CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Daniel Vichi:
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Daniel Vighi: "Insula de vară" 
  
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Romanul lui Daniel Vighi, "Insula de vară", Editura Polirom, 1999, este un exerciţiu superior de transcriere a unor amintiri, înşurubate în real, cu tehnici şi metode pe care proza postmodernistă o presupune. 
  
Descrierea unor întâmplări dintr-o localitate de mult uitată în haloul copilăriei fuzionează cu disertaţia şi prospectarea melancoliei provinciale cu "toate zbenguielile ilicite". 
  
Un dualism cultural se găseşte sub aceeaşi privire. Un ochi al prozatorului scormoneşte prin cotloanele copilăriei, prin ungherele străzilor, magherniţelor şi sufletele oamenilor, un altul, aristocrat şi instruit, poposeşte pe marginea amintirilor, cochetând, într-o complicitate culturală cu cititorul. 
  
Textul, incisiv, este şi o oglindă concavă care evidenţiază critic regimul trecut care a mutilat şi distrus multe vieţi. 
  
Acţiunea se petrece într-o localitate dintre Arad şi Timişoara, metaforă a unei "insule de vară", aceeaşi, dar la scară mai mică, de pe Mureşul copilăriei autorului, când moţăiala cehoviană făcea casă bună cu mentalităţile provinciale specifice zonei, unde alienatul Picu "victima înspăimântată a copiilor care îi cereau buletinul", bolnavul "bătut pe la anchete să spună unde se ascundea tată-său", este unul din personajele pitoreşti şi tragice ale cărţii, alături de Radu Metodistu. 
  
Rememorările sunt văzute prin ochiul adolescentului care cutreieră cartierul acela "de pe marginea Mureşului, din partea sa de sus, de sub poala pădurii, de dincolo de capătul dinspre Transilvania al oraşului, poarta de intrare în pământul sfânt al Ardealului, cum ziceau moş legionarii pe la întruniri clandestine mascate în parastase pentru eroii de la Păuliş de la biserica orientală din Rodna". 
  
Tehnica rememorării, dialogurile interioare, familiaritatea tonului în naturaleţea relatării, produce în text iluminări de perspectivă. Predilecţia prozatorului spre epuizarea unor trăiri, creează un scenariu fabulos-poetic cu o radiografiere în ton melancolic al trecutului cotidian. Amestecul registrelor găseşte tonalitatea potrivită, căci foarte adesea înfăţişarea compozită a povestirilor se încheagă în romanul underground şi aceasta este o probă de consecvenţă. Imaginaţia se constituie ca o formă de înălţare a realului din trecut în prezent, un afect al retrospectivei narative. Sunetul personal este indiscutabil şi ceea ce face mai convingătoare evoluţia naraţiunii este siguranţa tonului, fineţea observaţiei, intuiţia amănuntului semnificativ. Daniel Vighi ştie să-şi retrăiască sentimentele: "Tu singur cu propria ta viaţă înţepenită în vremea ultimului an de liceu al Moniei. De atunci ai încremenit, ai ieşit din timp". 
  
În ciuda impresiei de roman autobiografic, oglindă a unei secvenţe din primul sfert din viaţa autorului, prin "Insula de vară"descoperim în Daniel Vighi un prozator stăpân pe intuiţia stărilor originare, profunde, punctate pe un halou al unei sensibilităţi lirice. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Vichi: Insula de vară / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 304, Anul I, 31 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!