CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  

Decizia
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DECIZIA

Domnul Ştefu Dorel părăsi în grabă locuinţa îngrijorat peste măsură de mirosul din ce în ce mai puternic de friptură în sos propriu. Vipia de afară făcuse din garsoniera închiriată de la ultimul etaj un sui-generis cuptor cu microunde, iar neliniştea că ar putea deveni gustărică pentru canibali avea deja un serios fundament raţional. În răcoarea liftului se gândi dacă n-ar fi bine să-şi mute acolo rezidenţa, însă mirosurile îi anihilau entuziasmul. Ajunse cu bine afară şi se trânti pe o bancă din micul scuar dintre blocuri, la umbra iluzorie a unor salcâmi prăfuiţi. Avu puterea să se mire de longevitatea unei bănci, din lemn totuşi, în perimetru, apoi căzu într-un fel de dulce comă închipuindu-şi că se află într-o saună. Era totuşi un intelectual! Asistent universitar, specialist în psiho-sociologie la o universitate particulară, pasionat de muzică veche şi fluturi, dar şi disperat de faptul că rectorul îi pusese în vedere să predea, în două zile, titlul tezei de doctorat şi, culmea, prin cap nu-i trecea nici o idee. Nici măcar aia cu luatul uneia de-a gata! Era desigur un fraier, unul dintre acei oameni cinstiţi care nu au nici o şansă în viaţă! Disperarea era, în mod sigur, cea care îi dădea forţa să urmărească acum acţiunile pline de inteligenţă ale unor copii din cartier care şutiseră furtunul de la gura de incendiu, dăduseră drumul la robinet şi se scăldau fericiţi, care cu jetul furtunului, care în băltoacele formate, unde de altfel au apărut, de prin subsoluri probabil, mai multe raţe, nişte câni lăţoşi, ba chiar şi câţiva godăcei, mari amatori de tăvăleală în noroi alături de copilaşi. Bucuria câtorva stropi de răcoare în arşiţa cumplită a verii, devoala cu dărnicie viaţa mai puţin cunoscută a cartierului.
Dorel se simţea şi el fericit, mai ales că puştii scăpaseră de câteva ori jetul peste banca unde se afla. Un fel de forţă lăuntrică îl făcea acum să fie nepăsător la perspectivele destul de sumbre referitoare la slujbă. Numai că, de undeva din adâncurile blocului, ieşi domnul administrator, un fost tovarăş de nădejde, din fostul aparat represiv, care începu să înjure cu multă pricepere copiii şi să-i pocnească destul de meseriaş cu un ciomag, unul din atributele obligatorii şi nelipsite unui bun administrator.
- Bă, inconştienţilor, fire-ar mă-ta a dreacu’ şî dare-ar dreacii-n voi să dee, voi risipiţi apa, iar copii dăn Africa nu are nici măcar dă băut! Nemernicilor, habar n-aveţi dă suferinţele altora, numai dă voi vă pasă, zbiera el, printre înjurături şi gâfâieli, pilde moralizatoare şi îndemnuri la solidaritate între popoare, în spiritul internaţionalismului proletar. Starea de lenevie fericită zbură din Dorel cu viteza luminii şi o idee de certă valoare îl fulgeră. Asta era! A doua zi se prezentă la rector, domnul profesor Tararache, zis şi Crocodilu’ , cu titlul tezei şi direcţiile de cercetare:
Atitudinea noilor generaţii faţă de pseudovalorile perisabile, induse de propaganda comunistă, referitoare la solidaritatea între popoare. Argumentări şi studii de caz.
Undeva se auzi un muget şi Dorel îşi închipui că vestitul Minotaur va apărea cu scopul clar de a-l sfârteca. Nefericitele lecturi din tinereţe îşi arătau acum faţa ascunsă. De unde Minotaur!? Era chiar domnul rector, un fan declarat, nostalgic al vechilor tradiţii, care-i indica precis unde să-şi bage tema de cercetare, plus câteva amănunte jenante despre mama sa.
Dorel reuşi să evite o carte care zbura spre el, dar nu şi călimara ornamentală, din bronz, apoi părăsi demn biroul rectorului. Abia afară izbucni în plâns. Cum simţise însă că banca aceea din spatele blocului este o sursă de inspiraţii (el ca un descreierat ce era, credea că este vorba de un vortex energetic), se duse direct acolo şi se aşeză. Zarva copiilor, mamele care strigau îndemnuri de luptă de la ferestre, câinii, sau doamnele rrome care insistau să primească ceva de pomană nu-l puteau tulbura. Privea ca hipnotizat la muncitorii care lucrau (mă rog, este un fel de a spune!) la un bloc din apropiere. Sticle de bere, bancuri, bâza, fumat, dormit pe schele, cu alte cuvinte, viaţă tatăăă, nu glumă! Şi, în mod sigur, nimeni nu le cerea vreo temă de cercetare, sau doctoratul. Ideea veni de la sine! Simplă, deci genială!
- Băăă, ia să-mi bag io picioarele-n el de doctorat şi de muncă la catedră! Intru în construcţii, fac doi ani cârcă, apoi devin calificat, mă pun pe trai, ca băieţii ăştia, după alţi trei ani, am bani mai mulţi decât în o sută de ani de universitar, cu ei îmi iau un doctorat de-a gata, şi-l scuip în bot şi pe boşorogu’ ăsta de-mi mănâncă sufletul acu’!
Precum vedem, Dorel începuse să devină înţelept numai privindu-i pe bravii constructori. Vă daţi seama ce va să fie peste cinci ani?!

Mihai Batog-Bujeniţă
 

Referinţă Bibliografică:
Decizia / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 968, Anul III, 25 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!