CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Cronică literară de Vasile Dorin Ghilencea
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Dorin Vasile Ghilencea 
  
Cronică literară 
  
Elemente fantastico-mitice şi viziuni cosmice în literatura română veche şi modernă 
  
Încet, încet, se intră cu sfială din domeniul Romantismului în aula nouă a literaturii – având decorul modern, aparţinând domnului Raţional, care sobru dă mâna cu primul invitat, domnul Fantastic, urmează domnul Mitul, domnul Sentiment, reprezentantul concepţiilor, filiat domnului Fantastic, nelipsind primitoarea doamnă Creaţia Românească având rolul a idealiza sărbătoreşte întrunirea cu cea Cosmică. Unde? Anume? Decât a utiliza spaţiul vast al Audeologiei împrumutat de la Antici, fiindcă trebuie dezbătute pretenţiile literare ale fiecărui invitat, privitor la memorizare, filozofie, simbolism, toponimie, semnificaţia genialului, toate subordonându-se instinctiv sursei începutului ca regulă relativă. 
  
Cam această scenă am găsit-o profilată cu oarecare stăruinţă a candidatului sentimental, Marius-Valeriu Grecu, aşezat deja la Masa literaturii moderne, ordonându-şi lucrarea după semantica, conştiincios însuşită în facultatea de filologie, ca vlăstar didact, de la ţară, dorind a raporta societăţii sale fructele indigene ale tezaurizării din spaţiul mioritic de unde izvorăşte cultura individuală, precum ghioceii vestesc zorile primăverii. 
  
De altfel, lucrarea este intitulată în întregimea sa Elemente fantastico-mitice şi viziuni cosmice în literatura română veche şi modernă, fiind de fapt un studiu cu bibliografie substantă, istorico-arhivistică. 
  
Tipărită la Editura SITECH Craiova, 2011, merită observat în ilustraţia grafică inspiraţia temei pe care şi-a propus-o autorul în sfatul cărţilor cu mare valoare morală, spirituală şi beletristic-istorică adunate în cele 11 capitole structurate pe genuri de legendă, povestiri, mitologie, istorisiri, proză, apoteoză, viziuni cosmice, imagini călăuzitoare – încă existenţiale ale originalităţii, respectiv purităţii lingvisticii româneşti, de unde se desprinde ca varietate existenţială literară, - arta fantasticului literar, ca şi în antologia nuvelisticii, distinct explicată de către Domnul Cercetător Doctor Stancu Ilin, şi, la fel de explicit, privitor la teoriile lui Tzvetan Todorov şi Roger Caillois – că nu există un fantastic pur decât la modul utopic, strict convenţional; ei bine, Domnul Academician Eugen Simion, susţine că este o eroare de optică şi metodologie, întrucât literatura română are o vocaţie a fantasticului! Adică, toate îşi au asigurarea în Legenda şi mit-ul popular. Exemplul în Strigoiul lui Costache Negri, Alecu Russo în Baba Cloanţa, şi mulţi alţi autori autohtoni interesaţi de izvoarele purităţii lingvisticii româneşti în căutarea frumuseţilor ei divine. Autorul lucrării, ori mai degrabă al studiului din domeniul ştiinţelor pozitive, ca dintr-o sursă pură, nu a omis pe D. Ralet, Schileti, A. Hurmuzachi, Al. Donici, G. Sion, Dimitrie Bolintineanu, Al. Odobescu – cu satiră ( la Antioh Cantemir (1744-1844), diplomat de seamă, asemeni pe N. Bălcescu – vezi Istoria Românilor supt Mihai-Vodă Viteazul, lansându-se apoi Vasile Alecsandri cu Doine şi lăcrămioare, Hora Unirii, Comedia Cinel-Cinel, urmate de Opere complete, pasteluri, etc., şi am trecut în luntrea spaţioasă a lirismului Eminescian, selenizând cu mintea de pe Pământ, un ceva pe altă Planetă, în altă viaţă - iluzorie – în aceeaşi clipă sau timp în descrierea lui Chamisso, Hoffmann, Schelley, Novalis, Kant, Schopenhauer, Calderon de la Barca sau prezicătorul Edgar Cayce, din Virginia Beach, prin soluţia ori mai degrabă evoluţia memoriei omului care şi-a continuat şi-şi continuă profunzimea intelectă cu noi izvoare aflate chiar pe solul altor planete Cosmice. 
  
Mitul este readus literalmente în prim-planul studierii atente şi prezentat de autor prin înţelepciunea existenţială în cărţile cu mare valoare istorică şi culturală. La el a apelat truditorul Marius-Valeriu Grecu, cu scopul de a împrospăta memoria cititorilor cu ceva din iconografia entităţii noastre, în vorbire, gândire, socotire cinstită, judecarea după Legea Nouă a Atlanzilor – în Sala Străbună, sau măcar aplicarea principiului de Aur a juristconsultului roman Ulpianus: (trăieşte cinstit, nu vătăma dreptul altuia, dă-i fiecăruia ceea ce este al său) şi care nu trebuie să lipsească inspiraţiei noastre perene, ci trebuie să se regăsească emblematic în principiul nostru călăuzitor în reală gândire şi tradiţionalism specific zonei noastre geografice. Acesta, în opinia autorului, după cum rezultă din inima lucrării sale, ar face legătura concepţiei ontologice vechi, cu cea modernă, către Cosmic. Adevărat, nu este o lectură de noapte, fie în vocaţia lui Homer, Ovidiu, Platon, Socrate şi Pytagora. Nici în aşteptarea Luceafărului sau a Afroditei, ori a lui Flaubert sau Tolstoi, nici cea de criză şi exorcism social al clasei politice; ci sentimentul că această carte se adresează iubitorilor de cultură şi respect pentru înaintaşi, dăruindu-ne ceea ce au avut mai de preţ: Entitatea! 
  
Cartea este scrisă cu caracter citeţ, accesibilă tuturor cititorilor. 
  
01.02.2012. Vasile Dorin Ghilencea 
  
Vicepreşedinte Liga Scriitorilor din România, filiala Argeş 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronică literară de Vasile Dorin Ghilencea / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 400, Anul II, 04 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!