CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fragmente >  

DEŞERTUL DE CATIFEA (97-98)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

98.Hoţii au furat geamurile,ramele şi WC-ul!
Poliţia mai face cercetări  
 
Aflat la circa 3 km de satul natal al lui Dio, SARATA nu este totuşi un sat aproximativ. Planificat pe vremea lui Ceauşescu la demolare forţată, în prezent are 22 de famili. Case cam tot pe-atât.  
Plus minus UNA. Aparţinând (la noi, şi absenţele au proprietari) lui Gheorghe Burciu. Un ţăran-personaj inedit în zonă.  
Casele, ca într-o staţiune balneo- extraterestră , par risipite cu artă (mare artist şi hazardul ăsta!) pe dealurile şi văile din jur.  
Şcoala, ridicată pe o culme, este vizibilă din orice punct al satului. În ea funcţionează două clase, simultan : a III-a, cu 4 elevi, şi a IV-a, cu 6 elevi. Pentru clasele I şi a II-a nu sunt elevi.  
Cei 10 elevi, frumos îmbrăcaţi, contaminaţi de entuziasmul pedagogic al învăţătoarei Măriuţa Budurovici, răspund întrebărilor,fără complexe. De inferioritate. Ori de izolare.  
- Aveţi probleme mai deosebite, doamnă învăţătoare?  
- Cu elevii: frecvenţă şi învăţătură, nu am.În schimb , aş avea cu unii oameni... mai deosebiţi.WC-ul şcolii, construit din scândură, de către Primăria Româneşti, a fost furat a doua zi după instalare. Anunţată, Poliţia Româneşti s-a prezentat după o săptămână. Pentru cercetări. Detectivi, nu glumă!  
Am raportat şi alte furturi : sticla de la 12 ochiuri de geam. Precum şi faptul că şcoala , fără paznic, a mai fost vizitată! Noaptea. Dispărând mai multe rame şi alte bunuri din dotare.  
-Rezultatul?  
- Se mai cercetează!...Eu aş avea o propunere: Dacă şcoala tot nu are paznic, să se organizeze în localul ei cursuri nocturne. Pentru hoţi! Susţinute, cu competenţa caracteristică, de poliţie.  
Hoţii s-ar califica la locul de muncă, iar poliţia ne-ar păzi şcoala.  
- Împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură!  
- Ba trei.Sau patru.Poate aude şi primarul. Şi directorul coordonator.  
- De ce?  
-Deşi lucrez la această şcoală de foarte mult timp şi am mutaţie definitivă aici, nu am primit nici acum jumătatea de hectar ce mi se cuvine, conform Legii 18/1991. Ca proprietate sau ca lot în folosinţă.  
Cică m-au uitat! E normai, mă gândesc eu, cine-şi mai aminteşte de problemele altora când are asemenea funcţii!  
- Altceva?  
- Un post de educatoare. Ar fi trebuit înfiinţat!  
- Copii sunt?  
- Sunt 15. Şi vor veni în clasa I numai cu cei 7 ani de acasă. Dacă vin şi cu aceia!  
A consemnat, Dio  
 
Costel Zăgan  
 
 

97.Alte amintiri personalizate (tabara de paraşutism,Piteşti) : MOISE ANGELA
 
Nu , n-am să pot scrie fraze care să ocupe tot locul pe care-l am rezervat în acest caiet. Regret foarte mult că va veni clipa despărţirii, n-am să pot uita momentele petrecute împreună!  
Eu, cu această ocazie îţi doresc multă fericire şi mult noroc în viaţă!  
Cu mult drag, Angela  
Lic. Industrial  
Loc. Tg. Secuiesc  
Jud. Covasna  
Costel Zăgan  
 
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (97-98) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1012, Anul III, 08 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!