CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

Cuvinte sub forma confesiunii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Anul acesta pe data de 12 februarie, poetul Valeriu Emilian Gorunescu, a împlinit vârsta de 90 de ani. Cum însuşi mărturiseşte ; „ osânda vieţii mele, a fost dintotdeau –na literatura, fiindcă prin orice vremuri, Iisus , în noi naşte doar prin iubire .” 
  
Să scriu despre poetul Valeriu Gorunescu, nu este greu însă nici uşor. Voi spune cuvinte după cuvinte, simple însă pline de multă elocvenţă; toată viaţa , domnia sa si-a inchinat-o scrisului, condeiului, şi sfântului cuvânt . 
  
Valeriu Emilian Gorunescu, este originar din comuna Giurgeni , judeţul Ialomiţa, unde s-a născut în anul 1922, februarie 12. După mai multe peregrinări, familia sa, s-a mutat în oraşul Brăila. Aici, Valeriu Gorunescu a urmat cursurile primare, şi liceeale . În anul 1950, urmează Institutul de Artă Cinematografică - Facultatea de Scenarii, însă nu face o carieră din aceasta, optând în continuare pentru munca în presa scrisă si pentru 
  
cultură .A fost redactor la multe ziare din Brăila, Galaţi şi Cluj, cât şi director al unor Instituţii de Cultură.  
  
A scris peste 50 de cărţi de poezie, 5 volume de proză şi a editat 6 antologii sub propia-i imagine. A publicat peste 2000 de articole, reportaje, schiţe literare şi eseuri. 
  
În anul 1955, devine membru al Fondului Literar, iar în anul 1963, devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Deşi foarte cunoscut la Brăila şi nu numai, pentru intreaga viaţă dedicată culturii, nu pot trece cu vederea să nu spun că personal, l-am cunoscut mult mai târziu; şi prima carte din toate cele scrise până la acea dată, am cumpărat-o spre citire , pe când eu eram elevă în clasa a IX-a de liceu datorită şi faptului, că marele critic literar Dumitru Panaitescu Perpessicius, tot brăilean , l-a conturat cu mari formulări lapidare, limpezi „ cum întreaga sa poezie este scrisă sub jurământul credinţei şi al dragostei. 
  
Credinţă faţă de frumos, faţă de marea jubilaţie a limbii române. Cartea se numeşte „La punţile dorului .” Toate acestea, spususe şi scrise de către D.P.Perpessicius, au apărut în „Lecturi intermitente”, scoasă la Ed. Dacia, în anul 1971. O altă cercetare amănunţită despre poezia lui Valeriu Gorunescu, acordă şi Constantin C. Giurescu, când face referire în cărţile sale despre viaţa culturală brăileană, şi despre fruntaşii culturii ei; Panait Istrati, Panait Cerna, Mihail Sebastian, Mihu Dragomir ; Valeriu Gorunescu , primind girul unei creaţii , aşezată alături de opera marilor săi înaintaşi. 
  
Cum viaţa unui om de cultură este străbătută de alese procesiuni în toată activitatea sa, trebuie să alerge şi spre alte direcţii diferite faţă de oraşul in care s-a născut şi a făcut cultură. Oraşul unde a scris sute de mii de rânduri în articole şi alte publicaţii de la Brăila şi Galaţiul , al Dunării de Jos, până în Tara de Sus, stabilindu-se în Bucureşti .  
  
Opera domniei sale, este alcătuită din zecile de cărţi de poezie pe care le am în întregime; poezii ce curg sincer şi spontan, îngemănate sub divina inspiraţie la candela sfântă, dăruind-o apoi cu multă bucurie fiinţei umane, pentru spirit şi suflet. 
  
... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... . 
  
La prânz să ne rugăm lui Dumnezeu; 
  
când pâinea o tăiem, de-nbucătură, 
  
să-neamintim că, cei mai mulţi, din greu 
  
în lipsuri gem şi n-au ce pune-n gură . 
  
Blestemele să le schimbăm în rugă, 
  
cu grijă să hrănim pe cei flămânzi, 
  
să punem duşmăniile pe fugă, 
  
doar în IUBIRE să găsim izbânzi . 
  
din Vol.Bostănăriile plânsului, 2010 
  
Întâlnirile mele cu poetul Valeriu Gorunescu şi soţia dânsului Mihaica, au fost întotdeauna emoţionante, însă şi prilej de mare bucurie. Spun toate acestea fiindcă în urmă cu câţiva ani , mi-a adresat o scrisoare de mulţumire chiar de ziua împlinirii anilor dumnealui. După ce am citit-o, am rămas câteva minute, fără grai; 
  
„ În infernul întunecos în care m-a aruncat un destin neândurător, fiind aproape orb, lovit de acea subită cecitate, cu nervii optici atrofiaţi, neştiind până când, fiindcă această maladie oculară este nevindecabilă, tu ai fost printre puţinele persoane , care mi-ai fost alături şi nu m-ai părăsit în tragedia mea, cum au făcut-o alţii pe care i-am ajutat atât de mult, însă au fugit striviţi de laşitate. Astăzi de ziua mea 12 februarie 2006 îti spun cu mare recunoştinţă ; îţi mulţumesc şi iţi admir firea şi sufletul tău credincios .” 
  
Am scris aceste rânduri, despre acest poet, sub semnul preţuirii sincere, al respectului 
  
pentru toată credinţa sa şi a valorii sale ca om, trăită toată viaţa cu o nobilă demnitate în mare modestie. Acum , deşi atât de bolnav, îşi înfrânge boala prin scris ! Pentru mine, domnule Gorunescu, veţi rămâne un spirit cu majusculă în poezia românească. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cuvinte sub forma confesiunii / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 409, Anul II, 13 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!