CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Modele >  
Autor: Aurel V. Zgheran         Ediţia nr. 1160 din 05 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Cristina Stamate. Preia şi dă caratele Teatrului
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Generaţia mai recentă cunoaşte relativ târziu pe titanii teatrului românesc, nebucurându-se de arta scenei în act, atunci când avea o temelie generoasă şi monumentală, cât şi un larg şi viu orizont. Dar, această generaţie nu se poate prăbuşi într-o dezamăgire lipsită de echivoc, atâta vreme cât multe dintre stelele teatrului românesc strălucesc şi azi nu în cronică sau pe peliculă, ci în continuare, pe scenă.  

Acesta e un merit şi o sfinţenie a lor, deodată cu şansa generaţiei acestei vremi care usucă doar ce e crud de verde şi se recunoaşte învinsă de ce are întrupare desăvârşită în coloanele spiritului românesc.  

Pasiunea tinerească revine în sălile de teatru, după ce părea că arca teatrului a luat prea multă apă şi se îneacă. Altădată, reprezentaţiile de factură mediocră distonau cu galantele spectacole de revistă, astăzi, teatrul păstrat de eroii lui rezistă sub năvălirile teatrului cu numele.  

Dar tot nu e rău! Argumentul convingător îl dă, printre alte teatre falnice, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti. El strânge ca-ntr-un rai o pleiadă de actori de o autentică şi elegantă generozitate, ce joacă, uitând orice neplăcut gest de ocolire din partea notabililor oameni ai tuturor guvernelor de după 1989.  

Trupa de actori de la Tănase are în sinea ei o actriţă care se mistuie în aura scenei, de o viaţă întreagă, în care şi-a început drumul, îl merge şi azi şi-l va sfârşi, în ultima clipă, pe scenă: Cristina Stamate.  

Mândră, frumoasă, elegantă doamnă a teatrului! Se lipeşte la inima omului, făcându-l să nu mai greşească, pentru că cine o iubeşte pe Cristina Stamate, nu greşete; făcându-l să nu mai aibă spaimă de duşmani, pentru că cine o iubeşte pe Cristina Stamate are prietenă o lume; făcându-l să înţeleagă ce sfântă e sinceritatea pentru că cine mărturiseşte iubirea pentru Cristina Stamate îşi înfloreşte sufletul; făcându-l să perceapă ce mare e pasiunea pentru teatru, pentru că cine o iubeşte pe Cristina Stamate, teatrul îl iubeşte...! Am avut prilejul să o întâlnesc pe actriţa Cristina Stamate şi mă număr printre cei care trăiesc toate acestea!  

Actriţă la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, Cristina Stamate îşi împlineşte dorinţa de a juca pe scenă, neajungând să simtă că spaţiile pentru artiştii mari sunt înguste. Trupa de la Tănase încorporează artişti de toate vârstele fizice - spiritualicete, artiştii nu au vârste. Între cei mai tineri, actriţa nu se crede pierdută, iar cei mai tineri nu se consideră naufragiaţi în această alături de colegii mai în vârstă.  

Cristina Stamate crede în dreptul ei de a fi cunoscută de întreaga lume a exegeţilor actorilor şi teatrului, spectatorii avizi de trăire a vieţii într-o prelungire estetizată. Nu numai că are acest drept, dar primeşte şi dovada. Este foarte apreciată de publicul românesc, iar umplerea sălilor de spectacole când joacă, reprezintă un abac viu care numără pe cei ce au aceste sentimente.  

Piesele de teatru se calibrează pe celebritatea actorilor, fără nicio îndoială. Dar, pentru trupa atât de concentrată, de înstelată şi de efervescentă, în care este distribuit un corolar de artişti unici şi luminoşi, nu este unitate de măsură a valorii, afară de succesul la public.  

Succesul există cu deplinătate şi desăvârşire la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” iar pentru că acest Teatru o are pe Cristina Stamate în distribuţie, nelipsită, ea preia şi dă caratele Teatrului, în unitate.  

Aurel V. ZGHERAN (aurel.vzgheran@yahoo.com)  

Referinţă Bibliografică:
Cristina Stamate. Preia şi dă caratele Teatrului / Aurel V. Zgheran : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1160, Anul IV, 05 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Aurel V. Zgheran : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Aurel V. Zgheran
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!