CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

Dascălul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dascălul 
  
Dincolo de chipul celei ce ţi-a dat viaţă şi pe care o porţi în inimă ca pe-o icoană, mai este cineva acolo, în oglinda sufletului, în faţa căruia te înclini cu respect şi recunoştinţă pe tot parcursul vieţii: dascălul tău. Este persoana care ţi-a deschis orizontul cultural şi a pus prima cărămidă la formarea personalităţii tale. 
  
În momentele speciale ale vieţii, când deschizi albumul amintirilor regăseşti anii de şcoală primară, înconjurat de chipul ocrotitor al celui sau celei care ţi-a aşezat stiloul în mână şi te-a ajutat să pătrunzi în tainele scrisului şi cititului. 
  
Lacrimi de fericire îţi inundă ochii când retrăieşti acele momente unice, încărcate de emoţie, elan, visare şi cutezanţă. Îţi aminteşti cum ţi-au fost paşii călăuziţi, cum teama de-a păşi treptele învăţăturii dispărea dacă mâna ta era condusă de un dascăl ce se dăruia vocaţiei sale. Îndemnuri ce ţi-au rămas întipărite în suflet mulţi ani şi care ţi-au jalonat drumul vieţii, cuvinte care au învins timpul şi nu ţi s-au şters din gând. 
  
Ţi-aminteşti cât erai de speriat în prima zi de şcoală şi cum ea, învăţătoarea, a venit lângă tine, ţi-a prins degetele în palma sa şi te-a asigurat că nu eşti singur, că ea este acolo pentru tine? Cum teama se risipea imediat ce buzele sale rosteau cuvinte potrivite cu glasul blând din care cernea liniştea? Îţi radia chipul de fericire şi zâmbet atunci când învăţai împreună cu ea să atingi universul poveştilor, să sădeşti o sămânţă într-un pământ fertil, să hrăneşti o pasăre sau alt animăluţ alungat de o inimă fără milă, la ora de ştiinţe! A născut în tine virtuţile umane: dreptatea, credinţa, respectul ce-au fost precum un testament pe care dascălul l-a înscris în sufletul fiecărui copil pe care l-a îndrumat. 
  
Căci da, învăţătoarea ţi-a fost deschizător de drum, raza ocrotitoare din umbră, lumina cu care s-a hrănit floarea copilăriei tale, artistul care a sculptat cât de bine a putut interiorul tău, cel care a ştiut să-ţi deschidă aripile ca tu să iei avântul necesar. 
  
Nu uita, din când în când, să-ţi prinzi cuvintele într-un buchet al mulţumirilor şi să le trimiţi acelui om minunat care se oglindeşte încă în tine! Să rupi acum tu o frântură din lumina ta şi pe aripi albe să i le trimiţi cu respect, să împătureşti un gând din consideraţia ce-i porţi şi să-l transmiţi odată cu fiecare zi de 15 septembrie. Şi astfel vei reuşi să-i răsfoieşti în albumul sufletului cu gingăşie! 
  
Cornelia Vîju 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dascălul / Cornelia Vîju : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 429, Anul II, 04 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cornelia Vîju : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cornelia Vîju
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!