CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Mirela Borchin         Ediţia nr. 1036 din 01 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

De Luminaţie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Chiar în seara de 1 noiembrie, la ora când concitadinii ei sărbătoreau cu pioşenie Ziua Morţilor, Corina avea un seminar de semiotică pe tema valorilor simbolice ale focului. Îşi pregătise un plan de discuţii şi material didactic, hotărâtă să facă exact cum o învăţase profesorul de metodică: „să lase problemele personale la uşă.” Îi era atât de greu când omul cel mai drag ei era sub pământ. După ce îşi salută studenţii, stinse, spre surprinderea lor, brusc lumina. Pe întuneric, îşi scoase din geantă, cu derutantă încetineală, pastilele de ceară. Le puse în formă de cerc pe catedră şi le aprinse pe rând, concentrându-se asupra fiecărei mişcări. Apoi, înfipse în fiecare din ele câte o lumânare albă şi aprinse fiecare coloană de ceară cu aceeaşi răbdare. Studenţii erau tăcuţi. Deveniseră curioşi. Aveau în faţă un inel de foc, o masă a tăcerii. Perfect rotundă. „Înflăcărată”.  

Corina îi chemă în jurul catedrei intens luminate şi începură să discute despre ambivalenţa focului: despre focul bun, celest, şi despre focul rău, subteran. Despre Fiat lux!, despre Isus Christos ca “Lumină din Lumină”, despre focul divin – stâlp de foc sau rug de foc care nu arde, despre cultele solare şi lunare. Despre Lucifer... „De unde are raiul atâta lumină? Îl luminează Iadul cu flăcările lui.” Despre focul purificator şi botezul cu foc. Despre focul lăuntric, focul creator... Despre fulger, trăsnet şi pedepsirea cu foc... Despre zei, titani şi sfinţi ai focului: Hestia, Vesta, Prometeu, Loki, Ilie cu carul său de foc... Despre cuvintele de foc care ard buzele falsului prooroc... Despre focul ritualic, lumina din biserică şi “focul de la tătari”. Despre lumânările de pe morminte care tocmai ardeau în cimitirele oraşului, ca şi pe masa lor, în cerc, în această zi de sărbătoare numită „Luminaţie” în Ardeal... Îi invită pe studenţi să îşi ia fiecare câte o lumânare şi să comunice cu cei dragi, care nu mai erau printre ei, prin cuvinte care, în actul ritualic, ar putea fi duse de pâlpâirile focului înspre lumea lor, transcendând limitele eventuale. Îşi luă şi ea o lumânare şi vorbi în şoaptă cu Tudor, dându-i, cu vocea sugrumată, vestea despre Maya. În sală era o linişte ritualică. Toţi respectau momentul şi omagiau, în felul lor, memoria celor de care se apropiau în acele momente pe calea focului. Apoi, pe rând, studenţii se întorceau la catedră pentru a reaşeza lumânărelele în cercul care se refăcea cu precizie matematică.  

–Aş vrea să stingem cumva aparte focul acesta, care ne-a atras în jurul lui şi ne-a ajutat să comunicăm… Cine se încumetă să vină acum şi să stingă focul? îi întrebă Corina în finalul lecţiei.  

Se ridică un student înalt, cu spatele lat, un băiat zdravăn, Sebastian Cucov, care semăna nefiresc de mult cu Tudor. Tânărul se apropie de catedră, se aplecă atât cât ochii săi să oglindească două cercuri de flăcări netulburate. Luă încet o lumânare, cu tot cu pastila suport, şi o băgă, fără niciun soi de teamă, în gura lui uşor deschisă, pregătită parcă să mănânce o delicatesă, să mestece şi să înghită laolaltă lumina şi ceara topită.  

"Câtă iluzie, atâta dramă"...  

Referinţă Bibliografică:
De Luminaţie / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1036, Anul III, 01 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!