CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Naratiune >  
Autor: Dona Tudor         Ediţia nr. 327 din 23 noiembrie 2011        Toate Articolele Autorului

CRIZA CA O SALVARE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Trecurăm de iarna cu o veste proastă şi intrarăm în primăvară tot cu ea: CRIZA!!!  

Mamă, mamă, ce-o mai învartiră pe toate feţele, de unde vine, pe unde trece, ce semne lasă, încotro se duce, când se duce, cum e cu ea şi cum o fi fără ea...  

Ce înseamnă ea, criza şi cu ce se mănâncă, văzurăm că nu prea ştie nimeni...  

Un singur lucru reuşiră: să ne vâre pe toţi în panică.  

O panică vecină pentru unii cu bucuria, pentru alţii cu nebunia, învârtite la morişca televizorului, radioului şi amestecate în paginile ziarelor şi revistelor, printre cultura de cratiţă, cultura de chiloţi şi de sub coviltir...  

Dacă ar fi o îngrijorare şi o preocupare spuse cu măsură, mai treacă-meargă, chiar de nu înţelegem mai nimic, dar aşa, trâmbiţaşii crizei s-au suit pe coama ei şi, înfăşuraţi în vocalize, bagă lumea în sperieţi!  

Când duşmanul e la vedere, ştim, dacă să luăm sau nu, în apărare, o toporişcâ, o biciuşcă sau un retevei, dar când duşmanul n-are chip, cum e, s-o ia naiba, "Coana CRIZA", care n-are cap, n-are picioare, dar pe unde calcă pustieşte, atunci înseamnă că ne bântuie o stafie...  

Criza ca o stafie bântuie lumea şi lumea dârdâie de frica ei...  

Dar românaşul nostru cel cu talpa lipită de firul ierbii ce face?... hai da de... de stafii să-i fie lui frică?!  

Nu scriu domnii cocoşaţi de învăţătura istoriei recente că o stafie a mai bântuit Europa şi s-a învartit vreo 50 de ani prin România şi dusă a fost!  

Unii dintre noi au trăit toată viaţa în criză... mai săraci decât atunci nu putem fi!  

N-avem cum să mai cântăm glorie conducătorului iubit cu burta goală şi salamul pe cartelă!  

Stafia asta este dusă! Teama vine din altă parte... e spaima vieţii trăite pe datorie, pe credit, pe împrumut…  

Spaima aceasta poate fi, pentru mulţi o şansă. Au pus unii prea multă alergătură pentru "a avea", verbul chiverniselii în exces şi al ghiftuielii, şi cu vrute şi cu nevrute, şi prea puţin preţ pentru verbul "a fi ", verbul devenirii spre sine, cu modestie şi cumpătare, spre iubirea de semeni şi Dumnezeu...  

Iar talpa copilăriei noastre, fie că miroase a asfalt, fie că miroase a troscot, nu are drept punct de sprijin punguţa cocoşului din poveste.  

Puternicia omului stăpân pe soarta lui e dată de neamul lui, de frumuseţea familiei lui şi de munca lui în jurul casei lui.  

Îmi place să cred că bogăţiile acestea n-au fost date pe apa Sâmbetei!  

Criza poate fi o învăţătură de minte. Criza poate că este lecţia pe care o merităm.  

Rătăciţi în pânza de păianjen a tranziţiei, cu sufletul amanetat pe mărgele colorate, CRIZA ne poate întoarce spre acel "acasă" al fiecăruia...  

 

5 martie 2009  

 

Referinţă Bibliografică:
CRIZA CA O SALVARE / Dona Tudor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 327, Anul I, 23 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Dona Tudor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dona Tudor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!