CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Ecouri >  

Despre Biserica Ortodoxă Română din Badon...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
GUVERNUL ROMÂNIEI  
  
SECRETARIATUL DE STAT PENTRU CULTE 
  
DIRECŢIA RELAŢII CULTE 
  
str. Nicolae Filipescu, nr. 40, sector 2, 020962 – Bucureşti, 
  
tel.: 318.81.54, fax: 318.81.60  
  
Sfinţirea Bisericii Ortodoxe din localitatea Badon, comuna Hereclean, judeţul Sălaj – 02.10.2011... 
  
Preasfinţite Părinte Episcop Petroniu Florea al Sălajului, Preacucernice Părinte Protopop Ştefan Lucaciu şi Preacucernice Părinte Paroh Daniel Tarba,  
  
Mulţumindu-vă în mod special pentru invitatia adresată, vă mărturisim că ne bucurăm în mod deosebit, atât Domnul Adrian Lemeni – Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Guvernului României cât şi eu personal, pentru împlinirea şi desăvârşirea acestui frumos şi important eveniment din parohia şi comunitatea dumneavoastră. Această zi constituie un moment important din viaţa spirituală a familiilor creştine din Parohia Ortodoxă din localitatea Badon, comuna Hereclean, judeţul Sălaj, care se roagă în fiecare duminică şi prasnic în această nouă şi frumoasă biserică, ce are acum haină strălucitoare, de sărbătoare, datorită lucrărilor de construcţie ce s-au desfăşurat aici în ultimii ani, graţie jertfelniciei bunilor săi credincioşi şi a păstorului lor sufletesc – în persoana tânărului dar vrednicului Părinte Paroh Daniel Tarba, adresându-le acum cu acest fericit prilej, calde felicitări şi sincere doriri de bine, în continuare!...  
  
După transferul Părintelui Daniel Tarba la 01 martie anul 2004 în Parohia Ortodoxă Badon, cea mai mare dorinţă a credioncioşilor a fost aceea de a avea o Biserică nouă, încăpătoare, corespunzătoare numeric pentru întreaga comunitate. Noua Biserică parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului ”, a luat fiinţă în urma demersurilor făcute de Consiliul Parohial în anul 2006 către Episcopia Oradiei, Bihorului şi Sălajului, de atunci. Biserica veche prezenta numeroase fisuri în elevaţii şi pereţi, igrasie şi spaţiu neadecvat bunei desfăşurări a serviciilor religioase, de aceea s-a decis că cea mai bună soluţie, este ridicarea noii Biserici pe amplasamentul celei vechi. 
  
După ce s-au obţinut avizele necesare construcţiei, la 12 noiembrie anul 2006, a fost pusă piatra de temelie. Dăruirea credincioşilor a fost una exemplară şi jertfelnică, încât la 25 noiembrie anul 2007 prin purtatrea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Petroniu Florea, s-a slujit pentru prima data Sfînta Liturghie în interior, edificiul fiind ridicat până la nivelul boltelor din beton. 
  
Proiectul Sfintei Biserici “ Adormirea Maicii Domnului “din localitatea Badon a fost realizat de domnul arhitect Viorel Raţiu, comportând un stil brâncovenesc cu influenţe moldoveneşti, construcţia fiind în formă de cruce greacă înscrisă cu abside laterale, de dimensiuni apreciabile (9-14 m lăţime x 25 m lungime x 30 m înălţimea clopotniţei principale, două cafasuri foarte impunătoare şi un pridvor tradiţional ortodox).  
  
În anul 2008 cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al Maicii Sfinte, hărnicia credincioşilor, demersurile făcute de Preotul Paroh Daniel Tarba pe lângă autorităţile locale, judeţene, sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, s-a reuşit finalizarea acoperişului Bisericii cu tablă lindab şi tencuirea pereţilor din interior. Tot în anul 2008 prin jertfa familiei prim epitropului Bisericii, s-a executat un nou iconostas sculptat din lem de tei, confecţiondandu-se şi cele patru uşi ale lăcaşului de cult. 
  
În anul 2009 lucrările noii Biserici au continuat cu introducerea curentului electric, şi realizarea unui modern sistem de încălzire, amenajându-se în spatele lăcaşului de cult anexa pentru centrala termică. 
  
În anul 2010 s-a realizat izolaţia cu polistiren necesară pereţilor Bisericii şi s-a tencuit exteriorul Bisericii în tehnica terasit, iar ocniţele şi brîul decorativ realizate de jur – înprejurul Bisericii, reprezintă elementele distincte ale arhitecturii exterioare. 
  
Pentru a pune în evidenţă edificiul pe timp de noapte s-a montat un sistem de iluminat prin proiectoare electrice, şi în interior, spaţiul liturgic, a fost dotat cu o instalaţie de sonorizare. 
  
În anul 2011 s-a construit în stil octogonal o anexă pentru lumânări, fundaţia Bisericii a fost decorată cu piatră brută şi şlefuită, deasemenea s-au executat şi lucrările de drenare a apei pluviale, turnându-se şi trotuare din beton armat. În altar, Sfânta Masă confecţionată din marmură albă a fost pregătită pentru târnosire, fiind amenajat şi spaţiul proscomidiarului şi cel al veşmântarului. Locaşul de cult a fost înzestrat cu toate odoarele bisericeşti necesare, fiind pregătit pentru începerea lucrărilor de pictură. 
  
Valoare estimativă a lucrărilor realizate la noua Biserică parohială se apropie de suma de 800.000 lei. În localitatea Badon sunt înregistrate astăzi aproximativ 200 de familii care aparţin cultului ortodox.  
  
De aceea, aici şi acum trebuie apreciat faptul că au fost mulţi cei care au contribuit la construirea şi împodobirea şi înfrumuseţarea acestui sfânt lăcaş, clerici, autorităţi centrale şi locale cât şi buni credincioşi sau fii ai satului cărora, suntem convinşi, că le va răsplăti Bunul Dumnezeu după dragostea lor şi osteneala de care au dat dovadă!... 
  
Prin urmare, acum în încheierea acestui mesaj de suflet, ţinem să felicităm pe părintele Paroh Daniel Tarba, dimpreună cu Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi toţi ostenitorii şi credincioşii care au contribuit la construirea şi înfrumuseţarea acestui măreţ edificiu al culturii şi spiritualităţii, fiind convinşi că el va contribui la consolidarea vieţii noastre bisericeşti şi româneşti, din acest binecuvântat ţinut creştinesc şi românesc al Sălajului!... 
  
Cu deosebită consideraţie, 
  
Drd. Stelian Gomboş – Consilier 
  
la Secretariatul de Stat pentru Culte 
  
din cadrul Guvernului României 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Biserica Ortodoxă Română din Badon... / Stelian Gomboş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 277, Anul I, 04 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Stelian Gomboş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Stelian Gomboş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!