CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Marturii >  

Costea Marinoiu - un dascăl al culturii vâlcene
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

Era în vara anului 2008 când, printr-o decizie a sorţii, l-am întâlnit pe inginerul şi poetul Puiu Răducan, la Sf\ntul Schit Pahomie din Munţii Căpăţânii. Peste câteva zile am fost invitat la o lansare de carte a acestuia, pentru ca, la două săptămâni de la acest eveniment, să mă prezinte conducerii Forumului Cultural Râmnic al cărui membru am devenit. Atunci i-am cunoscut pe domnii: Alexandru Popescu – Mihăeşti, Gheorghe Dumitraşcu, Mihai Sporiş, Ion Soare, Marian Pătraşcu, Petre Cichirdan şi nu în ultimul rând pe regretatul profesor Costea Marinoiu.  

Domnul Costea Marinoiu m-a impresionat încă din primele clipe prin calmul şi bunăvoinţa cu care m-a abordat de parcă mă cunoştea de când lumea. Acest gest m-a făcut să mă simt în largul meu şi să mă integrez cu rapiditate atât în cadrul Forumului cât şi în Societatea Culturală „Anton Pann”, al cărei preşedinte era, şi al cărei membru am devenit la scurt timp. Aici aveam să-l cunosc pe publicistul şi editorul Eugen Petrescu, iniţiatorul şi coordonatorul volumului omagial Costea Marinoiu 75 de ani de la naştere, (Ed. Petrescu, Rm. Vâlcea, 2012), o altă personalitate a culturii vâlcene, preşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” – Filiala Judeţeană Vâlcea.  

Domnul Costea Marinoiu a fostul unul ditre susţinătorii mei pentru înfiinţarea în oraşul Brezoi a unei filiale a Forumului Cultural, şi al cărei preşedinte am fost ales. Ulterior, prin intermediul acestor oameni deosebiţi l-am cunoscut şi pe scriitorul Petre Petria, preşedintele Ligii Scriitorilor din România - Filiala Vâlcea, organizaţie în care am activez ca membru.  

Odată intrat în lumea culturală a Vâlcii, am ajuns să-l cunosc din ce în ce mai bine pe profesorul Costea Marinoiu. Un om blând, cu un calm ieşit din comun, răbdător, echilibrat, cu o vorbă simplă. Gândea lucid, îşi exprima ideile clar, cu convingere, folosind un vocabular accesibil tuturor celor care îl ascultau; parcă era profesorul cu elevii săi. Nu certa şi nu jignea pe nimeni, ci pătrundea în trăirile sufleteşti ale interlocutorului, iar pe cel din anonimat îl scotea la suprafaţă, evidenţiindu-i în faţa celorlalţi calităţile morale şi artistice. Nu folosea expresii cu încărcătură academică, dar era ascultat cu interes şi plăcere. Pentru aceste calităţi era stimat şi respectat de colegi şi prieteni, de oamenii din jur. Nu ştiu dacă acest om a avut duşmani şi nu ştiu dacă a duşmănit pe cineva.  

Experienţa vieţii, contactele cu marile personalităţi vâlcene şi din ţară, din anii tinereţii, i-au conferit o gândire profundă dar şi o anume linie de conduită.  

A fost şi rămâne prin opera sa un valoros istoric literar şi publicist. Este o plăcere să parcurgi paginile scrise de domnia sa, să savurezi ideile parcă renăscute dintr-un nou univers, să descifrezi intensitatea şi forţa mesajului transmis.  

Fiind plecat din ţară, în Italia, m-a încurajat să-mi continui activitatea literară, să scriu tot ceea ce simt, să-mi eliberez inima şi sufletul prin intermediul cuvântului.  

Port o profundă recunoştinţă celui care a avut bunăvoinţa şi răbdarea să-mi răsfoiască şi să-mi prefaţeze volumul „Arhimandritul Mina Stan – un slujitor devotat Domnului”, publicat la Editura Petrescu, Râmnicu Vâlcea, 2011. Deşi suferinţa trupească îl măcina, a avut tăria să fie alături de: Eugen Petrescu – editorul volumului, Mihai Sporiş, Al. Popescu Mihăeşti, Marian Pătraşcu şi Gheorghe Sporiş cu prilejul lansării acestei lucrări la Schitul Cornet, eveniment desfăşurat în ziua de hram „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Din păcate, eu n-am avut posibilitatea să mă întorc din Italia în ţară şi să mă bucur de eveniment. Regret că nu l-am mai prins în viaţă să-i mulţumesc personal pentru bunătatea şi implicarea în această acţiune.  

De la trecerea sa la cele veşnice deja a trecut peste un an. Mulţi deja l-au uitat, însă în sufletul altora continuă să trăiască şi rămâne o personalitate marcantă a meleagurilor vâlcene.  

O vie recunoştinţă celui care a fost profesor şi om de cultură Costea Marinoiu. Dumnezeu să-l odihnească în pace, lângă aleasa inimii sale, cea care i-a fost alături în pelerinajul efemer prin viaţa pământeană.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Costea Marinoiu - un dascăl al culturii vâlcene / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 779, Anul III, 17 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!