CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Ganduri >  

Despre Geneză
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă studiem diversele religii... Paranteză: unele din ele poartă actualmente numele de mitologii –egipteană, mesopotamică, persană, incaşă, mayaşă, greacă, nordică- iar altele îşi păstrează atributul de religie – iudaică, budistă, creştină, islamică. Nu înţeleg cine a făcut diferenţierea şi după ce criterii. De fapt înţeleg, dar ideea mă revoltă, după mine e o discriminare. De ce am voie să cred în Buddha, Allah sau Dumnezeu şi nu într-o întreagă colecţie de zei, în frunte cu Amun-Ra, Marduk, Jupiter sau Odin? Un Pantheon cu o mulţime de zei (să-i zicem Congres sau Parlament) mi se pare o soluţie ceva mai democratică decât alternativa monoteistă. Dictatura e molipsitoare, de atunci încoace, o mulţime de persoane au încercat să-l imite pe Dumnezeu, crezându-se El. 
  
Revin. Dacă studiem diversele religii sau mitologii, constatăm că Geneza, sau Creaţia, sau Facerea, au un element comun: există iniţial un (Dumne)zeu creator, uneori numit Demiurg şi mai există Haosul. Mai exact, fraza utilizată în cele mai multe cazuri este “La început a fost Haosul”. Mă întreb dacă poţi folosi verbul “a fi” referitor la nimic, gol, absenţa oricărui ceva. Expresia “a fost haosul” mi se pare un oximoron. Paranteză. Singurii care au evitat în mod elegant acest oximoron, unificând cele două concepte iniţiale, au fost grecii. La ei, zeul creator se numea chiar Chaos.  
  
Despre geneză au apărut multe poveşti. Cel mai mult îmi place următoarea pentru că, deşi pe diploma mea scrie inginer, am considerat totdeauna că meseria de programator este complet altceva. Cică se întâlnesc odată un medic, un inginer şi un programator şi încep să se certe pe tema “care este cea mai veche profesie din lume”. 
  
- Dumnezeu a creat femeia din coasta lui Adam, aşa că cea mai veche profesie e medicina, spune medicul.  
  
- Dumnezeu a separat ordinea de haos, asta fiind o treabă pur inginerească, îl contrazice inginerul.  
  
- Da' cine credeţi că a creeat haosul? întreabă programatorul. 
  
Revin. Folosind diverse metode, Demiurgul a creat lumea. Unele metode sunt chiar interesante. În mitologia şintoistă, la fel ca în cea egipteană, Demiurgul creează doi zei de sex opus, pe care i-a îndemnat să facă sex. Remarcăm înclinaţiile de peţitoare ale zeului iniţial. Remarcăm şi prima manifestare a liberului arbitru – cei doi aveau dreptul să-şi aleagă partenerul. Vom reveni în alt text la liberul arbitru, merită o tratare mai amănunţită. Mai remarcăm, în treacăt, incestul –prezent în mai toate religiile- care a avut în prima fază numai efecte pozitive. Au rezultat alţi zei, fiecare având drept sarcină iniţială crearea unei părţi din lume. Aici subliniem noţiunea de lucru în colectiv, de cooperare, zeul primordial fiind organizatorul primului team-building. 
  
În cele mai multe mitologii apar zei buni şi zei răi, cu alte cuvinte binele şi răul au apărut pe lume înaintea oamenilor, care în felul acesta sunt absolviţi de orice vină.  
  
Un lucru e cert – indiferent de metoda aleasă, Geneza a fost imperfectă. Altfel nu poate fi explicată prezenţa unor frânturi de Haos în cele mai multe domenii ale vieţii de azi. 
  
Dar nu pentru asemenea consideraţii marginale am început să scriu despre Geneză. Încerc în continuare să tratez problema din punct de vedere al unui informatician. În acest scop, voi analiza întrebările esenţiale ale omenirii. 
  
Geneza universului nostru, sau presupunând existenţa universurilor paralele (eventual succesive în timp), geneza primului univers. 
  
Răspunsuri posibile: 
  
- bing- bang; 
  
- creaţie divină. 
  
Geneza vieţii pe pământ. 
  
Răspunsuri posibile: 
  
- accident datorat unor schimbări de climă, radiaţii... 
  
- creaţie divină. 
  
Apariţia lui homo sapiens. 
  
Răspunsuri posibile: 
  
- teoria lui Darwin, care suferă datorită verigii lipsă (missing link); 
  
- intervenţie extraterestră, care nu face decât să amâne răspunsul (dar ei cum au apărut ?); 
  
- mutaţie genetică, urmare a unor schimbări bruşte de climă, radiaţii... 
  
- creaţie divină. 
  
Dacă observaţi, totul se reduce la două variante: 
  
- accident, proces neprogramat; 
  
- creaţie divină, proces programat. 
  
De fapt, singura întrebare importantă este asta: existăm din greşeală sau nu ? Daca nu, cine este "di-vină" ? 
  
Variantele de mai sus nu pot fi combinate adică, în mod evident, nu poţi pune în seama lui Dumnezeu crearea universului şi în seama lui Darwin apariţia lui homo sapiens. În aceste condiţii, ca programator, refuz să cred într-o serie de accidente, de coincidenţe, într-o succesiune de întâmplări neprogramate. Concluzia e una singură - nu-mi rămâne decât să cred în Dumnezeu. Dar se pare că am un pic de ghinion. 
  
Ghinionul celest 
  
Îmi doresc să iubesc şi să preavenerez 
  
O zeiţă de foc, ăsta-i singurul crez. 
  
Aruncat peste timp de destinul turbat, 
  
Nicio şansă nu am... Dumnezeu e bărbat! 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Geneză / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1300, Anul IV, 23 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!