CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

DESPRE ISTORIA TUNELURILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DESPRE ISTORIA TUNELURILOR  

 

Voi încerca să aduc cititorilor o parte din istoria tunelurilor din antichitate şi până aproape de zilele noastre. Datele care doresc să le prezint sunt extrase din volumul; COMPENDIU DE CIVILIZAŢIE TEHNICĂ a reputatului inginer de mine Alexandru SIMIONESCU, care a lucrat timp de peste 40 ani la realizarea unor lucrări de mare anvergură ca; hidrocentrala de la Bicaz, barajele de pe Argeş, Lotru, Someş Draga, participând la executarea a peste 100 kilometri de tunele, 5 caverne(lucrări de mari dimensiuni), 12 puţuri de mină verticale şi înclinate. Autor a 6 lucrări de specialitate, a publicat numeroase articole. Voi încerca să sintetizez din lucrarea eminentului autor, doar informaţiile de interes pentru cititori, trecând peste anumiţi termeni pur tehnici, acolo unde nu sunt strict necesari. Ca fost maistru miner principal sunt în cunoştinţă de cauză şi cu termenii mai populari.  

Ca definiţie un tunel este o excavaţie subterană orizontală necesară unui anumit scop; tunele feroviare, metrouri, pentru circulaţia auto, pentru aducţiuni de apă (apeducte). Despre toate voi vorbi eşalonat, pe cât posibil cronologic şi voi încerca să nu plictisesc cititorul cu prea multe detalii tehnice.  

De ce au fost necesare tunelurile? Datorită faptului că omul scormonitor al pământului, nu a mai găsit anumite resurse la suprafaţă, şi a început să le caute în subteran(subsol). Primele lucrări miniere subterane se regăsesc în istoria marilor civilizaţii antice ale; Egiptului, Mesopotamiei, Indiei, Chinei ş.a. Cu toate că mijloacele de lucru erau rudimentare; ciocane de piatră şi pene de lemn, totuşi se scoteau blocuri de piatră de dimensiuni destul de însemnate. Plimbându-ne prin istorie vom vedea că s-au descoperit galerii şi puţuri de extracţie a diverselor materiale utile, lucrări care şi astăzi mai există. Pornind de la fenicieni care au descoperit bronzul (un aliaj de cupru şi cositor) ce a predominat omenirea până aproape de anul 800 î.d.Hr. interesant este faptul că diversele metale se aduceau din Spania şi Britania. Meseria de miner are rădăcini în istorie destul de adânci. Să nu se creadă că minerii de atunci erau sclavi, ci erau cetăţeni liberi şi bine apreciaţi. Numele de ,,tunel” este de origine feniciană, fiind dat unei galerii de coastă lungă de 1500 paşi, la o mină din Spania. La spargerea stâncilor se folosea focul după cum spunea istoricul latin Titus Livius, în cartea XXI a lucrării ,,De la fundarea Romei” această metodă a ajuns să fie folosită până în secolul XIX d.Hr.  

Evreii şi-au adus şi ei contribuţia la dezvoltarea construcţiei de tuneluri pentru aducţiunea apei de la distanţe mari, aşa numitele qanaaturi, fiind folosite în Palestina, Siria şi Africa de Nord. Se cunoaşte qanaatul care alimenta oraşul Alep din Siria lung de 15 kilometri amplasat la 300 metri adâncime sub pământ. Tehnologia folosită la săparea apeductelor din Palestina a fost aplicată şi la minele din Rhodezia până în secolul IX î.d. Hr.  

Am inclus aceste linkuri pentru cei care vor avea posibilitatea să citească acest articol în varianta electronică.  

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Tunel  

 

http://travel.descopera.ro/6584578-Tuneluri-de-top-ale-lumii-paradisuri-subpamantene  

 

Referinţă Bibliografică:
DESPRE ISTORIA TUNELURILOR / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 651, Anul II, 12 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!