CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Mirela Borchin         Ediţia nr. 1030 din 26 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

De Sfântul Dumitru
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
E Sfântul Dumitru.. Ca nişte săgeţi razele de soare mi-au ciuruit ochii de când se crăpa de ziuă. Eram atât de obosită, încât nu puteam întoarce capul, să mă feresc. Mi-am amintit de Profesorul Craşoveanu care se plângea că e "deştept de la 5". De fiecare dată când avea insomnii matinale, venea cu câte o problemă de rezolvat în catedră.  
- Ce-i cu "adică"?  
- Adică cum ce-i cu "adică"? E adverb...  
- Când?  
- Nu sunt "adică", "şi anume" propte pentru apoziţii?  
- E aşa... şi nu-i aşa. Ce te faci cu "la o adică?"  
- E locuţiune adverbială...  
- Nu-i aşa.  
- Vreţi să spuneţi că e un substantiv? Ca "un bine"?  
- Ei, "un bine" - "binele" -, dar "o adică"?  
- Adicătele... Hohote de râs.  
- Cum e, Domnule Profesor?  
- Nu ştiu, că de-aia întrebai.  
N-am cunoscut om care să scormonească mai mult şi mai circumspect printre structuri şi categorii ca Profesorul Craşoveanu. Era de loc din Oltenia, de la o aruncătură de băţ de Turnu Severin. Mi-a povestit odată cum de a ajuns să poarte numele "Dumitru". Părinţii lui mai avuseseră doi feciori, care le-au murit. Cu fetele aveau noroc, dar cu băieţii nu. Primul copil fusese băiat şi le murise. A urmat o fată care a trăit. Apoi un băiat ce a murit. Şi iar o fată. Când a rămas a cincea oară însărcinată, doamna Craşoveanu a intrat în panică.  
- Iar o fi băiat..., iar o muri...  
- De unde ştii tu?  
- Păi nu-i un băiat la rând?  
- O fi, dar de unde ştii tu c-o muri?  
- Păi nu muriră ceinlalţi?  
- Las' că văd eu ce fac. Îmi trebuie şi mie un băiat să-mi ducă numele mai departe. Băiat să fie!  
Se interesă el la lume ce învârteli poate face ca să nu-i moară şi copilul ăsta în caz că-i băiat. Ca tot românul, ajunse la preot, pentru slujbe în biserică, şi la o vrăjitoare bătrână, tocmai pe la Calafat. Cheltui o grămadă de bani. Vrăjitoarea însă îl convinse că e un blestem pe familia lor, pe care nimeni nu-l poate dezlega, şi că, dacă vrea să trăiască băiatul, trebuie să-l lepede imediat după ce se naşte... Aşa că, pe arşiţa de iulie, Craşoveanu tatăl stătea pitit lângă o fântână cu cumpănă unde îşi lăsase copilul. Îi era teamă să nu-l mănânce vreun câine, că era un boţ de carne. Deodată văzu că se apropie de fântână o femeie.  
- Îu-îu-îu!!! Un copil!!! (cu accent pe prima silabă, căci aşa le spuneau oltenii la copiii abandonaţi)  
- Ia-l, ţaţă Dumitro, şi al matale să fie!!!  
- Cum?! Da' mă văzu cineva cu burtă???  
- Du-l acasă la matale, că altfel ne moare şi ăsta.  
Primele şase săptămâni de viaţă le trăi copilul în bătătura ţaţei Dumitra. Apoi îl botezară cu numele ei şi ea puse o pomană mare pentru toţi morţii familiei. Pentru nu ştiu care dintre cumnate care decedase la naştere, îl dădu de pomană pe micuţul Dumitru doamnei Craşoveanu. Aşa reveni el în familie, lângă părinţii şi surorile lui.  
- Tulburătoare istorie. Bieţii oameni! Ce-o fi fost în sufletele lor... Dar s-au făcut cu un fecior de mare ispravă...  
Deştept, pasionat, plin de idei şi de cumsecădenie. Mereu impresionat de durerea altora, mereu gata să ajute. Impecabil vorbitor de limba română. Cu două vicii letale: femeia şi "beutura". Amândouă i-au grăbit sfârşitul. Mai mult primul, după vorba din bătrâni: "Cine alege, culege..."  
Referinţă Bibliografică:
De Sfântul Dumitru / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1030, Anul III, 26 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!