CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Cultural > Spiritual >  

Cum sa gasesti armonia in
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
justitia@justice.com

 

Poate nimic nu este mai supus ameninţării în societatea contemporană, decât viaţa de familie. Stilul de viaţă grăbit şi agitat pe care-l imprimă ritmul trepidant al zilelor noastre conduce la solicitarea extremă a relaţiilor dintre oameni, cu consecinţe de multe ori, nu tocmai fericite. Astfel, viaţa de familie ajunge fie inexistentă, fie alterată în conţinutul ei. Tocmai din această cauză, cel care ne-a obişnuit cu lecţii memorabile privind caracterul creştin, pastorul Iosif Ţon, ne-a pus la dispoziţie, prin intermediul cărţii „Viaţa de familie”, zece paşi către armonie, prin care putem rezolva provocările din prezent. 
  
„Numai în unire cu Dumnezeu” 
  
Chiar dacă predicile din această carte, dedicate subiectului vieţii de familie, au fost transmise prin Radio Europa Liberă în perioada 1986-1987, totuşi vom constata cât de actuale sunt sfaturile pe care ni le adresează autorul. „În aceste zece predici transmise prin Radio Europa Liberă în anii 1986-1987, am căutat să descriu căsnicia în primul rând, ca pe ceva conceput de Dumnezeu. Atunci ea funcţionează bine, numai în unire cu Dumnezeu şi numai dacă sunt respectate legile fixate de Dumnezeu. Dacă cititorii vor învăţa din ele cum să trăiască în unire cu Dumnezeu şi cum să trăiască împreună în căsnicie după îndrumările date de Dumnezeu soţilor şi soţiilor în Sfânta Scriptură, atunci vor face cei mai hotărâtori paşi spre împlinire şi fericire.” 
  
„Un colţ de paradis” 
  
Ca orice carte creştină despre familie, începutul este aşezat în Geneza, atunci când Dumnezeu a hotărât că nu este bine ca omul să rămână singur. Din nefericire, idealul divin este departe de a se împlini în lumea timpului nostru, dar aducerea aminte a planului lui Dumnezeu reprezintă o cale eficientă şi sigură pentru a restabili ceea ce se află în decădere, adică viaţa de familie. 
  
„Scopul nostru principal în aceste studii este cel de a descoperi regulile fixate vieţii de familie de către Dumnezeu şi să vedem cum trebuie aplicate pentru a face din căsnicie ceea ce a intenţionat Creatorul: „un colţ de paradis”. Un scop al nostru va fi să arătăm cum ori de câte ori ceva merge rău în căsnicie, acest lucru se întâmplă datorită faptului că unul sau ambii parteneri au încălcat o regulă sau mai multe reguli fixate de Dumnezeu”. 
  
„Sub autoritatea comună a lui Hristos” 
  
Primul principiu aplicat în mod extensiv cu privire la viaţa de familie este cel al supunerii reciproce. „Ce înseamnă să te supui? Cuvântul „supunere” rezultă din contopirea cuvintelor „sub” şi „punere”, ceea ce înseamnă că cineva în mod voluntar se pune sub autoritatea altuia.” Explorând acest concept al supunerii reciproce dintre soţ şi soţie, autorul reuşeşte să sublinieze învăţăturile biblice destinate aducerii armoniei în viaţa de familie. Cu siguranţă că sfaturile şi îndemnurile sale au valabilitate şi azi. 
  
„Să ţineţi minte că amândoi (soţ-soţie) trebuie să vă supuneţi, iar supunerea înseamnă sub-punere, adică să te pui pe tine sub interesele celuilalt, să îl vezi pe celălalt mai sus şi să te bucuri slujindu-i şi dăruindu-te. Supunerea înseamnă dăruire de sine celuilalt; soţul nu-şi mai aparţine, ci soţiei; soţia nu-şi mai aparţine ei, ci soţului. Dar aceasta se poate realiza numai dacă amândoi aparţin lui Hristos. Abia atunci când ştii că celălalt aparţine lui Hristos, îndrăzneşti cea mai mare aventură a vieţii: să te dăruieşti fără rezerve şi fără regrete celuilalt. Numai sub autoritatea comună a lui Hristos este adevărata dragoste, adevăratul respect şi adevărata încredere reciprocă.” 
  
„Fericirea în cămin” 
  
Un alt principiu important pentru o viaţa de familie autentică este cel al ascultării de Dumnezeu, fără de care nu va fi posibilă niciun fel de armonie durabilă. Se poate spune că o cauză principală a problemelor de familie este aceea că se dă prea puţină atenţie ascultării de voinţa lui Dumnezeu. „Fericirea în cămin vine din cunoaşterea voiei lui Dumnezeu, a poruncilor, a regulilor de convieţuire pe care ni le dă Dumnezeu şi din trăirea după acestea. Când începem să nu-L mai ascultăm pe Dumnezeu, când ajungem să facem lucrurile altfel decât ne spune El, între noi începe discordia şi apare nefericirea.” 
  
„Un nou început” 
  
Bineînţeles că lecţiile privind viaţa de familie presupun învăţarea şi a altor subiecte, în genul menţinerii unităţii cunoaşterii şi acceptării diferenţelor, rezolvării conflictelor, având drept ţintă armonia în viaţa de familie şi atingerea standardului pus de Dumnezeu – de a fi fericiţi în relaţiile dintre noi, sub autoritatea Sa. Dacă sunt probleme, atunci ele apar din cuază că nu respectăm voinţa divină. Soluţia nu este decât una singură – să ne întoarcem la Scriptură, la ceea ce spune Dumnezeu şi să trăim astfel. „Cu toţii putem face un nou început. Atâta vreme cât Dumnezeu ne mai lasă aici, pe pământ, înseamnă că El ne aşteaptă să-I spunem unde am greşit şi obţinând iertarea Lui şi iertarea partenerului căruia i-am greşit, să facem cu Dumnezeu şi cu partenerul nostru de căsnicie un nou început. Stă în puterea noastră să decidem să ne reaprindem iubirea şi să o ţinem mereu aprinsă. Dumnezeu ne dă tot ajutorul.” 
  
Principii practice pentru viaţa de familie 
  
Principiile pe care astfel, ni le descoperă cartea „Viaţa de familie” au valabilitate, indiferent de timp sau loc, fiindcă în mod fundamental, problemele au rămas aceleaşi. La fel ca în alte lucrări ale sale, pastorul Iosif Ţon ne provoacă, ne somează, ne îndeamnă şi ne dă sfaturi realiste, aplicabile diferitelor situaţii în care ne-am putea găsi. Condiţia este ca dacă vom citi cartea, să nu rămânem doar simpli cititori ai unor cuvinte frumos meşteşugite. Talentul pastoral al lui Iosif Ţon stă tocmai în faptul de nu ne lăsa indiferenţi atunci când suntem pe o cale greşită. 
  
Şi încă un detaliu important – această carte nu ar fi apărut fără contribuţia substanţială a celei ce este tovarăşa de viaţa a autorului – Elisabeta Ţon, fapt ce demonstrează încă o dată autenticitatea celor scrise de Iosif Ţon. 
  
Octavian Curpaş 
Phoenix, Arizona  
  
Referinţă Bibliografică:
Cum sa gasesti armonia in Viata de familie - O carte de Iosif si Elisabeta Ton / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 158, Anul I, 07 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!