CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Dorinţa
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Inginerul îşi termină prezentarea în aplauzele furtunoase ale asistenţei. La conferinţa de presă care a urmat, întrebările confraţilor, ale medicilor si ale ziariştilor curgeau la nesfârşit:  
 
- Ce tehnologie aţi aplicat ?  
 
- Câte cazuri aţi diagnosticat ? Şi din ele, câte au fost corecte ?  
 
- Cât a costat ?  
 
Aparatul prezentat era un calculator de ultimă generaţie, dotat cu terminale pentru analize medicale din cele mai diverse şi cu un sistem expert de diagnosticare a tuturor bolilor cunoscute. Fusese testat cu succes pe numeroase cazuri, de fiecare dată diagnosticul, comparat cu opiniile specialistilor de vârf, era corect. Dar punctul forte nu era acesta. Calculatorul, pe lângă simptomele reieşite din analize, compara caracteristicile ADN-ului şi putea indica speranţa de viaţă a unui individ, cu aproximaţie de un an la oamenii sănătoşi şi de câteva zile la cei bolnavi cronic.  
 
După prezentare, urmă dineul. Din toate conversaţiile reieşea acelaşi lucu: Inginerul va fi nominalizat în mod sigur anul acesta la premiul Nobel.  
 
În sfârşit, lumea plecă. Rămaseră Inginerul si Asistentul, un tânăr care terminase cu succes facultăţile de Medicină si Calculatoare şi care contribuise substanţial la completarea bazei de cunoştinte a sistemului expert. Inginerul, obosit, îl intrebă:  
 
- Ce facem cu hardughia ? Aş lăsa-o aici până mâine dimineaţă, dar...  
 
- Lăsaţi că o păzesc eu, se repezi Asistentul. Şi aşa voiam să-i verific zona de cunoştinţe referitoare la cancer.  
 
- Mulţumesc, răsuflă uşurat Inginerul. Abia aştept să merg acasă, să mă trântesc în fotoliu si să beau un pahar mare de coniac.  
 
Rămas singur, Asistentul îsi frecă palmele, mulţumit : "De când aşteptam momentul ăsta !" Se dezbrăcă sumar, se întinse pe patul de diagnosticare si îsi conectă toate terminalele.  
 
- Fă-mi un set complet de analize, îi comandă Calculatorului.  
 
După câteva minute, Calculatorul raportă cu voce metalică:  
 
- Analize complete.  
 
- Care e speranţa de viaţă a subiectului ? întrebă Asistentul cu un uşor tremur în voce.  
 
- Care e precizia dorită ? întrebă la rândul său Calculatorul.  
 
- Precizia maximă, se repezi Asistentul.  
 
- Speranţa de viaţă este zero, se auzi vocea din interiorul carcasei. Şi în aceeaşi secundă, Calculatorul trimise un impuls electric de înaltă tensiune în zona inimii.  
 
- Era singura variantă în care se putea atinge precizia maximă de sută la sută, se mai auzi vocea metalică. După care nu se mai auzi nimic.  
 
22.02.2003  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dorinţa / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1271, Anul IV, 24 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!