CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Mirela Borchin         Ediţia nr. 1031 din 27 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

Cu buclele-n vânt
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

O după-amiază întreagă am stat cu bigudiuri în păr pe sub căştile libere de la coaforul din centru pentru ca să-mi fac buclele... de mireasă. Din când în când scoteam coroniţa din geantă, ca să se orienteze mai bine coafeza... A ieşit o nebunie de freză. Din păcate, nimeni din jurul meu nu avea timp să se uite la mine. Toţi erau cu pregătirile pe ultima sută, fiecare concentrat la maximum pe ceea ce avea el de făcut. Am fost trimisă la gară să îmi aştept rudele de la Cluj. Veneau cu acceleratul de Iaşi, care avea câteva ore întârziere. M-am ferit cât am putut de vicisitudini, dar când am ieşit pe peron, în bătaia vântului, fiecare pală îmi desfăcea câte o buclă. Vântul s-a înteţit răutăcios, astfel încât după zece minunte minunăţia de la coafor devenise o claie diformă.
Nu mi-am găsit coafeza mea a doua zi dimineaţa, ci o acritură din tura inversă:
- Aşa-ţi trebuie dacă te măriţi iarna!!! Nu pot să mai fac nimic... Du-te şi te spală. Îţi fac o freză cu fenul (sic!), ce să mai fac într-o oră-două?!
Şi manichiurista era revoltată:
- Astea sunt unghii? Cine ţi le-a tăiat aşa?! Ce pot eu să mai fac acum?!  

Îmi înghiţeam lacrimile, dar un răspundeam acestor umilinţe, aşa cum nu îi răspunsesem vreodată profesoarei de chimie din liceu, care ori de câte ori trecea pe lângă mine mă împungea cu câte-o vorbă: "Mimozo! Mironosiţo!!!" Cu ochii pe ceas, am alergat spre casă, fără să-mi mai pese de cum arăt şi de ceea ce avea să se întâmple cu mine în acea zi. Îmi scosesem complet din cap visul meu de mireasă.  

Mi-a deschis uşa bunicul meu. Mi-a luat capul în mâini şi a început să mă sărute pe obraji:
- Mi-re-la, cât eşti de fru-moa-să!!!
A venit lângă mine, trecând printre atâţia alţii care se îndesau în apartament, şi bunica mea. Erau amândoi în hainele lor bune, la nunta nepoatei pe care o crescuseră ca nişte îngeri, ferind-o de toate relele şi iubind-o fără măsură. "Pentru ei", mi-am spus, "pentru ei va trebui să mă fac mai frumoasă ca oricând." Am intrat în baie şi mi-am spus de câteva ori în oglindă: "Azi eşti mireasă. Azi trebuie să fii frumoasă". M-am machiat, mi-am pus singură coroniţa, m-am îmbrăcat simţind cum îmi ard obrajii de bucuria de a mă descoperi... din ce în ce mai luminoasă, mai caldă, mai încrezătoare în mine.
- Eşti singură? se miră Crenguţa, fiica învăţătoarei mele. Uite, ţi-am adus de la o colegă o capă albă şi de la mine brăţara asta ce mi-am luat-o din Libia.
- Oh, dar nu... nu pot să port ceva ce nu-i al meu...
- Mă jigneşti! Din toată inima ţi le dau. Pune o dată brăţara... Şi capa, că doar n-ai să mergi cu palton pe tine la cununie. Dar ştii că eşti faină?!!! Hai că a venit mirele, naşii, e tămbălăul în floare.
Când l-am văzut pe Ovi, "ambalat" şi el de nuntă, sorbindu-mă din ochi, m-am pierdut în braţele lui.
- Ho, strigă un verişor, că aveţi timp o viaţă întreagă!...
Nu era adevărat. Acea iubire trăieşte o zi. Ca efemeridele. E iubirea din ziua nunţii. A doua zi începe o altă iubire. Şi tot aşa.  

Referinţă Bibliografică:
Cu buclele-n vânt / Mirela Borchin : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1031, Anul III, 27 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Mirela Borchin : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mirela Borchin
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!