CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

De ce apar nenorocirile
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Multe persoane mi-au pus întrebarea, pe cât de interesantă pe atât de provocatoare: dacă există Dumnezeu, de ce a lăsat El să se întâmple ca zeci de milioane de oameni nevinovaţi să îşi piardă vieţile în decursul istoriei, prin războaie, cataclisme şi epidemii? Singurul răspuns ce mi-a venit rapid în minte, a fost acela că omenirea a ajuns de mai multe ori la un nivel de degradare spirituală atât de ridicat, încât singura soluţie ca aceasta să fi fost adusă la normalitate, a fost chiar afectarea maselor de oameni de către nenorocirile menţionate mai înainte.  

Intr-un moment în care omul este nevoit să lupte într-un război, să-şi vadă familia murind, sau chiar el însuşi să se îmbolnăvească de o boală nimicitoare, atunci vechile repere morale şi spirituale (greşite) ale individului, vor fi resetate automat.Trecând prin asemenea încercări, omul se resemnează, reflectează, iar adevărata scară a valorilor işi face loc, încet-încet, iar partea spirituală a individului începe a suferi modificări bruşte, dar pozitive. Privind înapoi în istorie, constatăm că intervalele de timp dintre două mari războaie au crescut, iar fenomenul îşi urmează în continuare tendinţa. Omenirea a reuşit să evolueze, spiritual, de la o epocă la alta, dar evoluţia nu a fost una cursivă, lină, ci mai degrabă în trepte.  

Fiecare mare încercare (război, cataclism sau criză economică), îi va determina pe oameni să-şi schimbe punctul de vedere asupra vieţii în general, şi a scării valorilor în particular. Pe de altă parte, se poate spune ca ciclicitatea este şi ea responsabilă de revenirea crizelor economice şi a războaielor, dar din punct de vedere spiritual, lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere. Dacă la scară mondială, aceste încercări au rolul de a echilibra spiritual omenirea, la scară individuală, omul experimentează încercări suplimentare celor comune. Aceste încercări “suplimentare” sunt menite a ridica nivelul spiritual al individului şi a-l pregăti pentru vremurile grele ce vor veni.  

Cu toţii cunoaştem exemplul cu broasca pusă în apă la fiert. Ea este pusă în apă rece, apoi apa începe să se încălzească şi în final va fierbe. Pentru că totul se petrece treptat, broasca nu sesizează pericolul şi nu sare din oală, găsindu-şi apoi sfârşitul în apa clocotită. Tot aşa, omul, dacă nu este supus unui şoc, ci trece treptat prin greutăţi din ce în ce mai mari, el ajunge să se obişnuiască cu ele. Poate că omul nu va avea soarta broaştei, exemplul fiind menit doar să evidenţieze faptul că, deşi soarta unui om poate deveni din ce în ce mai rea, el are totuşi puterea de a supravieţui chiar şi în condiţiile cele mai severe.  

Însă schimbarea bruscă a unui mediu de viaţă prielnic cu unul ostil, se dovedeşte de fiecare dată ameninţător pentru individ. La asemenea treceri bruşte, către un mod de viaţă chinuitor, omul poate ceda psihic, în cele mai multe cazuri. Mă gândesc de fiecare dată, la soarta grea a românilor încă din cele mai vechi timpuri şi observăm că avem de-a face cu un popor călit de greutăţile vieţii prin care a trecut, un popor ce ar rezista oricăror timpuri, oricât de grele ar fi. În istorie, marile imperii au intrat în colaps tocmai pentru că acestea nu au fost călite îndeajuns, pentru că au dobândit o poziţie dominantă, cuceritoare, bogăţie, într-un timp relativ scurt, doar prin impunerea cu forţa, atât economic cât şi militar. Nu ştiu dacă această teorie reflectă chiar realitatea vieţii, dar poate fi un important punct de vedere, pentru a depista cauza tuturor nenoricirilor în vremurile ce le trăim…  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
De ce apar nenorocirile / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1160, Anul IV, 05 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!