CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Creierul poate fi menţinut tânăr
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Creierul poate fi menţinut tânăr 
  
Un studiu al cercetătorilor italieni a dovedit că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi încetinit semnificativ prin studiu: citit, scris sau orice alt tip de activitate intelectuală. 
  
Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul ştiinţific al Fundaţiei Santa Lucia din Roma a demonstrat aşadar că învăţatul continuu are o influenţă decisivă asupra integrităţii creierului, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional. 
  
În urma unor examene sofisticate realizate cu rezonanţa magnetică pe un eşantion de 150 de subiecţi sănătoşi, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, autorii studiului, publicat în revista "Human Brain Mapping", au descoperit că o instrucţie şcolară mai lungă, şi deci o mai mare obişnuiţă la concentrarea mentală, este direct corelată coeziunii structurale a anumitor zone ale creierului: în mod deosebit a hipocampului, o zonă implicată în funcţionarea memoriei pe termen lung, şi printre primele care se deteriorează la instalarea Alzheimerului. 
  
Şi veştile bune nu se opresc aici: dacă cei cu un nivel de instrucţie superior posedă cumva un patrimoniu mental mai vast, care este erodat mult mai lent de bătrâneţe (ceea ce oamenii de ştiinţă numesc "rezervă neuronală"), toţi oamenii sunt în măsură să-şi antreneze creierul, printr-un soi de "stretching" al sinapselor cerebrale, menţinându-se lucizi şi activi. 
  
Sursa: La Stampa 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Creierul poate fi menţinut tânăr / Georgeta Nedelcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 389, Anul II, 24 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Nedelcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Nedelcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!