet de povestiri pentru copii, scrise cu sensibilitate şi mult talent, care se adresează celor cărora Silvia le doreşte o dulce, dulce copilărie, aşa cum ea n-a avut...  

Maria Mona Vâlceanu  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1]Silvia Kaţz Ianăşi, Dreptul la viaţă, Editura Noul Scris Românesc, Craiova 2010, pag. 73  

[2]Idem, pag. 119  

 

[3]Doar iubirea rămâne, SimArt, Craiova, 2011, pag.73  

 

[4]Idem, pag.126  

 
 
Referinţă Bibliografică:
DESPRE IUBIRE / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 686, Anul II, 16 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!