CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

DE LA CITITOR, OMAGIU! (MESAJ ANIVERSAR, DISTINSULUI SCRIITOR NICOLAE DABIJA)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Mult preţuite Domnule Nicolae Dabija,  
 
Cu sfială, căci conştientizăm diferenţa care ne separă (dar îndrăznim, contând pe raportul Scriitor-cititor, care ne apropie), vă semnalăm preţuirea noastră – a celor care vă citim Slova la Mirosloveşti –, spre a adăuga (şi) modestul nostru gest de recunoştinţă şi admiraţie la mai rafinatele gânduri de bine ce le veţi primi, neîndoielnic şi binemeritat, de Ziua Naşterii D-voastre.  
 
Actualizăm omagiul nostru, recurgând la o concretizare legată de aşteptarea oricărui scriitor, în relaţie cu cititorul, anume asigurarea că v-am citit recent – cu motivaţia specială a celui care a avut privilegiul să-l şi cunoască pe Omul-Scriitor – nuvela „Casa cu cărţi” (publicată în Literatura şi arta, ca parte componentă a volumului în pregătire „Nu vă îndrăgostiţi primăvara”).  
 
Ne-aţi oferit, prin respectiva nuvelă, o sintetică şi originală istorie a Cărţii universale, o reflecţie filozofică asupra raporturilor cititorului cu aceste izvoare ale cunoaşterii umane, cu verso şi reversul lor, cu propriile „lumini şi umbre”. Un elevat demers artistic, intermediat de mijloacele artei literare care vă sunt prin excelenţă particulare, vă poartă amprenta. Remarcăm măiestria D-voastră în a pune într-o conexiune specială fantezia cu realul (ca şi în romanul „Tema pentru acasă”), spre a obţine ceea ce ar trebui să producă arta: „idealizarea realităţii”. E fascinantă ideea alegorică legată de acel depozit-buncăr de carte („Casa cu cărţi”), funcţional din timpuri imemoriale, cu scopul unui schimb firesc de carte, în ritmul veacurilor, un tunel al timpului – de fapt, vehiculul literar care v-a facilitat retrospectiva personală (transferată personajului principal) asupra experienţei umanităţii, arhivate în Bibliotecile lumii. Frumos şi original poem închinat Cărţii, Omului-Creator!  
 
Desigur, toate acestea ni se relevă nouă fiindcă printre Făuritorii de Carte vă aflaţi şi D-voastră. Şi, mai ales, fiindcă D-voastră vă contopiţi cu slova Cărţii din care vă înnobilaţi sau pe care o zămisliţi, vorba eroului care trăieşte aventura în nuvela „Casa cărţii”: „Eram ca şi cum eu eram cartea şi cartea era eu”.  
 
Cei de la Mirosloveşti aşteptăm noi bucurii intermediate de Scrisul D-voastră şi o nouă revedere (ar fi a patra) aici, la baştina noastră, pe malul Moldovei, în matca descălecătorului Dragoş-vodă. Căci, suntem convinşi, nu vă veţi dezice de cuvintele prin care ne-aţi alintat (poetic) meleagul: “De vii o dată la Mirosloveşti, /la apele Moldovei te încearcă bucuria/ că tu, basarabeanul, singur nu mai eşti, /că e cu tine toată România”.  
 
Omagiul cititorului, Domnule Academician-Scriitor! Şi vă urăm, cu drag, LA MULŢI ANI, în DEPLINĂ SĂNĂTATE şi PUTERE de CREAŢIE!  
 
Gheorghe Pârlea  
(în numele mirosloveştenilor şi al primarului lor, Ionuţ Gospodaru)  
 
Mirosloveşti, 15 iulie, 2012  
Referinţă Bibliografică:
DE LA CITITOR, OMAGIU! (MESAJ ANIVERSAR, DISTINSULUI SCRIITOR NICOLAE DABIJA) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 562, Anul II, 15 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!