CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

Cum să fie zăpada
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cum să fie zăpada  
 
Câmpurile uscate de geruri şi vânturi să prindă adierea de-abia perceptibilă a unei brize răcoroase de la miazănoapte, iar ramurile golaşe ale copacilor să înceapă să freamăte, fluturând puţinele frunze care au mai rămas pe vârful rămurelelor. Negura grea să acopere cerul şi văzduhul şi văile şi pădurea, departe, în toate zările, iar nori mari şi tulburi să se îngrămădească pe spinările neguroase ale dealurilor.  
 
Baierele ninsorilor să se dezlege, să ningă întâi cu fulgi mici, apoi cu fulgi din ce în ce mai mari, într-un dans desăvârşit, învârtit, vânturând vijelios. Fulgii de zăpadă să năpădească pământul, coborând mari din cerul cenuşiu, fâlfâind în taină ca nişte păsări misterioase, acoperind totul deopotrivă, potecile, copacii şi pădurile.  
 
Să ningă astfel trei zile neîntrerupt, până să se aşeze peste tot grămezi de zăpadă moale ca puful, pernuţe numai bune pentru mult aşteptata bătaie cu zăpadă. Casele să fie înzăpezite până la geamuri, iar din garduri să se mai vadă doar parii. Nicăieri să nu se mai zărească nici urmă de cărări!  
 
Nimeni să nu cuteze să părăsească focul sobei din vatră; doar nişte copiii să-şi pună căciulile pe cap şi să scoată săniile în mormanele de nămeţi. Zgomotoşi, ei să atace munţii de zăpadă, croind galerii spre derdeluş, sau spre gardurile de uluci unde, când şi când, să răsară iepuri şi veveriţe. Joaca să-i încălzească şi să-i potolescă doar când noaptea va veni, târziu.  
 
Apoi, spăşiţi, să-şi ia săniile de sfoară şi să apară pe la geamuri cerşind intrarea în casă. Acolo, sub geamuri, să ticluiască, chicotind, năstruşnice urături.  
 
Să li se dea voie să intre în casă, să se aşeze cuminţi pe laviţă, în rând, băieţi şi fete, iepuri şi veveriţe, cu feţele înroşite de joacă, încălzindu-şi picioruşele la focul zdravăn de lemne de fag din gura sobei.  
 
Să le vezi apoi ochişorii strălucind de voie bună, în timp ce moşul, hâtrul moş, să le împartă daruri: nuci, covrigi calzi şi felii îmbietoare de cozonac!...  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Cum să fie zăpada / Viorel Darie : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1091, Anul III, 26 decembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Viorel Darie : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Viorel Darie
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!