CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Scriitori >  
Autor: Vasile Bele         Ediţia nr. 840 din 19 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

CRISTINA PETRIMAN - GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE DRUM - articol scris de către VASILE BELE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Gânduri la început de drum -  

apariţie muzical folclorică - CRISTINA PETRIMAN şi prima ei realizare - un C. D., metaforic numit:  

,,PENTRU BĂDIŢA DIN SAT".  

 

Prezentare:  

 

,,Cântecul popular este precum binecuvântarea părinţilor, primită la vreme de călătorie, pentru copilul născut şi crescut în ograda lor. Este lumină în prag de răsărit".  

Dragi iubitori ai cântecului popular, într-o interpretare de excepţie, din LIBOTIN - ŢARA LĂPUŞULUI,  

CRISTINA PETRIMAN  

aduce în sufletul  

şi-n inima dumneavoastră cântecul popular.  

Absolventă a şcolii Populare de Arte ,,Liviu Borlan", din Baia Mare, clasa doamnei profesor Voichiţa Regoş, prin talentul şi harul primit,  

CRISTINA PETRIMAN  

vă invită să-i ascultaţi cântecele şi să vă bucuraţi.  

Le-a adunat precum florile într-un buchet, le-a dat glas, numind acest prim compact disc:  

,,PENTRU BĂDIŢA DIN SAT".  

I-au stat alături oameni din elita cântecului popular, adevăraţi maeştri, pentru a o sfătui şi a o ajuta, şi pe vecie, să răsune, întru autentic şi frumos, cântecul popular.  

Alături de vocea tânără a frumoasei  

CRISTINA PETRIMAN  

a fost orchestra ,,CRISTAL", din Baia Mare, condusă de  

profesor şi compozitor: LICĂ NEGREA, tel. 0758 868 515;  

braci - Claudiu TRIF;  

acordeon - Dan NEGREA;  

contrabas - Ciprian NEGREA;  

taragot - Let SELING;  

prezentare şi text - VASILE BELE, tel. 0745 083 947.  

Înregistrările au fost făcute la:  

UNIVERSAL SOUND STUDIO - 2O12, din Baia Mare.  

Sunet şi mixaj: Zorin CHIOREAN, tel. 0742 354 974.  

Dorindu-i succes tinerei interprete pe drumul cântecului popular vă dorim să aveţi:  

AUDIŢIE PLĂCUTĂ!  

 

 

Deşi este familiarizată cu cântecului popular, tânăra interpretă, urcă pe scenă spre a aduce cântecul popular celor care îl iubesc, cu emoţie. Firesc, spun! Eu, o cred, şi încerc, atât cât îmi stă în putinţă s-o încurajez. Îi prind bine încurajările, chiar răspunde pozitiv la fiecare vorbă. Simt astea prin roşeaţa din obraz! Este încă prea tânără şi are multe, chiar foarte multe de învăţat.  

Încerc, atât cât pot, să-i dau un sfat, din prea multă prietenie, sau probabil şi din experienţa mea, aşa cum l-aş da unui frate sau unei surori mai mici:  

- să priveşti mereu înainte iar răutăţilor ce îţi vor ieşi în cale să nu le răspunzi cu răutate ori mânie.  

- să înveţi de la fiecare om, ascultător, ori iubitor de folclor şi să-i respecţi, pentru ca ei să te poată aprecia şi respecta, la rândul lor, pentru ceea ce însemni pentru ei.  

- să asculţi sfatul şi părerile altora şi, din când în când, să mai analizezi toate astea, ba chiar mai mult, tu să te întrebi, ,,dacă au sau nu au dreptate?", indiferent dacă vorba-i va fi de laudă ori, dimpotrivă, de ocară ori mânie.  

Sufletul ţăranului este unul curat şi sincer. La fel, îţi doresc, Cristina, să-ţi fie şi ţie sufletul - încă plin de tinereţe. Să nu te dai bătută niciodată, oricât de greu îţi va fi în viaţă. Ar fi un semn al laşităţii tale. Un semn al înfrângerii tale. Laşitatea şi necinstea sunt nonvalori, şi, crede-mă, sunt mulţi, foarte mulţi, care din invidie personală sau profesională te-ar vrea distrusă.  

Ştii cum se spune în credinţa populară, cum că ,,o dată intrată în horă, joci după muzică". Din acest moment, - ,,o dată intrată în horă" fiind - va trebui să ne demonstrezi că eşti o luptătoare şi o biruitoare. Va trebui, în primul rând să le araţi părinţilor care te-au crescut în cinste şi omenie, că eşti o luptătoare şi mereu o învingătoare. Să ştii să faci şi din eşec un pas spre identitate, un pas în faţă.  

Va trebui să le demonstrezi, în primul rând părinţilor, cei care au investit în tine sentiment, emoţie, trăire dar şi iubire nemăsurată, că eşti mereu o învingătoare. Să nu te doboare eşecul sau nereuşita.  

Eşti prea tânără şi nici nu ştiu dacă le cunoşti sau le-ai cunoscut deja! Dar din acest moment o dată ieşită pe scena cântecului popular cu acest prim compact disc te poţi aştepta la orice, din partea oricui. Oameni care te vor ,,lovi" cu voie sau fără voie, cu ştiinţă sau din neştiinţă. Înţelege-i şi pe ei!  

Şi mai trebuie să înţelegi un lucru - Cristina Petriman nu poate cânta pentru a mulţumi pe absolut toată lumea. Asta este realitatea şi nu trebuie să ne ascundem după deget ori să o ignorăm. Tu din acest moment îţi vei selecta publicul. Publicul te va selecta doar dacă îi vei convinge că meriţi respectul lor. Atunci ei îţi vor răspunde cu sinceritatea aplauzelor. Şi, pentru un artist, aplauzele spun totul, crede-mă.  

Aş vrea ca ceea ce-ţi scriu (n.a. - spun!) aici să-ţi fie o lecţie de viaţă sau despre viaţă, căci şi eu prea am crezut în prieteni şi în prietenii. Prea mult i-am respectat ... până la un moment dat, când mi-am dat seama că, atunci când nu mai suntem împreună, cu adevărat sunt trădători şi că nu-mi mai sunt prieteni. Nu le-am spus răutăţi nicicând, pentru că nu aşa am fost crescut. I-am făcut să înţeleagă că ei au greşit. Eu, le-am mai acordat o şansă. Şi bine am făcut ... pe unii încă îi mai am prieteni, în schimb despre alţii nu mă pot pronunţa ... Deşi nu-ţi doresc, vei cunoaşte şi tu viaţa şi experienţele ei - şi cu cele bune şi cu cele rele. Îţi doresc să ai mereu fruntea sus şi zâmbetul pe buze.  

Cărările noastre - ale textierului (cel care şi scrie toate astea), dar şi ale profesorului Lică Negrea (cel care-ţi pune semnătură în ceea ce priveşte acompaniamentul şi orchestraţia acestui C.D.) se vor desparte, probabil, tot aşa precum s-au întâlnit. Viaţa însăşi îşi urmează cursul, şi fiecare are drumul său. Al tău este abia la început, al nostru din păcate ... este spre apus, dar asta doar Domnul ştie!  

Indiferent care-ţi va fi drumul vieţii să nu uiţi niciodată locul de unde ai plecat – uliţa copilăriei, casă părintească, neamul şi seminţia din care cu cinste te tragi, curtea unde te jucai cu sora ta mai mică, vecinii şi nici dascălii ce-au slujit învăţându-te adevăratele valori morale ale societăţii din care facem parte. Să-i respecţi, să-i iubeşti, să-i cinsteşti ... tuturor le datorezi, pe vecie, stimă şi respect.  

Până şi lui Livia, sora ta cea mică, trebuie să-i fii un exemplu. Un exemplu de moralitate, un exemplu de bună purtare, un exemplu de viaţă, un exemplu de conduită fără cusur.  

Apoi, aş mai rosti două-trei vorbe despre zona folclorică pe care o reprezinţi - frumoasa Ţară a Lăpuşului - locul în care te-ai născut, şi trebuie să-ţi fie cel mai drag. ,,Frumoasă eşti Ţară a Lăpuşului!" scriam într-o recenzie de carte nu cu multă vreme în urmă, fără a exagera câtuşi de puţin. Îmi asum responsabilitatea acestor vorbe, pentru că şi mie îmi este drag acest loc, d-apoi ţie! Pentru tine trebuie să însemne sfinţenie şi binecuvântare.  

Este pământul pentru care s-au jertfit moşii şi strămoşii noştri, oameni ale căror doruri şi dureri tu le urci pe scenă, prin cântec. Este pământul pentru care s-a vărsat sânge nevinovat, iar tu, urmaşa acestora, le urci amarul pe scenă, cântându-l ori doinindu-l. Este pământul pentru care au curs multe lacrimi, aşa cum au curs lacrimi din ochii părinţilor tăi când te-au văzut pentru prima dată urcată pe scenă pentru a cânta. Şi, să-ţi mai spun un secret - din ochii dumnealor, încă vor mai curge lacrimi, dar de această dată de bucurie, văzându-te, ascultându-te, privindu-te, admirându-te.  

Să te bucuri de un lucru - că ai cei mai minunaţi părinţi alături - oameni gata de orice sacrificiu doar ca să te ştie pe tine împlinită şi fericită. Oameni harnici care şi-ar da viaţa şi sufletul pentru a şti că nu duci lipsă de nimic. Şi pentru că tot vorbeam despre părinţii tăi, permitem să le spun şi eu un simplu mulţumesc, căci doar atâta pot. Deocamdată, zic eu! Dar cine ştie când şi peste câtă vreme vine vremea să-şi caute staroste pentru nunta fetei, că-i gata de măritat. Probabil atunci îşi vor mai aduce aminte de mine, iar eu neputându-i refuza voi onora cu cinste şi mult respect invitaţia. Poate şi din curiozitate ... să te văd mireasă! Am glumit, dar dă Doamne, să ajungeţi şi acest ceas, căci ce poate fi mai frumos pentru un părinte decât ceasul rânduit de la Dumnezeu, să de-a binecuvântare pruncilor din odor!  

Vor fi festivaluri, vor fi concursuri, vor fi televiziuni ori emisiuni care vor dori să te cunoască şi să te promoveze. Să fii mereu de cinste oriunde te vor purta paşii cântecului popular. Nu aştepta multă recompensă. Singura mulţumire, şi cea mai sinceră, vor fi aplauzele publicului, admiratorilor, spectatorilor. Să-i cinsteşti şi să-i iubeşti dacă vrei ca şi ei să-ţi întoarcă cinstea şi iubirea.  

Nu crede că-ţi vei face avere din cântecul popular. Şi nici palate! Dacă vei sluji cântecul pe vecie, gândeşte-te că simbrie nu există. Doar aplauze şi bucurie. Astea te vor însoţi la urcarea şi la coborârea de pe scenă. Şi mai este încă ceva ... mereu să veghezi la frumuseţea portului sau a costumului popular cu care vei urca pe scenă, sau te vei prezenta în faţa publicului. Şi iar mă simt dator să-ţi dau un sfat - niciodată să nu faci compromisuri - nici în cântec, nici cu costumul popular. Mereu costumul popular să-ţi fie precum oglinda, pentru că tu îl prezinţi şi el te reprezintă pe tine.  

Acuma mă opresc, deşi ar fi încă multe de spus, dar nu înainte de-a-ţi dori spor spre ceea ce te îndrepţi. Probabil drumurile noastre se vor mai întâlni ... atunci vom depăna amintiri. Vor fi zâmbete şi amintiri. Vor fi amintiri şi zâmbete.  

Semnez toate acestea în nume personal, dar şi în numele revistei DIN VATRA SATULUI, o revistă de promovare a valorilor tradiţionale, în paginile căreia se va întâmpla să fie tipărite toate acestea, atunci când vom ieşi spre cititorii noştri dragi, cu un viitor număr. Şi ca să vezi că-ţi dorim doar binele, noi deja-ţi facem invitaţia de-a te alătura, fie şi cu cântecul, colectivului de redacţie al revistei. Te primim cu mult drag în ,,formaţiunea" noastră, aşa cum am primit pe mulţi alţii ... şi nu au fost dezamăgiţi.  

Încă un mulţumesc trebuie să-ţi rostesc, Cristina, pentru faptul că ai avut încredere în noi - echipa cu care ai realizat frumosul compact disc. Sigur pe piaţă, mai sunt şi alţii ce sunt capabili de astfel de minunăţii, dar tu, văd că ne-ai ales pe noi (n.a. - vezi coperta)! Este o onoare dar şi o mare bucurie pentru că ai avut deplină încredere în noi. Nu putem decât să-ţi dorim drum bun în calea cântecului popular. Să te felicităm, să te încurajăm, să te susţinem şi să te aplaudăm ori de câte vom fi spectatorii tăi. Desigur, că aşa se va întâmpla! Mereu îţi vom fi alături pentru a te sfătui dacă va fi nevoie, pentru a te încuraja dacă vei simţi nevoia, pentru a te susţine când vei avea nevoie.  

Ne-am bucura şi noi dacă acest compact disc va fi primit cu aplauze de către admiratorii sau iubitorii cântecului popular, căci în definitiv, şi noi suntem acolo, sau aici, alături de tine. Din această clipă depinde doar de tine cum ,,îţi prezinţi" marfa, atunci când ajungi pe scenă.  

Noi, credem, că am făcut tot ce ne-a stat în putinţă pentru a nu te face de ruşine, căci făcându-te, ferească Sfântul, ne-am înjosi inclusiv, noi. De aceea am insistat şi am luptat atât alături de tine. Cine va da în tine cu pietre va da şi în noi! Nu-ţi dorim acest lucru, dimpotrivă, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu, să-ţi lumineze calea şi mintea, să te ţină plină de tinereţe precum cântecul despre care se spune ,,că nu are vârstă".  

Am scris toate astea, pentru a-ţi da şi mai mult curaj, căci aşa şi este. Logic, ori de câte ori vei cânta piesele de pe acest C.D. - vom fi alături de tine şi lângă tine. Să crezi acest fapt - mereu Lică Negrea (dar şi echipa din spatele domniei sale) şi vioara dumnealui va fi de cinste. Să nu-ţi pierzi niciodată curajul de-a merge mereu mai departe, dar cu fruntea sus.  

Probabil în timp, vei înţelege în profunzimea lui şi textul, deşi sunt convins că-ţi este drag. Evident, scriindu-l, am avut un singur gând - să ilustrez prin text, viaţa satului, uliţa şi portiţa de lângă ea, locul unde fata primea ,,pe-ascuns" câte o gură. Nu am dorit să fie uitată din cântecul popular, şezătoarea - unul din locul de întâlnire al tinerilor. Aici, tinerii se întâlneau, se distrau aşa cum ştiau mai frumos, şi nu de puţine ori, tot aici, în şezătoare, izvora primul fior al dragostei dintre fată şi fecior, ajungându-se chiar şi la nuntă. Azi, şi tu ştii bine, viaţa satului s-a schimbat. Ba chiar nu mai avem şezători!  

Sunt obiceiuri pierdute, despre care am ajuns doar să scriem. Marele păcat este că nu le mai punem în valoare. Nu se mai fac şezători şi nici nu se mai fură fusul fetei, iar fata, de ce să nu recunoaştem, poate că nici nu mai ştie toarce. Azi tindem, şi pe bună dreptate, spre o lume modernă. E şi ăsta un principiu de viaţă sănătos, dar ce facem cu obiceiurile noastre? Le evităm ori le ignorăm? Sau şi mai grav - le uităm? Dacă aşa se întâmplă nu suntem pe drumul bun, dimpotrivă.  

Am scris astea pentru a te sensibiliza, Cristina! Eşti, prin cântecul popular, un promotor al valorilor şi al tradiţiilor noastre. Să nu le uiţi! Să încerci cât îţi va sta în putinţă să scoţi obiceiul, tradiţia, folclorul din amorţeala în care se află – deşi ar trebui să fie o datorie morală a noastră, a tuturor. Dar mai cu prisosinţă tu, Cristina, va trebui să aperi aceste comori. Să le aperi şi să le promovezi! Noi, îţi vom fi mereu alături, căci acesta este şi scopul nostru moral.  

Doamne ajută!  

 

Baia Mare - 07 iunie 2012  

 

Semnează:  

fondator al revistei DIN VATRA SATULUI, redactor şef - Vasile BELE  

scriitor, textier, absolvent al Universităţii de Nord, Facultatea de Litere – secţia română-etnologie  

Referinţă Bibliografică:
CRISTINA PETRIMAN - GÂNDURI LA ÎNCEPUT DE DRUM - articol scris de către VASILE BELE / Vasile Bele : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 840, Anul III, 19 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Vasile Bele : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vasile Bele
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!