CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Denisa şi şoaptele ei de catifea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

 

 

 

 


Şoapte de catifea / autor ; Denisa Lepădatu , Ed. InfoRapArt, Galaţi, 2012
Desene interior / Denisa Lepădatu
Lector şi prefaţator / Cristina Roşu
Redactor / Petre Rău
La începutul lunii aprilie 2013, la Muzeul Brăilei a avut loc festivitatea de premiere a
,, Festivalului Naţional Ion Creangă,, organizat de Şcoala Gimnazială Ion Creangă din Brăila. Mentor al acestui act de cultură început cu mulţi ani în urmă, este prof. Angela Olaru. Invitat special la acest festival, a fost poetul, editorul şi omul de cultură Nicolae Băciuţ.
După festivitatea de premiere, am rămas vrăjită în faţa unui chip mirific a unei mândreţe de copilă cu plete lungi, subţirică şi puţin şatenă, strălucindu-i ochii de bucurie dar şi de stăpânirea de sine. M-a rugat să facem nişte poze împreună după ce mentorul ei editorul şi scriitorul Petre Rău, mi-a înmânat revista literară Boema.
Aşa începe prietenia mea cu Denisa !
O priveam cu admiraţie iarăşi în gând îmi străfulgera aminitirile copilăriei mele. O admiram cu bucurie cum ţinea la pieptul său gingaş un teanc de cărţi primite în dar la premiul obţinut la acest Festival Naţional Creangă, însă şi alte cărţi. Era foarte atentă la discuţia dintre mine şi domnul Petre Rău legate de poezie, de artă plastică, de cultură în general. Cu mult entuziasm la un momentdat, îmi întinde cu mânuţa ei fragilă, o carte .
- De ce mi-o dăruieşti, am întrebat eu.
- Este cartea mea, este scrisă de mine !
Uşor, am făcut doi paşi înnapoi spre a o privi cu mai mare atenţie.
- Cum, tu ai scris o carte ? a fost reacţia mea neştiind prea multe despre ea.
- Am mai multe cărţi scrise de mine; aceasta este de povestiri, însă am şi de poezii.
Poate spre uimirea ei, o priveam aşa într-o ambiguitate de neînţeles . Aveam în faţa mea o elevă de clasa a -IV-a premiantă la acest festival, dar şi posesoare a câteva cărţi editate cu scrierile sale. Am primit cartea cu bucurie mulţumindu-i. I-am cerut voie s-o strâng lângă mine să-mi rămână imortalizat la inimă chipul ei gingaş şi privirea blajină, fiindcă simţeam că locul ei merită să fie în inima mea .
Printre frânturile de timp, am citit cartea Denisei.
Mă întrebam uneori câte ceasuri nedormite după ce-şi făcea rugăciunea pentru somn şi planuri înfiripate erau în mintea acestui copil. Da, toate gândurile şi le-a strâns în cartea ,, Şoaptele de catifea ale Denisei ,,. Cu întrebări şi dorinţi, cu trupul ei firav plimbându-se prin foşnetul pădurilor şi parcurilor din preajma oraşului Galaţi însoţită de iubirea părinţilor sau a bunicilor ei, întotdeauna a rămas fermecată de cântecul păsărilor, de curcubeul soarelui de după ploaie şi furună, de cele patru anotimpuri ale anului, reuşind să pună între cele două coperţi ale acestei cărţi, gândurile şi desenele sale, elecrizând nu numai pe cel ce o citeşte prima dată, dar şi colegii de şcoală, profesorii, obţinând atâtea binemeritate premii la toate concursurile unde a participat.
Şi dacă ar fi să intru în lumea ei fascinată a copilăriei, remarc cu mare uşurinţă că Denisa depăşeşte cu mult copii de seama ei şi nu numai prin activitatea ei literară şi alte activităţi de perspicacitate. Parafrazându-l pe scriitorul şi editorul Petre Rău, îmi veţi acorda dreptate pentru cuvintele spuse.
,, Trebuie să fie un act de mare bravură să te aventurezi în jungle vocabulelor la o vârstă foarte fragedă. Ori Denisa Lepădatu exact asta ne dovedeşte: că poţi atinge stelele universului compoziţiei scrise fără o ştiinţă sofisticată a cuvintelor. Sub peniţa sa se naşte magie, ca un veşmânt protector pentru ceea ce numim fregvent gingăşie. Cuibărindu-şi iubitorul suflet printre cuvinte, sunt tentat să cred că de până acum, Denisa trage cu ochiul spre Nemurire. ,,
Spre nemurirea gândurilor tale Denisa, tare aş dori ca ele să zboare ca o săgeată călătorind printre stele şi lumină, printre rândunele şi cocori, peste Dunărea cea mare cu răsărituri sclipind până-n serile parfumate cu nostalgice crepusculări .
 

Referinţă Bibliografică:
Denisa şi şoaptele ei de catifea / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 914, Anul III, 02 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!